NaSveJak

Pozvani ste bogatstvom svoje vjere obogaćivati novu domovinu koja vas je primila

Hrvatski vjernici nastanjeni u Gornjoj Austriji organizirali su duhovnu obnovu "Dan pomirenja" treći vikend mjeseca listopada 2023. godine. Predavanja na temu "Sveti Josip muž pravedan" održali su mons. Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije i mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu.

Tokom duhovne obnove više od 400 hrvatskih vjernika nastanjenih u Wlesu, Linzu, Grazu i njemačkom Nürnbergu i Inglostadtu, slušali su duhovne nagovore i svjedočanstva o mnogim čudesnim Božjim zahvatima kako u povijesti vjerničkog naroda tako i u ovo naše vrijeme, pristupali sakramentu pomirenja, sudjelovali u pobožnosti krunice i euharistijskog klanjanja, te slavili misu na hrvatskom i njemačkom jeziku. Zadnji dan duhovne obnove u nedjelju 22. listopada dva euharistijska slavlja predvodio je preč. Slawomir Dadas, biskupski vikar biskupije Linz za Crkvu u svijetu, te rektor bogoslovije u Linzu a koncelebrirali su mons. Mlakić i mons. Sente. Uz biskupskog vikara Slawomira koji je Božju riječ tumačio na njemačkom jeziku, na jednoj je misi propovijedao mons. Sente, a na drugoj mons. Mlakić na hrvatskom jeziku.

“Tom prigodom između ostalo preč Dadas okupljenim je hrvatskim vjernicima poručio kako su pozvani bogatstvom svoje vjere i bogatom baštinom svoga Hrvatskog naroda obogaćivati i ugrađivati se u novu domovinu koja ih je primila, a Crkva u Austriji, konkretno biskupija Linz i župa Svete Obitelji ovdje u Welsu stoji vam na raspolaganju sa svim svojim duhovnim i pastoralnim programima poručio je okupljenim hrvatskim i austrijskim vjernicima preč. Slawomir.”

Tokom cijelog vremena duhovne obnove vlč. Niko Tomić, svećenik biskupije Linz i župnik Svete Obitelji u Welsu udjeljivao je sakramenat pomirenja okupljenim vjernicima. Zapravo za vrijeme održavanja duhovne obnove tokom cijele subote jedan je svećenik vodio program dok su ostala dvojica ispovijedala.

Najveći dio okupljenih vjernika ujedno su i članovi Molitvenih vjenčića Prečistog Srca Josipova utemeljenih u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu, a u protekle dvije godine prošireni i među Hrvatima u Austriji i Njemačkoj kojima su se pridružili i neki austrijski, odnosno njemački vjernici. Početku susreta nazoćio je i pater Andreas Kolm, benediktinac iz samostana Kremsmuenster koji je ujedno duhovnik Josipova vjenčića sačinjenog od hrvatskih i austrijskih vjernika.

Ljepoti kao i mnogim plodovima duhovne obnove zasigurno su doprinijeli bračni par Ferdo i Jadranka Sabelija sa svojim suradnicima poslužujući sudionike i brinući o svim tehničkim i organizacijskim detaljima duhovne obnove kao i članovi VIS-a “Gloria Patri” koji su slavili Gospodina pjesmama na hrvatskom i njemačkom jeziku.

Čitaj dalje

Josipovi hodočasnici iz Danske, Švicarske, Austrije …

Oratorij 3. dan

Oratorij 2. dan