Glasnik Svetog Josipa

Glasnik Svetog Josipa 01-2016

Glasnik Svetog Josipa 1/2016

{arismartbook id="87"}

Dragi čitatelji i čitateljice Glasnika svetog Josipa!

Vjerujemo da ste s radošću i nestrpljenjem iščekivali prvi ovogodišnji broj Glasnika svetog Josipa u kojem smo vam s našim suradnicima pripremili obilje zanimljivih tekstova.
Od posljednjeg izdanja Glasnika nad Nacionalnim svetištem svetog Josipa izljeva se obilna kiša Božjih milosti i blagoslova. Poseban događaj za cijelu svetište ali i cijelu Hrvatsku dogodio se 20. prosinca prošle godine kada je mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, ovdje u Josipovom jubilarnom svetištu otvorio Svetu godinu milosrđa, o čemu vam donosimo opširan tekst sa nadahnutom i dubokom biskupovom propovijedi. Od tada, Sveta vrata Josipovog doma otvorena su svima koji traže oprost grijeha i lice milosrdnog Oca. Uz godinu milosrđa ističemo i projekt pokrenut na inicijativu rektora svetišta, mons. Antuna Sentea ml., a koji se odnosi na prikupljanje sredstava za izradu Svetih vrata, a na što i vas, dragi čitatelji i štovatelji svetog Josipa, potičemo da se uključite.

U siječnju je započela Velika pobožnost svetom Josipu koju je otvorio mons. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački, a koja završava 10. lipnja ove godine. Velika pobožnost povezuje tri Josipove svetkovine: Sveti Josip, zaručnik Blažene Djevice Marije (19. ožujka), Sveti Josip radnik (1. svibnja) i Sveti Josip, zaštitnik Hrvatske (10. lipnja). Kao i prošle godine svetom Josipu se prikazuje 5 velikih nakana:
1. za uspješan završetak školovanja djece i mladih,
2. za pronalaženje radnog mjesta i pravednu plaču,
3. za dar bračnog partnera i brak blagoslovljen ljubavlju i djecom,
4. za duhovna zvanja u Domovini i odgovorno vršenje povjerenih dužnosti u obitelji, zajednici i Domovini,
5. za blagu i svetu smrt.
Jedna lijepa novost u ovogodišnjoj pobožnosti jesu svjedočanstva vjere javnih osoba koja često dotaknu srca hodočasnika, a neka od njih donosimo vam i u ovom broju, zajedno sa brojnim svjedočanstvima štovatelja svetoga Josipa koja su pristigla u Nacionalno svetište.

Jedan oblik svjedočanstva je i razgovor sa akademikom Josipom Bratulićem, istraživačem, čuvarom i promicateljem pasionske hrvatske baštine, koji možete naći na stranicama ovog broja Glasnika. Odgovore na pitanja kako se razvijalo štovanje svetog Josipa u Hrvatskoj, zašto je baš on bio proglašen zaštitnikom Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije i kako je nastajalo njegovo Nacionalno svetište donosi vam dr. sc. Vlado Mikšić, a dr. Agneza Szabo opisuje povijest slavljenja nedjelje i Uskrsa u hrvatskom narodu. Sa dr. sc. Davorom Šimuncem, koji nas poziva da budemo otvoreni prema božanskom, nastavljamo duhovni hod kroz Josipovih sedam boli i sedam radosti. I s mnogo drugih tekstova nastojimo donijeti svjetlost vjere i Božje ljubavi u vaše domove i vaša srca.

Dragi naši čitatelji, pred nama je svetkovina svetog Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije. Koju ćemo proslaviti 19. ožujka. Središnje misno slavlje u 11 sati predvodit će mons. Marin Srakić, nadbiskup đakovačko-osječki u miru. Pozivamo vas da sudjelujete u ovoj proslavi i pohodite svetog Josipa. Tjedan dana kasnije proslavit ćemo najveći kršćanski blagdan, Uskrs. U želji da vam čestitamo dan pobjede našeg Otkupitelja iskoristit ćemo dio teksta naše suradnice, č. s. Ivane Margarin: „Promatrajmo, poput svetog Josipa, Kristovo lice i poprimajmo njegove crte. Upijajmo u sebe njegovo milosrđe, njegovu ljubav, njegovo suosjećanje, njegovu nježnost. Kao tražitelj Božjeg lica, sveti Josip gledao ga je već na zemlji, potom je u njegovoj prisutnosti umro i prešao u vječnost. Molimo ga da nas zagovara kako bismo i mi jednom zajedno s njime u vječnosti promatrali lice svoga dobrog i milosrdnog Boga.“

Blagoslovljen i radostan Uskrs želi vam Uredništvo Glasnika svetog Josipa sa suradnicima!

Čitaj dalje

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.

Život je neprekidna borba dobra i zla

Emaus svećenika Karlovačkog dekanata