Događanja

U Krku postavljena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“

U organizaciji Nacionalnog svetišta svetog Josipa iz Karlovca i Postulature sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića u petak 30. listopada u crkvi Sv. Kvirina u Krku postavljena je izložba sakralne umjetnosti „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“.

Ovogodišnji 12. ciklus izložbe svojim je radom predstavila mlada umjetnica i slikarica Eva Vukina. Izložba je postavljena u sklopu proslave 100. obljetnice rođenja za nebo sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića budući da su među portretima svetaca i blaženika te onih za koje je pokrenut postupak, uvrštena tri portreta sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića.

Zbog epidemioloških mjera izložba nije imala svečano otvaranje kako je bilo predviđeno, ali se ipak postavila kako bi je vjernici župe Krk i ostalih župa otoka Krka mogli kroz osminu Dušnoga dana individualno posjećivati i njome se obogatiti. Postavljanju su nazočili krčki biskup Ivica Petanjak, postulator vlč. Saša Ilijić i organizator mons. Antun Sente, ml. Misno slavlje u katedrali u sklopu postavljanja izložbe predvodio je mons. Sente koji je u iscrpnoj propovijedi na temelju Božje riječi tog dana osvijetlio kršćanski put koji je neprestano pozvan imati povjerenje i pouzdanje u Boga: „Milost i mir u naše vrijeme itekako nam treba. Mir da se ne brinemo što će biti sutra iako vrijeme covida-19 ograničava naša okupljanja i djelovanja, ali s druge strane treba nam baš i milost da će to promijeniti i naš tijek života. To možemo razumjeti jedino ako dobro shvatimo kako smo u ovom svijetu prolazni. Biti svjestan da smo kao ljudi mali i nemoćni i da na kraju sve ovisi o Bogu. Bog je sve u svemu“.

Okupljenima je poručio: „I danas nam Bog poručuje da nam želi milost i mir, spokoj srca i spokoj života da ne strahujemo što će i kako biti. Dat će Bog jer je sve u Njegovoj milosti. Mi planiramo, a Bog je taj koji određuje. Onaj koji posjeduje Božju milost i mir ne boji se i ne strepi hoće li naše ljudsko tijelo dobiti sve pogodnosti koje ono zahtjeva. Mir od Boga i milost znači prihvaćati u životu sve jer dragi Bog zna zašto nam to daje te da određena žrtva nije za našu propast već za naše dobro. Zasigurno jedan od takvih bio je i sluga Božji krčki biskup Antun Mahnić, za kojega se vodi postupak da ga što prije častimo na oltaru kao blaženika i sveca. Promatrajući njegov život možemo iščitati veliko pouzdanje koje je imao u Božju milost pa je zato kroz svoje pastoralne pothvate u Krčkoj biskupiji i hrvatskome narodu donosio mir i ulijevao sigurnost mnogim ljudima sve do naših dana. Stoga budimo otvoreni i mi da nam Bog podati svoj mir i svoju milost za život vječni“, zaključio je mons. Sente.

Na koncu mise mons. Sente predstavio je okupljenima nastajanje i razvoj projekta izložbe „Hrvatski sveci i blaženici u našemu narodu“, autoricu izložbe Evu Vukinu i njezin rad. Postulator Ilijić pozvao je okupljene da prema epidemiološkim smjernicama posjete izložbu koja će u Krku biti otvorena do nedjelje 8. studenoga.

Čitaj dalje

Misom u Nacionalnom svetištu Sv. Josipa obilježen Dan grada Karlovca

Molitveni hod Gradu za rođendan i Karlovčanima na blagoslov

Kćeri Božje Ljubavi dobile plaketu Grada Karlovca