Događanja

Potrebno nam je živo iskustvo susreta s Uskrslim

Dr. Anton Bozanić, župnik i dekan u Omišlju predvodio je misno slavlje u srijedu 12. travnja 2023. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Koncelebriralo je mons. Antun Sente, ml., rektor Josipova svetišta. Pjevanje su animirali članovi župnog zbora "Sveti Josip" iz Karlovac.

Dr. Anton Bozanić, župnik i dekan u Omišlju predvodio je misno slavlje u srijedu 12. travnja 2023. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Koncelebriralo je mons. Antun Sente, ml., rektor Josipova svetišta. Pjevanje su animirali članovi župnog zbora "Sveti Josip" iz Karlovca.

Na početku misnog slavlja pozdravljajući prisutne i predslavitelja mons. Sente je kazao kako je lijepo nakon bogatih i ispunjenih slavlja vazmenog trodnevlja i svetkovine Uskrsa ponovno sudjelovati u Euharistiji koju srijedom redovito ispunjaju Josipovi hodočasnici. Među njima su bili i bračni par iz Frankfurta koji su iskoristili svoj boravak u Domovini da bi srijedom bili na misnom slavlju u Josipovom svetištu u Karlovcu.

U prigodnoj homiliji dr. Bozanić je između ostalog kazao kako je vjera apostola Petra bila ukorijenjena u susretu sa živim Isusom. Braćo i sestre nama je potrebno živo iskustvo Boga. Svatko se od nas danas susreće s problemima, na primjer roditelji pri odgoju djece. No, ako stvarno vjerujemo u Isusa koji je uskrsnuo, zašto mu se ne obratimo Isuse ti moje dijete voliš više nego ja, molim te rasvijetli moju pamet, moje srce, reci mi što trebam učiniti, odnosno što bi ti učinio da si sada ovdje na mome mjestu? I ako tako postupiš možda momentalno nećeš naići na trenutni odgovor, ali ako si otvoren Bogu, ne boj se, Bog će ti dati, otvoriti oči i pomoć ti pronaći rješenje. Dozvoli Bogu da djeluje u tvome životu. Istina je da je Bog tebe i mene stavio da živimo u ovom vremenu s povjerenjem, ali i s očekivanjem da i mi njemu vjerujemo. Nadalje onome u koga vjerujemo tomu se i otvaramo. Možda netko može reći da, ali moja vjera nije tako jaka kako je bila vjera apostola, na što nas Sveto pismo poučava: Kucajte i otvorit će vam se, tražite i naći ćete. Ohrabreni tom Isusovom tvrdnjom možemo uzvjerovati da je uskrsli Kristi i danas prisutan u našem svijetu. Život nikoga ne mazi. Nije mazio ni svetog Josipa kad se našao u bezizlaznoj situaciji. Dok je on pred Marijom u nekoj nedoumici, ostaje pravedan i vjeran. Upravo mu zato Bog preko anđela u snu daje spasonosno rješenje. Govori li i danas Bog u snu nama ljudima? Činjenica jest da je Bog više puta progovara ljudima kroz san. Na koji način? Primjerice ako navečer čovjek čita Sveto pismo, te s tim mislima ide u krevet, onda je stvarno moguće da će Bog tom čovjeku kroz san, jer je u tom ozračju vjere, progovoriti. Josip je čuo Božji glas, ne boj se. Poput svetog Josipa i mi se nadahnjujmo Božjim stvarima kako bismo razaznali što Bog od nas očekuje, kazao je između ostalo Anton Bozanić.

FOTO: Zlatko Stipković

 

Čitaj dalje

Rektor Lakušić o obnovi zagrebačke katedrale u Josipovu svetištu u Karlovcu

Misa zahvalnica za Molitveni hod

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.