Događanja

Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu s. Zdravke Milić u Šibeniku

Izložba Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu, akademske slikarice iz Splita s. Zdravke Milić, otvorena je u prostorima Interpretacijskog centra katedrale svetog Jakova „Civitas sacra“ u ponedjeljak, 31. srpnja 2023. godine. Izložbu je u prisutnosti autorice otvorio mons. Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije.

Izložba Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu, akademske slikarice iz Splita s. Zdravke Milić, otvorena je u prostorima Interpretacijskog centra katedrale svetog Jakova „Civitas sacra“ u ponedjeljak, 31. srpnja 2023. godine. Izložbu je u prisutnosti autorice otvorio mons. Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije.Prigodnu riječi tom je prigodom održao Stanko Špoljarić, likovni kritičar i s. Blaga Bunčuga, milosrdnica. U glazbenom dijelu nastupio je Zbor sestara milosrdnicaprovincije Navještenja Gospodnjega iz Splita pod ravnanjem s. Mirte Škopljanac Mačina, a program je vodio mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu koji je i organizator Izložbe.

O autorici

Sestra Zdravka Spomenka Milićčlanica je Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog, Provincije Naviještenja Gospodinova –Split. Rođena je 1. studenog 1971. godine. Osnovno školovanje i školu likovnih umjetnosti završava u Splitu, a 2000. godine diplomirala je slikarstvo na Accademia delle Belle Arti u Rimu u klasi prof. Itala Palumba Scelze. Članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika od 2001. godine. Živi i radi u Splitu. Od 2001. imala je velik broj nacionalnih i međunarodnih izložbi, te je u tom vremenu realizirala velik broj mozaika, vitraja, tabernakula, oltara, ambona i drugih elemenata liturgijskog prostora u mnogim crkvama u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

O projektu

„Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ projekt je godišnjih ciklusa izložbi na temu svetaca i blaženika koji je nastao, prije 15 godina, kao plod suradnje Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“, na čelu s dr. sc. Tanjom Baran i Galerije Laudato. Od 2019. godine organizator izložbe je Galerija „Martin Borković“Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu, odnosno rektor svetišta mons. Antun Sente, a suorganizator Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“.

 

Čitaj dalje

Josipovi hodočasnici iz Danske, Švicarske, Austrije …

Oratorij 3. dan

Oratorij 2. dan