NaSveJak

Otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” s. Zdravke Milić u Rijeci

U danima proslave zaštitnika Grada Rijeke i Riječke nadbiskupije u utorak, 11. lipnja u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije (Vela crikva/Assunta) u Rijeci otvorena je izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” akademske slikarice s. Zdravke Spomenke Milić. Projekt je dio godišnjih ciklusa izložbi s temom svetaca i blaženika koji je nastao prije 16...

U danima proslave zaštitnika Grada Rijeke i Riječke nadbiskupije u utorak, 11. lipnja u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije (Vela crikva/Assunta) u Rijeci otvorena je izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” akademske slikarice s. Zdravke Spomenke Milić.

Projekt je dio godišnjih ciklusa izložbi s temom svetaca i blaženika koji je nastao prije 16 godina u Križevcima u organizaciji Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, na čelu s dr. sc. Tanjom Baran koji nakon Galerije Laudato zadnjih šest godina organizacijskih provodi Galerija “Martin Borković” Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu. Izložba Hrvatskih sveci i blaženici u našem narodu po treći je puta predstavljena u Rijeci.

U izložbi je riječ o umjetničkom prikazu proglašenih hrvatskih svetaca i blaženika te više onih za koje se vode procesi beatifikacije. Među njima dominiraju likovi sestara milosrdnica mučenica, družbe kojoj i sama autorica izložbe pripada. Izložbu prati prigodni katalog u kojem su objavljene fotografije umjetnička djela, likovna analiza postava povjesničara umjetnosti Stanka Špoljarića te popis svih hrvatskih svetaca i blaženika, slugu i službenica Božjih s osnovnim podacima.

U prisutnosti autorice, izložbu je otvorio generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić. Čestitao je organizatorima te kazao kako izložba daje velik doprinos boljem upoznavanju vjernika s hrvatskim svecima i blaženicima, osobito onima koji su manje poznati, ali koji su zaslužili biti upamćeni po svetačkom životu.

Projekt i izložbu predstavio je povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Stanko Špoljarić. Istaknuo je kako se radi o vrlo osebujnom, snažnom i ekspresivnom opusu. Smatra kako su sveci prikazani jednostavnim slikarskim izrazom, pročišćenim kolorizmom koji na neki način u očima promatrača stvara dojam meditativnosti, prisnosti i određene poetizacije.

Prigodne riječi uputio je nositelj i organizator izložbe, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente ml. „Želimo prezentirati hrvatsku svetost koja je bila tako snažna u povijesti, kada su ti blaženici, sveci i oni koji su na tom putu živjeli, ali oni isto tako progovaraju i u ovo naše današnje itekako izazovno vrijeme“, kazao je mons. Sente.

Okupljene je na otvorenju u ime domaćina pozdravio župnik Sanjin Francetić. Kazao je kako je izložba posebno vrijedna i zbog činjenice da su neki od prikazanih blaženika, poput fra Ante Tomičića i bl. Alojzija Stepinca bili fizički prisutni u toj župnoj crkvi te će zajedno s ostalim prikazanim duhovnim velikanima dodatno obogatiti sve one koji na svome putu, u razgledavanju posjete tu riječku crkvu.

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” ostat će otvorena do kraja kolovoza, a ista je prodajnog karaktera te se zainteresirani za sve potrebne informacije mogu obratiti župniku Župe Uznesenja BDM Sanjinu Francetiću.

Čitaj dalje

Misom u Nacionalnom svetištu Sv. Josipa obilježen Dan grada Karlovca

Molitveni hod Gradu za rođendan i Karlovčanima na blagoslov

Kćeri Božje Ljubavi dobile plaketu Grada Karlovca