Homilije

Molitveno sjećanje na Karlovaca i kardinala Bozanića

Matija Pavlaković rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu i ravnatelj Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji Uvod u euharistijskome slavlju spomendana sv. Franje Asiškog i pobožnosti “srijede sv. Josipa” u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u župi BDM Snježne u Karlovcu - Dubovcu Srijeda, 04. listopada 2023. u 18.30 sati

Draga braćo i sestre!

I ove srijede okupljamo se u Josipovu domu želeći ovom brižnom čuvaru božanske obitelji iznijeti svoje molbe i zahvale, preporučiti mu svoje najmilije i nadahnjivati se na primjeru ovog marljivog suradnika Boga stvoritelja.

Danas se Crkva Božja spominje svetog Franje Asiškog, utemeljitelja franjevačkog reda i gorljivog nasljedovatelja poniznog i siromašnog Krista. Njegov lik i djelo kojeg povijest Crkve ljubomorno čuva ne treba posebno predstavljati. No, treba naglasiti da je bio gorljivi navjestitelj Božje radosne vijesti spasenja te da je svojim životom propovijedao Evanđelje, dapače – bio je njegova otvorena knjiga.

Taj poziv – biti otvoreno evanđelje u susretu sa našim bližnjima – prepoznali su toliki njegovi štovatelji tijekom duge povijesti Crkve koji i danas u svom redovničkom ili laičkom pozivu u Franjevačkom svjetovnom redu dragovoljno i u potpunosti vrše službu posluživanja braći i sestrama obdržavajući obećanja za život u poslušnosti, siromaštvu i čistoći.

„Franjo, obnovi moju crkvu!“, početak je Božje inspiracije koja je zahvatila ovog siromaška iz Assisa, a taj Božji poziv upućen u svoje vrijeme Franji, neka danas postane poziv i svima nama – da obnavljamo svakoga dana u sebi našu crkvu – a to je naš duh, naše srce kako bi uvijek bilo spremno u sebi ugostili našega Gospodina i Spasitelja Isusa Krista jer, kako kaže apostol naroda sveti Pavao: „I zar ne znate, vaše je tijelo hram Duha Svetoga. Hram Božji!“ koji smo dakako pozvani čuvati i onda uvijek iznova obnavljati.

“Večeras se želimo spomenuti i našega kardinala Josipa Bozanića koji je na današnji dan 1997. godine preuzeo upravljanje našom Nadbiskupijom, ovdje uvijek bio rado viđeni gost, stoga sabrani u domu njegova zaštitnika – svetog Josipa – molimo za njega, njegovo zdravlje i zahvaljujemo Gospodinu na 26 godina njegova požrtvovnog rada i pastirskog služenja drevnoj Crkvi zagrebačkoj koje se može sažeti u jedno od najljepših „imena“ za Crkvu koje dolazi iz kršćanske starine, a glasi: „mjesto na kojem cvjeta Duh Sveti“. Hvala mu za sve poduzete inicijative kojima je, tijekom svoje službe zagrebačkog nadbiskupa, doprinio tome „cvjetanju Duha“ na ovim našim prostorima.”

“Taj isti Duh okuplja nas večeras oko ovoga stola ljubavi želeći nas podsjetiti i na jednu tužnu obljetnicu koje se također danas spominjemo, a to je 32. godišnjica početka velikog napada kordunskih Srba na naš grad Karlovac, kao ključnu točku na kojoj je Hrvatska za vrijeme pobjedničkog Domovinskog rata bila „najtanja“. Molimo večeras i za sve naše pokojne i nestale hrvatske branitelje, a posebno za 36 branitelja i stanovnika našega grada stradalih u tom prvom napadu agresora na naš voljeni Karlovac.”

Predragi vjernici, dragi župljani i hodočasnici svetom Josipu u ovoj “njegovoj srijedi”!

Jedni smo pokraj drugih, u zajedništvu Duha Svetoga, kao predivan lanac života koji povezuje našu svakidašnjicu i ovo naše Svetište. Jedni druge jačamo u vjeri i u teškoćama, moleći večeras na poseban način i zagovor svetoga Franje, za iskreno obraćenje i milosrdno srce. Duboko svjesni svoje grješnosti, ali u radosti zbog Božje strpljivosti i milosrđa s nama ljudima, ispovjedimo sada naše grijehe i za njih se pokajmo.

Ispovijedam se.

Čitaj dalje

Krašić: Mons. Sente slavio misu na 126. obljetnicu rođenja bl. Stepinca

Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu u Brestovcu Orehovičkom

Sveta potvrda za 50 krizmanika