Događanja

Hodočašće u Vinagoru

U subotu, 14. veljače 2015., na valentinovo, hodočastili smo našem predragom donedavnom kapelanu vlč. Dragecu Gereci koji je taj dan imao proštenje u svojoj novoj župi.

U subotu, 14. veljače 2015., na valentinovo, hodočastili smo našem predragom donedavnom kapelanu vlč. Dragecu Gereci koji je taj dan imao proštenje u svojoj novoj župi. Četrdesetak hodočasnika s našom časnom sestrom Dominikom i kapelanom vlč. Anđelkom Katanecom  uputilo se na Vinagoru. Krenuli smo u 7 sati ispred našeg Nacionalnog svetišta. Put smo započeli molitvom i nakon toga nas je vesela sestra Dominika razbudila pjesmom, a kapelan Anđelko govorio nam je o svetom Valentinu.

 Naše prvo zaustavljanje bila  je općina Desinić gdje smo posjetili prekrasnu crkvu svetog Jurja. Dočekao nas je velečasni  Franjo Mezak i rekao nam ponešto o svojoj maloj župi i povijesti crkve. Nakon obilaska crkve put  je nastavio s nama ka Vinagori. Prije našeg konačnog odredišta posjetili smo i dvorac Veliki Tabor, obišli unutrašnjost, uživali u pogledu na zagorske brijege i nastavili svoj put prema konačnom odredištu, Vinagori. Mnogi od nas, bili su silno uzbuđeni od ponovnog susreta s našim kapelanom Dragecom da  smo propustili  uživati  u pogledu na prirodne ljepote Zagorja.

Konačno smo stigli. Autobus se još parkirao, no mi smo već pohrlili na vrata čim smo ugledali našeg bivšeg kapelana, koji nije mogao sakriti radost i osmijeh s lica. Nakon ponovnog  susreta, odličnog raspoloženja, vlč. Dragec pozvao nas je u svoj novi dom i počastio nas finim kolačima i čajem.  Kao i prethodni župnik, govorio nam je o povijesti svoje župe, a nakon što smo se ugrijali uputili smo se u predvorje crkve BDM od pohoda gdje smo mogli kupiti razne suvenire i popiti kuhano vino. Ugodno su nas iznenadili i svirači limene glazbe ispred crkve. Uslijedila je sveta misa koju je predvodio vlč. Duje Kurtović, župnik župe Sveta tri kralja, Banija. Htjela bih još spomenuti vlč. Josipa Čuliga, donedavnog đakona u župi Presvetog srca Isusova u Novom centru a sada župnog vikara u župi svete Anastazije u Samboru,  koji je došao uveličati ovo slavlje i ugodno nas iznenadio. Misu je pjesmom obogatio zbor župe BDM od pohoda. Nakon mise u našem je programu bio ručak i nakon njega vratili smo se na koncert u crkvu. Nastupali su klapa Kmeti, kud Pregrada, te zborovi mladih župe Vinagora i Marinci.

Već je bilo kasno poslijepodne, oprostili smo se od domaćina i krenuli kući.  Usput smo stali u gradu Pregradi, gdje smo posjetili crkvu Uznesenja BDM o kojoj nam je više rekao iznimno simpatični velečasni Ivan Mikec. Radosni, s osmijesima na licima i pjesmom na usnama stigli smo do našeg Karlovca i tako završili ovo prelijepo hodočašće.

{eventgallery event=”Hodocasce_u_Vinagoru” attr=images mode=tiles max_images=30 thumb_width=200 offset=0}

 

                                                                    

Čitaj dalje

Budimo svjetlost svojim bližnjima

Župni listić 4. uskrsna nedjelja 21.4.2024.

Slavonci, Dalmatinci i Posavci pri svetom Josipu