Događanja

Izložba Svjetlo Božića Zlatka Čulara

Svjetlo Božića, izložba akademskog slikara Zlatka Čulara otvorena je u srijedu 22. prosinca 2021. godine u Galeriji "Martin Borković"

Svjetlo Božića, izložba akademskog slikara Zlatka Čulara otvorena je u srijedu 22. prosinca 2021. godine u Galeriji "Martin Borković" Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu. O izloženim umjetninama govorio je dr. sc. Enes Quien, povjesničar umjetnosti, mons. Antun Sente, ml., voditelj Galerije i sam autor. Izložbu je otvorio dr. sc. Vlado Mikšić, voditelj Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije, a glazbom ju je obogatila sopranistica Monika Pranjić, specijalizantica kardiologije u Krapinskim Toplicama.

Kipar Zlatko Čular samozatajan je, nenametljiv, u sebe i svoj umjetnički rad uronuo umjetnik. Struci, a i dijelu javnosti najpoznatiji je po najboljemu kiparskom rješenju za spomenik papi Ivanu Pavlu II. Bio je najtalentiraniji kipar svoje generacije, ali se nikada nije karijeristički ''gurao'', nije težio medijskoj i javnoj slavi, nego je predano uvijek radio u umjetnosti što je volio i što ga je zanimalo. Zanimalo ga je samo duhovno u umjetničkom stvaranju, i izvedbena kvaliteta vlastite umjetnine. Izvodio je vitraje, eksperimentirao s materijalima, manje u skulpturi – gdje je bio i ostao rasni figurativac, a svoje skulpture poput svakog ''klasičnog'' kipara, izrađivao u glini, gipsu, bronci i kamenu – koliko u slikarstvu, gdje je slikao na emajlu, a posljednjih godina i na dasci. Na prezentiranoj izložbi prepoznajemo vrhunsku kvalitetu Čularovih koloristički zasićenih i bogatih sakralnih prizora slikanih na emajlu ili na dasci, u vrhunskoj tehnici i ekspresionističkom stilu slobodnog i uvjerljivog poteza iz kojega izlaze lijepe produhovljene ljudske svetačke figure, kazao je tom prigodom povjesničar umjetnosti Enes Quien.

Dr. Mikšić je zahvalio organizatorima te posvjedočio kako ovakve aktivnosti, postavljanje i prezentacija umjetnosti, uvelike doprinose bolje razumijevanju kako božićnih tako i kršćanskih vrjednota.

Galerija MB za tu je prigodu otisnula i prigodni letak na kojem je o Čularovim djelima Stanko Špoljarić, povjesničar umjetnosti između ostalog zapisao: "Čular već blistavošću slikarske površine u odabranoj tehnici emajla sugerira suptilne i stalne svjetlosne nijanse, treptaje radosti u doživljaju svetih uprizorenja. Slijed slika ove izložbe nastalih u koncentratu vremena, nadahnut je slikovitim opisom evanđelista svetog Luke. Božićna zbilja izjednačava krhkost trenutka i slutnju vječnosti, poetizacijom slikarske geste i dosegnutog smiraja. Na potki realistične datosti Čular se prepušta slobodi ekspresionističke stilistike dosežući u konačnici u nemjerljivosti emocionalnog pulsiranja unutrašnji mir, sa sastavnicama lirskog i dramatskog. U koncentriranju na bitno u pojedinom prizoru božićnog poliptiha, anđela Navještenja, samog malenog Isusa, Svete Obitelji, pastire, kraljeve, Čular je zadržao strujanje oprostorene širine kadra, tako da komorno i intimno govori o veličajnosti ikonografske, teološke poruke. Betlehemska sveta noć postala je i karlovačka sveta noć. U Nacionalnom svetištu svetog Josipa nedavno je blagoslovljen monumentalan, umjetnički snažan mozaik (najveći sa sakralnom tematikom u Hrvatskoj), rad Josipa Botterija Dinija, sa središnjim motivom Isusova rođenja. I izložba i mozaik estetski su i duhovni darovi gradu na četiri rijeke, zapisao je između ostalog Stanko Špoljarić.

Izložba na kojoj je sopranistica Pranjić izvela je "O najljepša" Matije pl Ivšića i "O holy night / O sveta noć", autora Adolphe Charles Adam – Placide Cappeau / Jon Sullivan Dwight, otvorena je za razgledavanje svakog dana nakon misnih slavlja do korizme.

Čitaj dalje

Kristova muka nadahnuće za naš život

Župni listić 2. korizmena nedjelja 25.2.2024.

100 hodočasnika iz Slavonije i Dalmacije