Događanja

Tribina “100% za Hrvatsku”

U Velikoj dvorani Nacionalnog svetišta svetog Josipa održana je 31. siječnja tribina „100% za Hrvatsku“ u organizaciji Zbora udruga ratnih postrojbi Domovinskog rata Karlovačke županije.

U Velikoj dvorani Nacionalnog svetišta svetog Josipa održana je 31. siječnja tribina „100% za Hrvatsku“ u organizaciji Zbora udruga ratnih postrojbi Domovinskog rata Karlovačke županije.  Prije tribine branitelji su sudjelovali na svetoj misi koju je predvodio karlovački dekan fra Franjo Tomašević u zajedništvu sa vojnim dekanom, vlč. Vladimirom Mandurom i rektorom Svetišta, mons. Antunom Senteom ml.

Mons. Sente govorio je u homiliji o sjemenu iz Markova evanđelja (Mk 4, 26-34). Obrativši se braniteljima, mons. Sente poručio im je da smo u vrijeme Domovinskog rata bili jedno, te da za tim jednim i danas čeznemo i molimo. „Sjeme je posijano, ali treba imati strpljenja da donese plod. Sjeme koje ste vi posijali prije 20 godina dobro je sjeme, ali i đavao je posijao zlo sjeme, a Bog ne dozvoljava da se ono čupa prije žetve kako se i ono dobro ne bi počupalo. U vrijeme žetve odvojit će se dobri od loših plodova. A mi moramo biti strpljivi i ostati vjerni onom dobrom sjemenu koje je posijano u našim srcima. Pod vašom zauzetošću, borbom i trpljenjem mnogi nalaze snagu u ovim vremenima. Dok god smo s Bogom i slušamo Božju riječ na dobrom smo putu.“

Na početku tribine okupljenima su se riječima podrške obratili dr. Ivo Benić, predsjednik Zbora udruga ratnih postrojbi Domovinskog rata Karlovačke županije, Damir Jelić, gradonačelnik Karlovca i vlč. Vladimir Mandura, dekan karlovačkog vojnog dekanat. Velečasni Vlado Mandura, vojni kapelan, pozivajući se na jedinstvo crkve i onih koji su branili domovinu, poručuje im da računaju na podršku svećenstva. "Biti uz branitelje za mene svećenika koji sam s vojskom, s našim aktivnim djelatnicima i čuvarima mira, onima koji su slijednici vas, osjećam točno i dobro, kroz vas branitelje i vojsku kako hrvatski narod diše. To što vi radite, to što vi svjedočite, to što nam pokušavate otvoriti oči , to je govor našeg naroda. Nažalost, u našem narodu postoje mnogi koji koji su gluhi a čuju, i slijepi pored zdravih očiju. Ne vide vas, ne vide što se događa i zato nam je tako kako jest. Želim vam dati svaku potporu i znajte 100 posto da smo mi svećenici, i ne samo oni koji radimo u oružanim snagama, uz hrvatske branitelje." rekao je Mandura.

Nakon njih, riječ je preuzeo Ante Deur, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi. Govoreći o mogućoj intervenciji hrvatske policije, Deur je naglasio kako neće dopustiti sukob hrvatske policije i hrvatskih branitelja te kako među njima postoji jedna povezanost koju im je Bog dao. „Već 103 dana branitelji prosvjeduju u Savskoj. Ova država izgrađena je na krvi. Znamo da Bog neće dopustiti da se izbriše sva ona krv koja je prolivena za Domovinu“ rekao je Ante Deur.

Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije Domovinskog rata, istaknuo je kako hrvatski branitelji traže poštivanje njihovog dostojanstva. Žele ostati pod Ministarstvom branitelja a ne da ih se stavlja pod Ministarstvo socijalne politike i mladih. „Nedopustivo je da se jedna pobjednička vojska naziva socijalnim slučajem.“ Klemm je izrazio žaljenje i zabrinutost što obitelji hrvatskih branitelji dobiju zasluženu mirovinu tek kada branitelj podigne ruku na sebe. „Ima novaca za one koji su nas napadali, ali za naše hrvatske branitelje nema.“ Osvrnuvši se na postojeći registar hrvatskih branitelja, Klemm je naglasio kako bi on trebao biti ispisan zlatnim slovima, a ne za pronalaženje lažnih branitelja i invalida, a sve s ciljem kako bi se i Domovinski rat prikazao lažnim, kao građanski rat. Josip Klemm dotaknuo se u svom govoru i informacije o mogućoj intervenciji hrvatske policije u Savskoj. Naglasio je kako je njihovo zajedništvo neupitno i kako neće dopustiti da maknu branitelje iz Savske, ali i kako neće ulaziti u sukob s policijom. „Ako trebamo, svi ćemo kleknuti pa neka nas tuku“, završio je Klemm.

Posljednji je govorio Đuro Glogoški, predsjednik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata. Glogoški je kronološki objasnio konstantno smanjivanje braniteljskih prava kroz stalne izmjene zakona i davanje nekim drugim ministarstvima ovlasti da odlučuju o njihovim pravima, umjesto da te ovlasti ima isključivo Ministarstvo branitelja. „Hrvatski branitelji imaju prioritet samo kod otpuštanja.“ zaključio je Glogoški. Pojasnio je i kako hrvatski branitelji žele da Domovinski rat ima status obrambenog rata, a ne da ga se naziva građanskim. „ Nećemo dopustiti da gaze po grobovima naših branitelja, a to čine tako što izjednačavaju žrtve s agresorom.“ rekao je Glogoški.   

 

 

 

 
 

Čitaj dalje

Misa zahvalnica Zaštitniku Hrvatske

Otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” s. Zdravke Milić u Rijeci

Sv. Josip čovjek vrlina kojima Hrvati teže