NaSveJak

Svijećnica i otvorenje izložbe slika Dinka Klasana

Blagdan Prikazanja Gospodinova, ujedno i Dan posvećenoga života, proslavljen je u petak 2. veljače 2024. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

Tom prigodom misno je slavlje vodio mons. Antun Sente, ml., rektor Josipova svetište u koncelebraciji s vlč. Zlatkom Golubićem i vlč. Petrom Galekovićem, svećenicima na službi u Nacionalnom svetištu. Evanđelje je navijestio vlč. Marijan Krajinović, đakon banjalučke biskupije a pjevanje su animirali članovi zbora “Sveti Josip” pod vodstvom s. Blandine Rakarić, KBLJ.

Na početku misnog slavlje mons. Sente pozvao je okupljene redovnice članice družbe sestra Klanjateljica Krivi Kristove i članice družbe sestra Služavki Malog Isusa, koje žive i djeluju u Karlovcu da udjele Božje svjetlo okupljenim vjernicima prenijevši svjetlo sa oltarnih svijeća do svijeće svakog vjernika. U prigodnoj homiliji mons. Sente je protumačio kako su starac Šimun i proročica Ana mogli prepoznati poticaje Duha koji ih je konačno doveo do spoznaje da u malom Isusu prepoznaju Mesiju upravo zato što su svoj život posvetili Bogu služeći mu u hramu poslužujući hodočasnike. Na sličan naći i današnje osobe posvećenog života, naše redovnice i redovnici, svećenici ostavljaju svijet te poslužuju Boga u različitim crkvenim zajednicama pomažući čovjeku današnjice da poput Šimuna i Ane otkrije Boga koji će mu osvjetljavati životni put do vječnosti. Na kraju misnog slavlja okupljenim redovnicama onima iz Karlovca i hodočasnicama uručene su bijele ruže u znak zahvalnosti za nesebično služenje, te molitvenog zajedništva osobito za nove odazive Božjem pozivu.

Nakon misnog slavlja u galeriji Martin Borković Nacionalnog svetišta svetoga Josipa otvorena je izložba “Otvaranje smislu i nadi” Dinka Klasana, poduzetnika i umjetnika iz Bjelovara i Malinske. Uz autora prigodnu riječ uputo je Stanko Špoljarić, povjesničar umjetnosti i mons,. Antun Sente, ml., voditelj Galerije “MB”. Izložbu je otvorila Martina Furdek Hajdin, karlovačka županica, a program otvaranja pjesmom su obogatili članovi zbora “Sveti Josip” NaSveJak, i sopranistica Monika Pranjić.

“Osoba koja je iskoristila vrijeme, radi drugih životnih obveza, slikanja bez slikanja, jest Dinko Klasan. I iznenađujuće, brzo je pokazao stvaralačku zrelost, stilistiku prepoznatljive rukopisnosti, i to ne na tek pokojoj slici, već na brojnim radovima zaokruženog ciklusa, razvijanog na zajedničkoj bazi, s nizom manjih iskoraka. S motivske strane radi se o imaginarnom pejzažu, metafori segmenta prirode, s utkanim prizvukom sakralnog. Ne nekoj sceni kršćanske ikonografije, već ozračju duhovnosti, koju predmetno, ili asocijativno i tvarno nudi. Klasan stanja sinteze vanjske i unutarnje ljepote donosi i slikarskim apstrakcijama, sugeriranom prostornošću bezmjerja. Kao činjenično pojavljuje se stablo, motiv križa, oblikovani siluetom titrave forme prožete svjetlom. Slikani su osjećajem uzdignuća od tla, sklada nadnaravne ugođajnosti, kromatikom odnjegovanih tonova. Svakako Klasan u svoje slikarstvo unosi meditativnu notu davši joj okvir slikarskog reda.”, iz recenzije Stanka Špoljarića, povjesničara umjetnosti.

Čitaj dalje

Misom u Nacionalnom svetištu Sv. Josipa obilježen Dan grada Karlovca

Molitveni hod Gradu za rođendan i Karlovčanima na blagoslov

Kćeri Božje Ljubavi dobile plaketu Grada Karlovca