Događanja

Rektorov pozdrav apostolskom nunciju

Lijepo je slaviti dobrog Boga časteći svetog Josipa, prepoznajući ga danas kao vrijednog radnika i stavljajući pod njegovu zaštitu sve radnike, nezaposlene, odgovorne u društvu i nositelje vlasti

Blagdan svetoga Josipa Radnika, 1. svibnja 2021. godine, proslavljen je dostojanstveno i uz visoko poštivanje epidemioloških mjera. Središnje misno slavlje predvodio je apostolski nuncij u RH Giorgio Lingua, prije samoga početka svete mise i liturgijske proslave prigodnim ga je riječima pozdravio rektor Nacionalnoga svetište svetoga Josipa, mons. Antun Sente.

"Lijepo je slaviti dobrog Boga časteći svetog Josipa, prepoznajući ga danas kao vrijednog radnika i stavljajući pod njegovu zaštitu sve radnike, nezaposlene, odgovorne u društvu i nositelje vlasti, na osobit način one male iz drugog plana zahvaljujući kojima ljepše živimo, a ranjeni virusom Covid-19 i potresom, kao i drugim životnim nedaćama, ponovno se dižu i nastavljaju živjeti novom spoznajom ljudske malenosti pred Božjom veličinom i beskrajne Božje ljubavi koju najsnažnije otkrivamo u trpljenju. Sve vas, dragi Josipovi štovatelji, upravo u tome prepoznajem i pozdravljam zahvaljujući svetom Josipu što vas ovdje u našem Hrvatskom nacionalnom svetištu okuplja. Bilo da ste prisutni fizički ili u molitvi sudjelujete preko društvenih mreža, Laudato televizije ili radija.

Na osobit način pozdravljam Vas, dragi apostolski nuncije u Republici Hrvatskoj, mons. Giorgio Linqua. U Vašoj osobi i prisutnosti prepoznajemo našeg papu Franju kojemu zahvaljujemo na daru Godine svetog Josipa.

Milost i dar Godine svetog Josipa, unatoč nemogućnosti organiziranja većih hodočašća, snažno osjećamo u ovom Svetištu. Nema dana bez hodočasnika. To nisu velike skupine, jedna osoba ili jedna obitelji ili manja zajednica, ali pričaju o brojim milostima i uslišanjima koja su već primili ili za njih mole zagovor svetog Josipa. Zavjetni kalež iz kojega ćete slaviti misno slavlje, i ciborij u kojem čuvamo i iz kojega hranimo vjernike živim Bogom upravo su dokaz i znak velikog pouzdanja i molitve mnogih svetom Josipu.

Nekoliko tisuća redovitih sudionika svakodnevnih prijenosa misnih slavlja putem društvenih mreža, televizije i radija iz ovog Svetišta znak su i snaga našeg vremena. Novopostavljeni vitraji, rad jednog Josipa – akademskog slikara iz Splita, a rođena u Zagrebu, Botterija, dar vjernika i trojice svećenika, nastavak su uljepšavanja Josipove kuće u kojoj utjehu, toplinu, snagu i sigurnost toliki pronalaze. Stoga nas ne čudi snažna molitvena aktivnost sve većeg broja vjernika koji se okupljaju oko svetog Josipa hodočasteći ovdje u Svetište, sudjelujući u molitvenim aktivnostima Josipova svetišta preko medija, te stvarajući male Josipove molitvene zajednice u svojem prebivalištu. U protekla dva mjeseca osnovano je dvanaest molitvenih vjenčića Prečistog Srca Josipova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Svaki vjenčić ima 31 molitelja, voditelja i duhovnika svećenika. Bratovština svetog Josipa za pomoć umirućima broji u desecima tisuća svoje molitvene članove, a sve je više i Prijatelja ovog Svetišta koji molitvom i darom pomažu naše aktivnosti.

Sve te činjenice ohrabruju našu vjeru da će sve biti dobro, zagovorom nebeskog nam zaštitnika svetog Josipa i neprekidnom ljubavlju Boga.

Dragi apostolski nucije mons. Lingua, uistinu smo radosni što možete i želite danas biti ovdje s nama te vas molim da nas uvedete u misno slavlje te nas ohrabrite u vjeri" mons. Anrun Sente

Čitaj dalje

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.

Život je neprekidna borba dobra i zla

Emaus svećenika Karlovačkog dekanata