Događanja

Katoličke influencerice svjedočile vjeru kod svetoga Josipa

Dana 10. ožujka 2021. godine misnim slavljem povodom Velike pobožnosti svetom Josipu, ujedno je i započela molitva devetnice svetom Josipu koja završava na blagdan svetog Josipa, 19. ožujka.

Dana 10. ožujka 2021. godine misnim slavljem povodom Velike pobožnosti svetom Josipu, ujedno je i započela molitva devetnice svetom Josipu koja završava na blagdan svetog Josipa, 19. ožujka. Ovotjednoj pobožnosti svetom Josipu hodočastila je Župa svetoga Martina iz Hrnetića predvođena svojim župnikom, vlč. Filipom Pavlovićem. Svetu je misu predvodio vlč. Filip Pavlović u koncelebraciji vlč. Ivanom Trohom te s rektorom Nacionalnoga svetišta svetoga Josipa, mons. Antunom Senteom ml.

Braćo i sestre, korizma je poziv na buđenje. U ovom nam vremenu Gospodin govori – probudi se ti što spavaš. Moramo si osvijestiti kako nam je sada prava prilika da krenemo koristiti sve talente koje imamo te da živimo u punini“ započeo je tim riječima vlč. Pavlović. „Sveto pismo kaže – ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja, neće ući u kraljevstvo nebesko – uzor takve pravednosti nam je upravo sveti Josip. Drugim riječima, Josipova pravednost je pravednost ljubavi, a ljubav u prvi plan ne stavlja slovo zakona, nego osobu i njenu potrebu“ rekao je između ostaloga u svojoj homiliji vlč. Filip Pavlović.

Svetu misu je animirao župni zbor Župe Hrnetić, a na samom kraju misnog slavlja vjeru su svjedočile dvije mlade dame, Emina Dabo Hunjak i Marijeta Martić, koje su široj javnosti poznatije i kao prve katoličke influencerice, odnosno osobe koje svojim načinom života daju primjer drugima, a za promociju svoga sadržaja koriste društvene mreže. Njihov se službeni profil zove Chance to walk.

„Nas prati velik broj mladih, a mi na njih kroz raznolik sadržaj želimo utjecati Isusovom porukom, odnosno želimo poručiti kako je Isus influencer. Cilj nam je prenijeti mladima radosnu vijest i pokazati kako u svakodnevici mogu živjeti svoju vjeru jer je vjera nešto što ih izgrađuje i čini njihov život bogatijim, ljepšim i uspješnijim“ rekla je Emina.

Na ideju kreiranja profila na društvenim mrežama, Chance to walk, Emina i Marijeta bile su ponukane okolinom u kojoj su se nalazile.

„Bile smo okružene društvom u kojem su prevladavali depresija, anksioznost i strah. To smo shvatile kao svojevrstan poziv u pomoć. Vlastitim svjedočanstvima smo htjele mladima reći kako postoje načini kako mogu prebroditi takva teška razdoblja. Uz Boga, postojao je još jedan influencer koji nas je potaknuo. Naime, papa Franjo je na svojim audijencijama pozvao mlade da koriste društvene mreže za progovaranje u Isusovom životu, odnosno da putem raznih medija krenu u evangelizaciju“ nadodala je Marijeta.

Mlade katoličke influencerice trenutno na svojim društvenim mrežama broje oko 12 tisuća pratitelja, što je uistinu zavidna brojka, ako se uzme u obzir da su većinom to mladi koji žele otkriti ili dodatno naučiti o vjeri na zanimljiv i moderan način.

„Mladi nam konstantno šalju poruke i razna pitanja na koja žele čuti odgovor. To su pitanja poput onih o vezama, uspjehu na fakultetu, odnosima s prijateljima i samopouzdanju.“

„Prije svega jako nam je važna duhovnost. Moramo biti dobro duhovno potkovane kako bi mogle utješiti ili savjetovati drugoga. Našeg djelovanja nema bez molitve“

Na samom kraju svjedočanstva Emina i Marijeta su otkrile kako je u ovoj priči prste upleo i sveti Josip, a Emina je posvjedočila kako je svog sadašnjeg supruga upoznala zahvaljujući triesetodnevnoj pobožnosti svetom Josipu.

„Često nam stižu poruke kako naći „onog“ pravog ili pravu, a tako nam učestalo dolaze i svjedočanstva kako su svoju bolju polovicu našli po zagovoru svetog Josipa“

Čitaj dalje

Rektor Lakušić o obnovi zagrebačke katedrale u Josipovu svetištu u Karlovcu

Misa zahvalnica za Molitveni hod

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.