Događanja

Sinj u srcu – osvrt na “Dane duhovne baštine Marijanskih svetišta”

Svetište Gospe Sinjske jedno je od najvećih hrvatskih marijanskih svetišta, stoga nije neobično što je upravo Grad Sinj odabran za održavanje prvog kongresa pod nazivom ‘Dani duhovne baštine marijanskih svetišta’ koji se održao prošlog vikenda

 
Prvi kongres duhovne baštine marijanskih svetišta održavao se od petka 17. lipnja do nedjelje 19. lipnja, većim dijelom u prostorima samog Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske, ali i u povijesnom objektu Alkarski dvori. Za sve sudionike organiziran je obilazak grada Sinja i  koncert Gradskog zbora Brodosplit, te izlet vrličkim krajem i posjet predivnom Perućkom jezeru. Organizator ovog, za turizam i očuvanje sakralne baštine iznimno vrijednog susreta, bila je Turistička zajednica grada Sinja, uz veliku pomoć, podršku i suradnju Svetišta Gospe Sinjske te Kršćanskog poslovnog kluba iz Zagreba.
Na kongresu su sudjelovali predstavnici hrvatskih marijanskih svetišta, ali također i predstavnici marijanskih svetišta hrvatskog naroda iz susjednih Bosne i Hercegovine te Crne Gore. Nakon pozdravnog govora dožupana Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelje i gradonačelnika Grada Sinja Mira Bulja, Gordana Nakić ministrica kulture u vladi Hercegbosanske županije naglasila je kako nam je potrebna pomoć dobrog Stvoritelja i nebeske Majke Kraljice Hrvata, koja je oduvijek i u najvećim nevoljama bila zagovornica i zaštitnica hrvatskog naroda, da se vratimo na pravi put koji označavaju upravo utabane Staze Gospi Sinjskoj od Rame do Solina, kao i duhovna baština marijanskih svetišta koja povezuje Hrvate s obje strane granice, ali i sve Hrvate razasute širom svijeta.
 
Osim predstavnika četiriju najpoznatijih i najposjećenijih hrvatskih svetišta domaćina fra Ante Čove gvardijana Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske, velečasnog Domagoja Matoševića rektora Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke, fra Krunoslava Kocijana gvardijana i čuvara Gospina svetišta na Trsatu te monsinjora Antuna Sentea mlađeg rektora Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu, na kongresu su predstavljena i četiri manje poznata svetišta, ali skrivena bisera koja jednakim žarom štuju Djevicu Mariju: Svetište Gospe Voćinske – Voćin, Svetište Gospe od Milosti iz Boke Kotorske, Svetište Gospe od Zečeva – Nin te Prasvetište Gospe od Otoka iz Solina. Zajednički zaključak svih govornika bio je taj da se ne boje za budućnost Marijinih svetišta jer se Gospina ljepota i ljubav nikada ne zaboravljaju i njena pomoć i zaštita ostaje utkana u srcima hodočasnika. Tako su i za vrijeme covid pandemije te u vrijeme potresa mnogi ljudi, rado i s velikom vjerom, dolazili u navedena svetišta i tražili zagovor Nebeske Majke.
 
Fra Zdravko Tuba, gvardijan svetišta Uznesenja BDM u Molvama te nacionalni duhovni asistent Vojske Bezgrešne, naglasio je kako je za razvoj vjerskog turizma u sklopu svetišta potrebno razvijati infrastrukturu koja je potrebna za hodočašća. To se odnosi na hotele, hostele i restorane, odnosno smještajne jedinice koje je potrebno povećati kako bi se uz duhovnu okrjepu, koju pruža samo svetište, osigurala i okrjepa za tijelo kao što su hrana i odmor što je svakom čovjeku potrebno. Te dvije dimenzije ne bi se trebale odvajati, nego u suradnji zajedno ići prema cilju, pružiti ruku jedni drugima te na taj način pomoći čovjeku koji traga za smislom svoga života.
Iz tog razloga su, uz predstavnike i upravitelje marijanskih svetišta, na kongresu sudjelovali i predstavnici turističkih zajednica. Tako su se sudionicima kroz prezentacije i okrugle stolove obratili: pročelnica Ureda za turizam i pomorstvo Splitsko dalmatinske županije Matea Dorčić, Joško Stella direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Rujana Bušić Srpakdirektorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije, Jelena Stupalo direktorica TZG Solina,Marija Dejanović direktorica TZG Nina, Morena Smoljan Makragić direktorica TZG Vodnjana, te Monika Vrgoč direktorica TZG Sinja. Oni smatraju kako iz turističkog aspekta vjerski turizam kao pojam nije „najsretniji“ izraz jer se vjera ne bi trebala komercijalizirati, no zasad je najprihvatljiviji zato što se već uvelike koristi. Također smatraju kako bi kod posjeta hodočasnika nekom svetištu proširenje ponude turističke destinacije u kojoj se svetište nalazi moglo produljiti boravak hodočasnika u destinaciji. Potrebno je potruditi se ponuditi i proširiti sadržaj te na taj način upotpuniti pred i postsezonu. Predstavnik i dugogodišnji član Hrvatske gorske službe spašavanja, Stipe Božić zaključio je kako treba ulagati u sakralnu baštinu koja, poput Staze Gospi Sinjskoj, može spajati različite destinacije. Smatra kako će ovaj kongres i u sljedećim godinama svoga održavanja donijeti veliki doprinos razvoju upravo ove grane turizma.
 
Drugi dan Kongresa sudionici su imali prilike čuti više o povijesnom razvoju svetišta i hodočašća u Dalmaciji, predivnoj kršćanskoj ostavštini otoka Brača, očuvanju grobnice sv. Dujma, crkvama i svetištima Srijema, te o biseru hrvatskog ranosrednjovjekovnog nasljeđa crkvi svetog Spasa kod izvora Cetine. Zaključeno je kako postoji veliki potencijal očuvanja i vrednovanja bogate sakralne baštine Lijepe naše, sve u svrhu najprije duhovne obnove pojedinca, a potom i održivog razvoja i turističke valorizacije.
 
Važno je napomenuti da su u sferi razvoja hodočasničkih puteva u Hrvatskoj na Danima duhovne baštine marijanskih svetišta sudjelovale i tri hvalevrijedne inicijative: Marijanski Zavjet za Domovinu koji svake godine hodočasti 75 dana u kontinuitetu od Vukovara do Dubrovnika, potom Camino Hrvatska koji uređujući pojedine hodočasničke dionice i hodočasteći njima postupno pridružuju Hrvatsku na Camino kartu Europe, te hod Stazom Gospi Sinjskoj koji se pod vodstvom fra Domagoja Runje odvijao i za vrijeme Kongresa započevši hodočašće devet subota uoči velikog blagdana Uznesenja Marijina.
Kongres Dani duhovne baštine marijanskih svetišta – Sinj 2022. su moderirali: fra Domagoj Runje, vlč. Anđelko Katanec, prof. Branimir Romac, Monika Vrgoč i Krešimir Prevendar, a održao se pod pokroviteljstvom  Splitsko – dalmatinske županije, Hrvatske turističke zajednice, Grada Sinja, Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije, Viteškog alkarskog društva, Turističke zajednice grada Vrlike, Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, Općine Dicmo, Općine Hrvace, Općine Otok, Grada Vrlike i hotela Alkar.
U nadi u ponovni susret i sljedeće godine uz što više realiziranih planova i projekata na području očuvanja duhovne i sakralne baštine te vjerskog turizma, neka nas sve do tada čuva i kod Nebeskog Oca zagovara naša Najvjernija Odvjetnica i Kraljica Hrvata, Majka Marija!

Čitaj dalje

Rektor Lakušić o obnovi zagrebačke katedrale u Josipovu svetištu u Karlovcu

Misa zahvalnica za Molitveni hod

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.