Događanja

Predstavljena knjiga Marije Hrsan – Govori mi, Oče Ilija!

Knjiga Marije Hrsan “Govori mi, Oče Ilija!”, predstavljena je u ponedjeljak 16. svibnja Galeriji Martin Borković Nacionalnog svetište svetog Josipa u Karlovcu. Rad je to autorice koja je već objavila nekoliko knjiga, a ovom se želi predstaviti svojim razmatranjima, duhovnim razgovorima s desetak svetaca. Knjigu je ilustirao g. Branko Lovrić Caparin.

Knjiga Marije Hrsan “Govori mi, Oče Ilija!”, predstavljena je u ponedjeljak 16. svibnja Galeriji Martin Borković Nacionalnog svetište svetog Josipa u Karlovcu. Rad je to autorice koja je već objavila nekoliko knjiga, a ovom se želi predstaviti svojim razmatranjima, duhovnim razgovorima s desetak svetaca. Knjigu je ilustirao g. Branko Lovrić Caparin.

O knjizi su govorili s. Mandica Starčević, mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta, i sama autorica, te je pročitan komentar urednika izdanja fra Ivana Bradarića gvardijana i rektora Hrvatskog nacionalnog svetište svetog Nikole Tavelića u Šibeniku.

Zašto baš Ilija u naslovu knjige o svecima, odgovor daje sama autorica: „Vrlo sam se obradovala kad sam izabrala svog Sveca Zaštitnika nakon Svete Mise na blagdan Sveta Tri Kralja. Za narednu godinu si to – Ti Oče Ilija! Dugo već osjećam prijateljstvo prema Tebi. Još u vrijeme mog izbivanja iz vjere, čula sam negdje da si Ti zaštitnik siromaha, pomažeš sirotama i udovicama. I kad sam se za vrijeme okupacije u Domovinskom ratu našla u društvu sirota, ne znajući često što ću od Boga povjerenim ljudima dati za jelo – vapila sam Tebi: “Sveti Ilija, pomozi!” I Ti si pomagao – odnekud je dolazila hrana – bilo od Međunarodnog Crvenog Križa ili ljudi koji su imali više od mene.”

Sestra Mandica uočila je nekoliko zanimljivosti ove knjige koje se očituju u stoljećima u kojima su živjeli navedeni svetci, kao i države u kojima su rođeni i proživjeli svoj zemaljski život te njihovo osobno životno iskustvo i put svetosti. Tako sestra uočava da su svetci iz knjige Marije Hrsan živjeli u rasponu od 9. stoljeću prije Krista, 3. stoljeće, 12. stoljeće, 14. st., 17. st. 18, st., 19. st., 20.st. Također, to su svetci iz Izraela, Egipta, Italije, Portugala, Francuske, Hrvatske, Poljske. Različita su njihova zvanja. Tu je prorok, pustinjak, siromah, propovjednik, dvorenje okuženih bolesnika, klauzurna sestra – zaštitnica misija, svećenik, kardinal, redovnik, redovnica. Obuhvaćeno je tako razgovorima sa svetima vrijeme povijesti spasenja do današnjih dana, kao i svijet predstavljen po pojedinim zemljama. Jednako tako i staleži i narodi. U svojim imaginarnim razgovorima predstavlja izabrane svetce dijelom biografskim podatcima, dijelom ih upoznaje s našom aktualnom situacijom, dijelom nam otkriva svoj odnos prema pojedinom svetcu – zaključila je sestra Mandica.

Mons. Sente je zahvalio autorici na ovom lijepom djelu prisjetivši se kako stalno potiče ljude da zapisuju svoja iskustva s Bogom i uslišanja koja primaju od Boga, a zagovorom svetog Josipa ili kojeg drugog sveca. Ovakva zapisana svjedočanstva, na osobit način ova gospođe Marije Hrsan pomažu i nama svećenicima u naviještanju Radosne vijesti kazao je mons. Sente te izrazio nada da će autorica uskoro objaviti knjigu razgovora s hrvatskih svecima i blaženicima.

U svojoj recenziji urednik izdanja fra Ivan Bradarić između ostalog je zapisao kako je o kvaliteti i količini toga “Biti Gospodinovi” teško govoriti. Crkva to izražava svojim posebnim jezikom kada tek pojedine osobe naziva svetima: osobe istinskih kreposti i vrlina, one koji su se dokazali u herojskom svjedočanstvu ljubavi i dokazali ustrajnost vjere, ostali nepokolebivi u kušnjama i trajno povezani s Bogom – sve do smrti. Da bi i na koncu uskliknuli: Mi smo Gospodinovi. A to nam najbolje svjedoči svetac iz naslova ove knjige.

Autorica se na kraju zahvalila svima koji su joj pomogli u realizaciji ovog izdanja, zgodnim mislima: Sveti Nikola Tavelić, Šibenčanin, privi Hrvatski svetac mučenik i sveti Josip prvi među prvima, Marijini muž i djevičanski otac Sina Božjega zaštitnik naše Domovine. Dva nacionalna svetišta, dvije čvrste stijene na kojima počiva vjera, nada i ljubav, dvije poveznice i jedna Istina, zalog su sigurne budućnosti Crkve u Hrvata.

Knjiga se može nabaviti u suvenirnici Nacionalnog svetišta svetog Josipa i pri Samostanu sv. Frane u Šibeniku.

Čitaj dalje

Rektor Lakušić o obnovi zagrebačke katedrale u Josipovu svetištu u Karlovcu

Misa zahvalnica za Molitveni hod

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.