Događanja

Mons. Ivan Šaško: „Svjetlo Božićne noći osvjetljava tjelesna djela milosrđa“

„Ovdje, u jubilejskoj crkvi, koja nas potiče da prođemo kroz Vrata milosrđa, ovogodišnji je Božič poseban. Isus je za sebe rekao: „Ja sam vrata“ misleći pritom ne samo na ulaz u Očev dom vječnosti, nego i na dom radosti, istine i života u ovome svijetu. Bog je prihvatio Marijinu vjeru, da bi se rodio i darovao nam dom svoje ljubavi. Jutros smo ušli u taj dom kao jedna obitelj, nad kojom bdije zagovor svetoga Josipa.“

„Ovdje, u jubilejskoj crkvi, koja nas potiče da prođemo kroz Vrata milosrđa, ovogodišnji je Božič poseban. Isus je za sebe rekao: „Ja sam vrata“ misleći pritom ne samo na ulaz u Očev dom vječnosti, nego i na dom radosti, istine i života u ovome svijetu. Bog je prihvatio Marijinu vjeru, da bi se rodio i darovao nam dom svoje ljubavi. Jutros smo ušli u taj dom kao jedna obitelj, nad kojom bdije zagovor svetoga Josipa.“ riječi su mons. Ivana Šaška, pomoćnog biskupa zagrebačkog, koje je uputio vjernicima okupljenim u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu na početku božićne svete mise koju je slavio u zajedništvu s prof. Antom Crnčevićem i mons. Antunom Sneteom ml., rektorom svetišta. Misno slavlje pjesmom je uzveličao zbor svetišta „Sveti Josip“ predvođen č. s. Dominikom Šašo.

Biskup Šaško propovijedao je o susretu čovjeka s Bogom na dan njegova rođenja kada su svi zagledani u Dijete koje odražava otajstvo milosrđa.  I upravo jaslice u kojima je Isus rođen prikazuju njegov cijelokupni život – rođenje, muku, smrt i uskrsnuće, te nam očituju istinu da je Božić radostan samo ako činimo djela milosrđa i pomažemo potrebitima, ako služimo drugima i darujemo im sebe i svoje vrijeme. „Sjetimo se  toga, braćo i sestre, dok dolazimo u ovo Svetište. Lijepo je da ovdje Vrata milosrđa imaju širok prag, dovoljno širok da prođe dvoje ljudi ili cijela obitelj, da zastanu zajedno na pragu, da jedni drugoga podupiru i pomognu prijeći u otajstvo zajedništva Crkve.“ poručio je na kraju propovijedi mons. Ivan Šaško. Na kraju svete mise okupljenim vjernicima čestitao je Božić i udijelio blagoslov.

Cijelokpunu homiliju i uvodni govor mons. Ivana Šaška možete preuzeti ovdje:

{eventgallery event=’2015_12_25_Bozic_Ivan_Sasko’=images mode=tiles max_images=35 thumb_width=200 offset=0}

 

IMG_6955.f1fb91.jpg IMG_6968.6d4694.jpg IMG_6972.b00be0.jpg IMG_6977.d46b8e.jpg IMG_6984.e3541b.jpg

Čitaj dalje

Rektor Lakušić o obnovi zagrebačke katedrale u Josipovu svetištu u Karlovcu

Misa zahvalnica za Molitveni hod

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.