Zajednice

Zajednice

U Župi BDM Snježne na Dubovcu djeluje više župnih zajednica. Obiteljska zajednica Obiteljsku zajednicu osnovao je župnik mons. Antun Sente, ml. u nedjelju 12. listopada 2014. godine. Obiteljska zajednica otvorena je svim obiteljima koji su voljni kroz nju snažnije živjeti svoje kršćanstvo. Odgoj je djece uvijek bio zahtjevan, no danas poprima nove zahtjeve stoga su...

U Župi BDM Snježne na Dubovcu djeluje više župnih zajednica.

Obiteljska zajednica

Obiteljsku zajednicu osnovao je župnik mons. Antun Sente, ml. u nedjelju 12. listopada 2014. godine.

Obiteljska zajednica otvorena je svim obiteljima koji su voljni kroz nju snažnije živjeti svoje kršćanstvo. Odgoj je djece uvijek bio zahtjevan, no danas poprima nove zahtjeve stoga su roditeljima potrebni mnogi savjeti. Nadalje, djeca i mladi tako se često u svojem procesu odrastanja i odgajanja pozivaju na trendove ponašanja „svi to tako danas čine“, a koji su u suprotnosti s kršćanskim vrednotama.

Stoga ova zajednica, između ostalog, želi biti pomoć roditeljima te samoj djeci i mladima u stvaranju dobrog ozračja u obitelji i društvu.

Nadalje, članovi obiteljske zajednice žele biti suradnici u mnogim projektima Župe i Svetišta, kako u pripremanju liturgijskih slavlja, tako i u svakom projektu Župe koji doprinosi produbljivanju vjere te izgradnji boljeg društva.

Susreti su jednom mjesečno.

Zbor mladih Župe BDM Snježne “Agape”

Zbor mladih Župe BDM Snježna zove se “Agape”. Agape je grčka riječ za ljubav. Voditelj je zbora Josip Vuković, probe su jednom tjedno. U zboru je 15 članova, a on animira nedjeljne mise u 18:30 i pjeva na drugim blagdanskim misama i u prigodnim svečanostima.

Mješoviti zbor Župe BDM Snježne “Sveti Josip”

Župni zbor nosi ime svetog Josipa. Vodi ga sestra Dominika, a orguljaši su Krešimir Klarić i Dražen Car. Zbor ima oko 30-ak članova. Pjeva na župnim misama i često gostuje u drugim župama.

Dječji zbor Župe BDM Snježne “Josipove pahuljice”

U Karlovcu na Dubovcu u crkvi BDM Snježne djeca su oduvijek pjevala. Dolaskom sestara Kćeri Božje ljubavi 1968. godine intenzivnije se pristupa katehizaciji djece te organiziranijem zborskom pjevanju. Uz vodstvo i poticaj dugogodišnjeg župnika mons. Marijana Radanovića te njegova nasljednika vlč. Alojzije Burje i više kapelana, sestre katehistice su sudjelovale u pripremama raznih župnih pastoralnih aktivnosti tijekom godine animirajući pjevanje djece.

Godine 1992. s. Brigita Badanjak intenzivnije radi s djecom i u školi, i u župi te ih okuplja u župnom dječjem zboru pod nazivom „Ave“. Jedan od plodova uspješnog rada s dječjim zborom bila je organizacija Zlatne harfe 1. lipnja 1997. godine u svojoj župi, odnosno u Nacionalnom svetištu svetog Josipa na Dubovcu.

Nakon s. Brigite dječji zbor vodi s. Damira Pergar koja nastavlja rad u školi i sa župnim dječjim zborom te ga ponovno, kraće vrijeme, preuzima s. Brigita. Godine 2012. dječji zbor Župe BDM Snježne preuzima s. Dominika Šašo. Pod nazivom “Sveti Josip” dječji je zbor sudjelovao na susretu dječjih zborova u Granešini 14. lipnja 2014. godine. Sestra Dominika nastavlja kontinuirano raditi s dječjim zborom koji svake nedjelje i blagdanima animira euharistijsko slavlje u 9 sati. Kako djeca brzo odrastaju više je puta trebalo iznova prikupljati nove članove, no kontinuitet slavljenja Gospodina ljupkim dječjim glasićima nije izgubljen.

Novi poticaj dječjem zboru daje i novi župnik na Dubovcu mons. Antun Sente, ml. potičući i vodeći ga na različite smotre te ih hrabreći u njihovu posluživanju euharistijskom slavlju.

Dječji zbor mijenja ime u dječji zbor Župe BDM Snježne “Josipove pahuljice” želeći tako objediniti zaštitnicu Župe BDM Snježnu i Nacionalno svetište svetog Josipa koje se upravo nalazi u ovoj karlovačkoj župi.

Mješoviti zbor Župe BDM Snježne “Ad Nives”

Članovi župnog mješovitog zbora “Ad Nives” iskusni su pjevači s puno pjevačkog i vjerničkog staža. Naime to su pjevači od kojih su većina bili suradnici prečasnog Marijana Radanovića od malih nogu te nastavanju tradiciju lijepog pjevanja. Svake nedjelje animiraju pjevanje na ranoj misi u 7 sati, nakon koje vrlo rado prebiru o lijepim uspomenama vjerničkog života iz svoje mladosti. Osobito iz vremena dok su se liturgijska slavlja vršila u župnoj crkvi BDM Snježne. Zbor vodi gospodin Juraj Butković. Ime zbora dao je sadašnji župnik mons. Antun Sente kao skraćeni oblik latinskog naziva naše župe: Beatae Mariae Virginis ad Nives.

Katehetska skupina krizmanika

Svake godine u pripremi za podjelu sakramenta svete potvrde sudjeluju redovito učenici 8. razreda, a uključeni su i razredi za koje se kateheza organizira prigodno. Krizmanici sudjeluju na tjednim katehezama, svoju pripravu započinju duhovnom obnovom, odlaze na hodočašća, a na početku došašća službeno se predstavljaju župnoj zajednici.

Katehetska skupina prvopričesnika

Djeca 3. razreda OŠ u župi se pripremaju za primanje sakramenata svete ispovijedi i svete pričesti kroz tjednu župnu katehezu i upoznavanje života župe.

Zajednica mladih

Zajednica mladih okuplja se na tjedne susrete petkom u 20 sati. Aktivni su u župi prema potrebi.

Dramska skupina

Križarsko društvo

Ministranti

U župi je aktivna zajednica ministranata. Redoviti sastanci su subotom u 11 sati.

Medijska grupa + Uredništvo Glasnika Svetog Josipa

Župno pastoralno vijeće

Župno ekonomsko vijeće

Caritas

Biblijska grupa

Malonogometna ekipa

U rujnu 2014. godine oformila se župna malonogometna ekipa u kojoj sudjeluju uglavnom krizmanici. Ona sudjeluje u Katoličkoj malonogometnoj ligi Karlovac. Voditelj je ekipe Luka Sertić, a duhovnik vlč. Anđelko Katanec, župni vikar.

Čitaj dalje

Rektor Lakušić o obnovi zagrebačke katedrale u Josipovu svetištu u Karlovcu

Misa zahvalnica za Molitveni hod

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.