Događanja

Predstavljanje knjige Duhopolis u Nacionalnom svetištu svetog Josipa

Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu bilo je domaćin predstavljanja knjige DUHOPOLIS – Jedan korak do neba autorice Marijane Petrović Mikulić. U vruće ljetno predvečerje, 25. kolovoza 2023. ljubitelji lijepe riječi okupili su se kako bi se upoznali s novom zbirkom poezije i proze sisačke umjetnice. Mons. Antun Sente na samome je početku pozdravio goste i zaželio...

Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu bilo je domaćin predstavljanja knjige DUHOPOLIS – Jedan korak do neba autorice Marijane Petrović Mikulić. U vruće ljetno predvečerje, 25. kolovoza 2023. ljubitelji lijepe riječi okupili su se kako bi se upoznali s novom zbirkom poezije i proze sisačke umjetnice. Mons. Antun Sente na samome je početku pozdravio goste i zaželio im dobrodošlicu, a zatim je uslijedilo predstavljanje knjige koje je moderirala Lorena Ninčević, magistra komparativne književosti.

Marijana Petrović Mikulić rođena je u Sisku, diplomirala je pedagogijske znanosti u Petrinji, a zatim je svoje obrazovanje nastavila na studiju likovne umjetnosti, smjer slikarstvo. DUHOPOLIS – Jedan korak do neba druga joj je objavljena zbirka, a njoj je prethodila knjiga poezije i proze o rodnome gradu Sisku naziva Siskulje za koju je bila i nagrađivana. Kolega i prijatelj Siniša Matasović, ujedno i predsjednik Društva hrvatskih književnika Sisačko-moslavačke županije, govorio je detaljnije o stvaralaštvu Marijane Petrović Mikulić, njezinome stilu i načinu izražavanja te o samoj knjizi koja se predstavljala. Tom je prigodom pročitao dijelove predgovora koji je napisao hrvatski književnik Đuro Vidmarović, ističući ispovjedni ton i univerzalnu poruku koju autorica donosi u svakoj pjesmi te svjetlu književnu budućnost pjesnikinje. O novoj knjizi rekla je nešto i sama autorica. Objasnila je da inspiraciju crpi iz proučavanja Biblije i povezivanja događaja koji se ondje opisuju sa svakodnevnim prizorima koje primjećuje u svojoj okolini. Pjesme su nastajale kroz određeni vremenski period kao plod vlastitih propitivanja i poimanja svijeta. U razgovoru se osvrnula i na dvodijelnost knjige budući da prvi dio čine pjesme u stihu, a drugi dio pjesme u prozi koje su više teološki nastrojene i pružaju eksplicitnije razotkrivanje ideja i donesenih zaključaka. Osim razgovora o knjizi, sudionici su imali priliku čuti nekoliko pjesama iz zbirke koje je izražajno pročitao Boris Sertić.

Predstavljanje je završilo iskrenim pljeskom i potpisanim knjigama autorice koje su Karlovčani s radošću kupili kako bi mogli u kutovima vlastitih domova uživati u duhovnoj poeziji.

Čitaj dalje

Župni listić 4. uskrsna nedjelja 21.4.2024.

Slavonci, Dalmatinci i Posavci pri svetom Josipu

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu