Aktualnou Župi BDMS i Nacionalnom Svetištu Svetog Josipa

180211-Svjetski-dan-braka-i-Santa-Maria-54

Članovi Instituta Santa Maria dell' Anima iz Rima hodočastili su u Godini svetog Josipa u karlovačko Nacionalno svetište u nedjelju 11. veljače 2018. godine kako bi zahvalili svetom Josipu na brojnim milostima. 26 svećenika iz raznih zemalja predvođeni rektorom Instituta Franzom Xaverom Brandmayrom slavilo je svetu misu u zajedništvu s predslaviteljem mons. Antunom Senteom ml., rektorom Svetišta. Zajedno s njima Svetište su pohodile i časne sestre koje služe i pmažu pri Institutu.

180211-Svjetski-dan-braka-i-Santa-Maria-2

U misnom slavlju, zajedno sa svojom djecom, na poseban način sudjelovali su članovi obiteljske zajednice koja djeluju u Svetištu. Oni su povodom Svjetskog dana braka za vrijeme misnog slavlja obnovili bračne zavjete i zahvalili na svom bračnom partneru i svemu proživljenom i ostvarenom. U prigodnoj propovijedi, tumačeći Evanđelje, mons. Sente potaknuo je supružnike da se svakog dana odlučuju za ljubav i služenje onome drugome, te da se nastoje usavršavati na dobrobit svojih obitelji.

180211-Svjetski-dan-braka-i-Santa-Maria-26

Na kraju svete mise u ime Nacionalnog svetišta obitelj Matije i Ive Barberić, članova obiteljske zajednice, darovala je rektoru Brandmayru sliku prijedloga oltarnog mozaika koji bi trebao krasiti Josipovo svetište i repliku kipa sv. Josipa koji se nalazi u Svetištu, a rektor Brandmayr uzvratio je darovanjem monografije Instituta iz 2006. godine.

180211-Svjetski-dan-braka-i-Santa-Maria-64

Nakon svete mise članovi obiteljske zajednice i uvaženi hodočasnici nastavili su druženje uz objed u pastoralnom centru Svetišta. Ondje ih je pozdravio i prof. Damir Jelić, karlovački župan, te im izrazio dobrodošlicu. U knjigu hodočasnika rektor Instituta Franz Xaver Brandmayr upisao je: Od srca se zahvaljujemo na srdačnom dočeku u Nacionalnom svetištu svetog Josipa kada smo mi članovi Instituta Maria dell' Anima iz Rima hodočastili svetome Josipu. To je bio vrhunac našeg hodočašća u Godini svetog Josipa. Gostoljubiv prijem u Svetištu jako nas se dojmio, posebno sveta misa koju smo slavili u zajedništvu sa obiteljskom zajednicom i ostalim župljanima. Također, dojmilo nas se i obiteljsko zajedništvo uz ručak i ples. Do viđenja u Rimu!

180211-Svjetski-dan-braka-i-Santa-Maria-87

Nakon okrijepe i druženja hodočasnici su nastavili s upoznavanjem znamenitosti grada Karlovca koja im je s oduševljenjem pokazivao i tumačio dr. sc. Vlado Mikšić, supsidijar u Svetištu. Pritom su posjetili Aquatiku, najveći slatkovodni akvarij u ovom dijelu Europe, Gradski muzej Karlovac kroz koji ih je proveo prof. Ivan Čulig u zajedništvu s vlč. Mikšićem, te su na kraju razgledali panoramu grada Karlovca s vidikovca Starog grada Dubovac.