Događanja

Molitva Gospi Snježnoj za Hrvatsku i njene branitelje

Proslava župne svetkovine BDM Snježne proslavljena je u četvrtak 5. kolovoza 2021. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu koje se nalazi na području karlovačke župe BDM Snježne. 

Proslava župne svetkovine BDM Snježne proslavljena je u četvrtak 5. kolovoza 2021. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu koje se nalazi na području karlovačke župe BDM Snježne. Naime, zbog oštećenja na župnoj crkvi Snježne Gospe nastalih u potresu ove godine, svete mise služene su u Svetištu u 9, 11 i u 18.30 sati. Središnja misna slavlja u 9 i 11 sati predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, u koncelebraciji sa, svećenicima Karlovačkog i Ozaljskog dekanata, vojnim kapelanom i dekanom u Đakovu Vladom Mandurom protojerejom stavroforom Željkom Pajićem, grkokatoličkim župnikom u Karlovcu, te rektorom Svetišta, mons Antunom Senteom ml.

Na početku misnog slavlja, preč. Pavlaković, čestitajući župnu svetkovinu, pozvao je okupljene vjernike na molitvu za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji bilo da su okupljeni u crkvi Velikog hrvatskog krsnog zavjeta u Kninu, nekim drugim crkvama diljem Domovine ili su već prešli u pokoj, položivši svoje živote za slobodnu Domovinu. „ Dvadeset i šest godina od oslobađanja Domovine došli smo Majci koja nas je tješila u tjeskobama nasilja nad Hrvatskom i koja nas je poučavala da ne gubimo pouzdanje u Gospodina i ponovno smo tu, zahvalni i radosni, ali ne bez potreba i ne bez poteškoća. Hodočastimo svetom Josipu, ali i Njoj, ovdje podno našeg potresom ranjenog 'prasvetišta' na dubvačkom brežuljku, jer nam treba milosrdni pogled s neba. Naći ćemo ga u poniznu i čistu srcu. Ono je dar Gospodina svima koji se kaju i traže obraćenje i oproštenje“ kazao je u na početku misnog slavlja preč. Matija Pavlaković.

U svojoj je propovijedi između ostaloga kazao: "Naše je okupljanje i molitva samo nastavak izraza vjere koji je započeo u prvim vremenima Crkve, da se Mariju časti kao Bogorodicu i da joj se vjernici utječu u svojim potrebama."

Nadodajmo ovoj vijesti i zanimljivu crticu iz povijesti Dubovačke župne crkve. U zapisima Zagrebačke nadbiskupije, Dubovačka župa se spominje već 1334. godine, a povjesničari tvrde kako je postojala već u 13. stoljeću. U počecima župni je titular bio sveti Mihael arkanđeo, na koga je bila naslovljena i crkva u sklopu Starog grada Dubovca. Danas su njezine zidine zatrpane zemljom s kojega se pruža prekrasan pogled na grad Karlovac. Godine 1683. izgrađena je nova i veće crkva Blažene Djevice Marije Snježne na obroncima Dubovačkog brijega kako bi bila bliža vjernicima. I ona je s vremenom postala premala te je dubovački župnik dr. Alojzije Hegedić od 1906. do 1910. izgradio velebnu crkvu svetog Ćirila i Metoda koju su komunističke vlasti srušile 1948. godine. Godine 1974. godine kardinal Franjo Šeper, pročelnik kongregacije za nauk vjere posvetio je novoizgrađenu crkvu svetog Josipa koju je sa suradnicima izgradio mons. Marijan Radanović, a koju su 1987. godine biskupi hrvatskog govornog područja proglasili Nacionalnim svetištem svetog Josipa. Crkva BDM Snježne ostala je i dalje dubovačka župna crkva. Tako danas župa BDM Snježne osim istoimene župne crkve na svom području ima Nacionalno svetište svetog Josipa, kapelu svete Ane na Kalvariji, te u neposrednoj blizini crkvicu Ranjenog Isusa koju grkokatolici koriste za svoje bogoslužje.

Čitaj dalje

Župni listić 4. uskrsna nedjelja 21.4.2024.

Slavonci, Dalmatinci i Posavci pri svetom Josipu

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu