NaSveJak

Stipe i njegov Bog

Knjiga „Mladić i njegov Bog“ predstavljena u rodnom gradu autorice Lorene Ninčević

U Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu 25. lipnja predstavljena je knjiga „Mladić i njegov Bog – priča o Stipi Čuturi“ autorice Lorene Ninčević, aktivne župljanke u Župi BDM Snježne i animatorice u Nacionalnom svetištu svetog Josipa. Uz autoricu, knjigu je predstavio urednik knjige Matija Janeš iz izdavačke kuće Salesiana te Draženka Čutura, majka Stjepana Čuture.

Stjepan Čutura (2000. – 2022.), bio je mladić iz Sesveta, sin, brat, ujak, dečko, sportaš, koji je živio uzornim i radosnim mladenačkim životom. No u 17. godini njegov se život u potpunosti mijenja. Dijagnosticiran mu je adenokarcinom debelog crijeva, smrtonosna bolest koje zahvaća tek jednog od sto milijuna mladića. Knjiga „Mladić i njegov Bog“ prati Stipin hod kroz pet godina obilježenih borbom s bolesti, ali i rastom u vjeri.

Na predstavljanju knjige urednik Matija Janeš istaknuo je kako je upravo Stipino sazrijevanje u vjeri – koje može biti uzor kako mladima, tako i svima ostalima – potaknulo izdavačku kuću Salesiana da objavi ovu knjigu.

Lorena Ninčević, kojoj je povjeren zadatak pripovijedanja Stipine priče, istaknula je kako smatra da se svatko treba upoznati sa Stipinom pričom. Bez obzira na to koji križ nosio, svjedočanstvo o Stipinoj borbi s bolesti pomoći će mu da ga prihvati.

Draženka Čutura, Stipina majka, potvrdila je da knjiga „Mladić i njegov Bog“, iako pisana u formi romana, vjerno prikazuje njezinog sina i događaje koji su se dogodili u njegovom životu i životu njegovih bližnjih. Iz tog je razloga ova knjiga osvježenje među hrvatskom duhovnom literaturom – uspješno spaja biografske podatke iz uzornoga života jednog mladića s njegovim unutarnjim promišljanjima, koristeći pripovjedačke tehnike karakteristične za romane. Posebnost ove knjige je i bogat dodatak koji donosi Stipine vlastite tekstove i promišljanja o vjeri te brojna svjedočanstva i uspomene njegovih bližnjih, ponajviše njegove majke Draženke i djevojke Magdalene.

Iako bi se na prvu moglo pomisliti da knjiga „Mladić i njegov Bog“ govori samo o bolesti jer počinje dijagnozom, a završava smrti, ona je u svojoj biti knjiga o rastu u vjeri i o preobrazbi koja se događa kada čovjek u potpunosti prihvati Božju volju.

Stipina majka Draženka Čutura na predstavljanju je posvjedočila kako je Stipe, od djeteta koje je odgajano u tradicionalnoj obitelji i kojemu je vjera i crkvena zajednica bila sastavni dio života, pred kraj svojega života postao u potpunosti miran i radostan, predan Božjoj volji.

Autorica knjige Lorena Ninčević je na kraju predstavljanja istaknula kako je „Mladić i njegov Bog“ dirljiva knjiga o teškoj temi, ali da će svakome tko je pročita donijeti nadu, utjehu i radost što su imali priliku upoznati jedinstvenog mladića kakav je bio Stipe.

Knjigu je moguće nabaviti u Salesianinoj web-knjižari, u suvenirnici Nacionalnog svetišta svetog Josipa te u svim bolje opremljenim knjižarama, a na YouTube kanalu izdavačke kuće Salesiana uskoro će biti objavljen i dokumentarni film u kojem Stipini bližnji svjedoče o njegovom životu.

Iris Delić

Čitaj dalje

Misom u Nacionalnom svetištu Sv. Josipa obilježen Dan grada Karlovca

Molitveni hod Gradu za rođendan i Karlovčanima na blagoslov

Kćeri Božje Ljubavi dobile plaketu Grada Karlovca