NaSveJak

Otvoreni 16. Dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima

Zbor "Agape" animirao pjevanja na misi i otvorenju izložbe

U Križevcima je u četvrtak 23. svibnja 2024. otvorena četverodnevna manifestacija 16. Dana hrvatskih svetaca i blaženika. Pretprogram i misno slavlje bilo je u čast trećega hrvatskog sveca Marka Križevčanina, dok je u kulturnom dijelu programa otvoren novi izložbeni ciklus „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ akademskog slikara Branimira Dorotića.

Književno, molitveno i glazbeno u slavlje su sv. Marka Križevčanina u crkvi sv. Ane uveli članovi Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“. Uslijedilo je misno slavlje koje je, uz koncelebraciju križevačkoga župnika preč. Stjepana Sovičeka i rektora Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca mons. Antuna Sentea, predvodio križevački vladika mons. Milan Stipić. U propovijedi je rekao da su njemu Križevci posebni zato što je uz taj grad vezano više ljudi sveta života. „Jedan je, Marko Križevčanin, svet, a za drugoga se, Stjepana Kranjčića, priprema proces. O njima se pišu knjige, spremaju se kulturni programi. No divno je što i među živima ima svetih osoba“, naglasio je mons. Stipić pojašnjavajući nemale aspekte svetosti u životima grešnih ljudi. „Važno je svetost čuvati i prenijeti novim naraštajima. Neka nam u tim nastojanjima sv. Marko pomogne“, završio je grkokatolički biskup Stipić. Misu je glazbeno animirao zbor mladih „Agape“ Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca.

Program je nastavljen u križevačkoj Gradskoj galeriji uz otvorenje izložbe „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ akademskog slikara Branimira Dorotića. Prigodnim su govorima izložbu u ime Grada Križevaca predstavili ravnateljica Gradskog muzeja Tea Hatadi i pročelnik za društvene djelatnosti Sandro Novosel, zatim nositelj izložbe mons. Antun Sente ml. kao rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca, likovni kritičar Stanko Špoljarić te sam autor Branimir Dorotić rekavši da se osjeća ponosno što je Hrvat i što je dobio priliku ostvariti portrete svetih Hrvata. Kao hodočasnik domaćinima je na kontinuitetu manifestacije čestitao saborski zastupnik Stjepo Bartulica, dok je izložbu otvorio vladika Stipić. Glazbeno je svečanost obogatio zbor mladih „Agape“, a moderirala je autorica Dana hrvatskih svetaca i blaženika i predsjednica Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran. Istaknula je da je Branimir Dorotić prvi umjetnik kojemu je ovo druga izložba na Danima hrvatskih svetaca i blaženika. Podsjetila je da je prva Dorotićeva izložba bila na 3. Danima i tada su bile izložene umjetnikove skice za vitraje s likovima hrvatskih svetaca i blaženika. Nova će izložba u Križevcima biti otvorena do 9. lipnja, a zatim će, zahvaljujući ponajprije Nacionalnom svetištu sv. Josipa, krenuti na put po Hrvatskoj.

Autor izložbe Branimir Dorotić ostvario je više od 20 portreta hrvatskih duhovnih velikana u tehnici akrila na platnu. Izložba je praćena prigodnim katalogom u kojem su objavljene sve slike, likovna analiza izložbe povjesničara umjetnosti Stanka Špoljarića, kao i cjelovit popis hrvatskih svetaca i blaženika te slugu i službenica Božjih s osnovnim podacima o svakome. Osim okupljenih u crkvi i galeriji cjelokupan je program uživo pratilo više od 15 000 pratitelja preko facebooka portala prigorski.hr, Hrvatskoga katoličkog radija, Radio Marije i Glasa Koncila.

Čitaj dalje

Donjostubički hodočasnici svetom Josipu

Josipove pahuljice na Zlatnoj liri

Posveta svetom Josipu slavonskih muškaraca i zagorskog dječjeg zbora