Dekanat

22 susret srednjoškolske katoličke mladeži u Karlovcu

Susret srednjoškolske katoličke mladeži održao se 22. put u crkvi Presvetog Srca Isusova u karlovačkom Novom centru u petak 25. listopada 2024. godine u organizaciji karlovačkih srednjoškolskih vjeroučitelja, a pod pokroviteljskom Karlovačkog dekanata. Vjeroučitelji karlovačkih i dugoreških srednjih škola uz odobrenje svojih ravnatelja pozvali su predstavnike svakog razreda na susret koji se kontinuirano odvija u...

Susret srednjoškolske katoličke mladeži održao se 22. put u crkvi Presvetog Srca Isusova u karlovačkom Novom centru u petak 25. listopada 2024. godine u organizaciji karlovačkih srednjoškolskih vjeroučitelja, a pod pokroviteljskom Karlovačkog dekanata. Vjeroučitelji karlovačkih i dugoreških srednjih škola uz odobrenje svojih ravnatelja pozvali su predstavnike svakog razreda na susret koji se kontinuirano odvija u Karlovcu već 22 godine pod duhovnim vodstvom mons. Ferdinadna Vražića, duhovnog pomoćnika u spomenutoj župi. Susret je na početku pozdravila prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić predstojnica Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi nakon čega je slijedio nagovor fra Siniše Pucića, župnog vikara u župi Presvetog Trojstva u Karlovcu. U svom obraćanju tumačeći prispodobu o milosrdnom ocu i rasipnom sinu posvjedočio je kako se i sam poput rasipnog sina osjećao usamljeni i napušten, osobito kada je sa petnaest godina ostao bez oca koji je tragično stradao kao pomorac. Zahvaljujući molitvama majke za njega sina joj jedinca prijatelje i Boga spoznao je na jednom hodočašću u Međugorje i na susretu mladeži na Trsatu. Od tada se njegov život u potpunosti promijenio te je na kraju osjetio i duhovni poziv i postao radostan franjevac i svećenik. Uz njega svoje je svjedočanstvo izrekao i Mato Topić, nekada slavni nogometaš koji je mislio da su tulumi i zabave vrhunac sreće. Kao nogometaš doživio je lom noge i njegov “idealan život” se rasplinuo u jedno trenutku. Uz osluškivanje Riječi Božje, osobito u jednoj katoličkoj zajednici mladih u Osijeku pronašao je pravi smisao životu što mu je pomoglo u životu te je sada uspješan i radostan poduzetnik.

Slijedilo je misno slavlje koje je predvodio mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački u zajedništvu sa svećenicima Karlovačkog dekanata predvođeni dekanom mons. Antunom Senteom i domaćim župnikom vlč. Kristijanom Gatarićem.

U prigodnoj homiliji biskup Ivan mladima je između ostalog poručio:

Dragi mladi katolici i katolkinje, dobro se u molitvi, s puno vedrine, pitati što Bog želi od nas, dok svakomu i svakoj od vas govori da ga slijedite. U tome će se sigurno pojaviti kušnja koja se ne prevladava samo znanjem o nečemu, nego spremnošću prihvaćanja Božje volje koja je toliko puta različita od naših očekivanja i planova! Istina, nije lako prepoznati Božju volju, ali ona progovara u dubokome nutarnjem miru; u radosti koja se ne ističe, ali je trajno prisutna; i onda kada susretnemo križ.

U Evanđelju Isus kaže: “Tko hoće ići za mnom, neka se odrekne samoga sebe, uzme svoj križ i slijedi me”, to jest: traži od nas da vjerujemo da, ljubeći kao što je on ljubio nas, vodi nas da od sada živimo kao uskrsli, kao potpuno slobodni ljudi! Prihvatiti križ znači voljeti odričući se ostvarivanja vlastitog prava. Uzeti križ znači prihvatiti da mjera naše ljubavi prolazi kroz logiku dara, do točke davanja života: križ postaje mjera ljubavi!

Netko je napisao da se Kristov učenik ne mjeri po onome što posjeduje, što ima, već po onome što je spreman izgubiti zbog ljubavi! Molimo stoga danas Isusa za tu milost: da imamo snage slijediti prihvaćanjem njegova plana, ne u nekoj obamrlosti, nego s pouzdanjem i spremnošću izgubiti neke svoje predodžbe, planove, zamisli.

Ovdje u Karlovcu postoje toliki primjeri toga predanja po ljudima koji su bili spremni izgubiti, darovati, odreći se sebe, da bi se očitovalo veće dobro od nekoga pojedinca. Tu se razlikuje ljubav od sebičnosti, smisao od besmisla. Tužno je stoga vidjeti kada se ti darovi zanemare, prešute, obescijene.

Pozvani smo ići drugim putem, onim koji ispred Isusa ne stavlja sebe i ima pouzdanja u njega i onda kada se, po našim mjerilima, čini da je pogrješno.

Tu ćemo otkriti ljubav. Ona nije daleko. Već ju danas možete pronaći u svojim roditeljima, u nastavnicima, u prijateljima koji vam žele dobro, i s vama se raduju, s vama tuguju i trpe, s vama se nadaju.

Zahvalite Bogu za sve znakove pouzdanja, nade i ljubavi.

A na pitanje zašto postojimo; zašto smo vrijedni ljubavi vjerojatno je najlakše naći odgovor u trenutcima kada i mi sami nekoga volimo, poručio je između ostalog biskup Ivan.

Na Susretu srednjoškolske mladeži sudjelovali su ravnatelje i ravnateljice srednjih škola u Karlovcu, viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje, gospođa Gordana Barudžija, te djelatnica nadbiskupijskog Ureda za vjeronauk u školi savjetnica Ivanka Petrović. Duhovnu obnovu glazbeno su obogatili pjevači iz župe Presvetog Trojstva vođeni Irenom Božičević, a misno slavlje zbor mladih Nacionalnog svetišta svetog Josipa “Agape” vođeni Josipom Vukovićem.

Čitaj dalje

Američki Filipinci kod svetog Josipa u Karlovcu

Hrvatski svećenici i pastoralni djelatnici zapadne Europe u Karlovcu

Susret svećenika i vjeroučitelja Karlovačkog arhiđakonata