Događanja

Početkom mjeseca kolovoza izašao je novi broj Glasnika svetog Josipa

Stranice ovog broja Glasnika koji od svojih početaka nastoji usmjeriti čitatelja prema liku svetoga Josipa, čuvaru svakog od nas, pa tako i ovaj broj Glasnika donosi brojne poučne informacije o svetom Josipu, kao i brojna svjedočanstva o njegovom moćnom zagovoru. 

Stranice ovog broja Glasnika koji od svojih početaka nastoji usmjeriti čitatelja prema liku svetoga Josipa, čuvaru svakog od nas, pa tako i ovaj broj Glasnika donosi brojne poučne informacije o svetom Josipu, kao i brojna svjedočanstva o njegovom moćnom zagovoru. Prve stranice novog broja Glasnika donose izvješća proslava triju josipovih blagdana, 19.3. Josipa Zaručnika, 1.5. Josipa Radnika i 10.6. Josipa Zaštitnika, kao i homilije kardinala Bozanića, nuncija Linque, i biskupa Mrzljaka sa spomenutih slavlja.

U novom broju Glasnika u tekstu profesora Ivana Bodrožića čitamo kako je sveti Augustin branio status svetog Josipa kao Isusovg oca. Nadalje, svima nam je poznat izraz „Idite k Josipu”. Često ga povezujemo sa svetim Josipom, no on se u Svetom pismu nalazi u poveznici s Josipom Egipatskim, sinom Jakovljevim (Izraelovim). Upravo nam tekst profesora Daniela Patafte donosi paralelu između svetog Josipa, glavara Svete obitelji i Josipa Egipatskog, s tezom kako je starozavjetni Josip prototip nozvozavjetnog. Čitajući dalje naići ćemo na tekst doktora Josipa Beljana koji prikazuje školovanje unutar židovske zajednice iz onog vremena kad je živio sveti Josip, s promišljanjem kako je i sam Josip morao proći kroz taj proces. Vraćajući se u prošlost tekstom doktorice Agneze Szabo vidjet ćemo koja je poveznica između svetog Josipa te isusovačke gimnazije i Sveučilišta u Zagrebu, dok ćemo zaviriti i u tajnu Josipova imena u tekstu Katarine Pučar, a naićemo ćemo i na zanimljivo promišljanje vjeroučitelja Nikole Kuzmičića o roditeljima svetog Josipa, to jest o Isusovom djedu i baki. Vidjet ćemo i što sveti kažu o svetom Josipu, kao i promišljanje o tekstu službenice Božje Marice Stanković o „vjernom čuvaru i logoraškom kavaliru” kako naziva svetog Josipa. Tu su i nezaobilazna svjedočanstva o zagovoru svetog Josipa naših čitatelja kao i izvještaj o životu Nacionalnog svetišta svetog Josipa s posebnim naglaskom na proslavu svetog Josipa Radnika i svetog Josipa Zaštitnika Domovine.

Tekstovi novog broja Glasnika ukrašeni su slikama koje su izradili eminentni hrvatski akademski slikari i kipari za izložbu "Ljepota svetog Josipa". Prezentirane slike još uvijek se mogu razgledati u Galeriji Martin Borković u Nacionalnom svetištu svetog Josipa.

Glasnik svetog Josipa može se nabaviti u Nacionalnom svetištu svetog Josipa te župnim uredima u Hrvatskoj Bosni i Hercegovini kao i hrvatskim katoličkim misijama diljem svijeta.

Čitaj dalje

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu

Josipovi hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.