Događanja

Otvorena izložba portreta hrvatskih svetaca i blaženika Karin Grenc u Sinju

U svetištu Gospe Sinjske u Sinju u petak 3. veljače 2023. otvorena je izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ splitske slikarice i kiparice Karin Grenc. U ime organizatora uz autoricu su govorili rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca mons. Antun Sente ml. i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran.

U svetištu Gospe Sinjske u Sinju u petak 3. veljače 2023. otvorena je izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ splitske slikarice i kiparice Karin Grenc. U ime organizatora uz autoricu su govorili rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca mons. Antun Sente ml. i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran. Izložbu je s likovnog aspekta analizirao povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić, a glazbeni su doprinos svečanosti dali bas Božo Župić uz korepeticiju Marije Župić. Okupljenima se obratio i sinjski gradonačelnik Miro Bulj, dok je zahvalne riječi uputio i izložbu otvorio domaćin gvardijan fra Marinko Vukman.

Mons. Antun Sente ml. i Tanja Baran govorili su o gotovo 15 godina putovanja izložbe od Dana hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima gdje svake godine krajem svibnja započne hod, do prezentacije umjetnina s likovima hrvatskih duhovnih velikana tijekom godine dalje diljem domovine. Tako je izložba Karin Grenc već nadahnjivala portretima hrvatskih duhovnih velikana publiku u gotovo 15 hrvatskih gradova, a baš je s njenom izložbom projekt prvi put stigao u Sinj. Autorica je iskazala zadovoljstvo što su njeni umjetnički doživljaji hrvatskih svetaca obišli više hrvatskih sredina, ali je istaknula da joj je iznimna radost što ih napokon može pokazati u svojoj rodnoj sredini. Predstavila se kao izrazita štovateljica Gospe Sinjske kojoj redovito i više puta tijekom godine hodočasti pješice iz Splita. Domaći gradonačelnik Miro Bulj istaknuo je da su hrvatski sveci i blaženici u temeljima vjere u Hrvata, simbol kršćanstva, predstavio je više sinjskih vjerničkih simbola, a govorio je i o dobroj suradnji gradske uprave i braće franjevaca. Otvarajući izložbu gvardijan fra Marinko Vukman zahvalio je svim sudionicima na obogaćenju sadržaja u sinjskom svetištu te brojnoj publici na odazivu. Najavio je i daljnje bogate programe u svetištu Gospe Sinjske, a na osobit je način apostrofirao autoricu Karin Grenc kao stalnu štovateljicu i podupirateljicu sadržaja koje priređuju sinjski franjevci.

Prije izložbe misno je slavlje u svetištu predvodio mons. Antun Sente, uz koncelebraciju franjevaca iz svetišta te ostalih svećenika. Glazbeno je misu animirao zbor mladih, a nakon mise brojni su okupljeni vjernici pristupili obredu blagoslova grla.

Organizatori su istaknuli da se hod s izložbenim ciklusom nastavlja pa da će aktualna izložba portreta hrvatskih svetaca i blaženika koja je prvi put postavljena lani zadarske akademske umjetnice Iris Mihatov Miočić biti otvorena 18. veljače u dominikanskom samostanu na Peščenici u Zagrebu te da će time svečano biti spomenuta 700. godišnjica smrti najstarijega hrvatskog blaženika zagrebačkog biskupa i dominikanca Augustina Kažotića kojemu je posvećena župa i samostan na Peščenici.

Čitaj dalje

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.

Misom u Nacionalnom svetištu Sv. Josipa obilježen Dan grada Karlovca

Molitveni hod Gradu za rođendan i Karlovčanima na blagoslov