Događanja

Mareković darovao dvije slike svetom Josipu

Ivan Ivica Mareković, akademski slikar iz Sela kod Siska, darovao je dvije slike Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu 28. listopada 2020. godine.

Ivan Ivica Mareković, akademski slikar iz Sela kod Siska, darovao je dvije slike Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu 28. listopada 2020. godine.  Riječ je o slikama „Sveti Josip zaštitnik Hrvata I” i „Sveti Josip zaštitnik Hrvata II”, akrilik na platnu 130 x 100 cm, izrađene za izložbu „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu 2019. – 2020.” Pripremajući spomenutu izložbu organizator izložbe mons. Antun Sente tražio je od autora da među hrvatske svece i blaženike uvrste i sliku svetog Josipa jer je on na preporuku hrvatskih biskupa, a od hrvatskih sabornika, izabran za zaštitnika Hrvatske. Mareković je tada ponudio dva prijedloga. U jednom sveti Josip bdije s Isusom nad crkvom svetog Marka na zagrebačkom Gornjem gradu, a ispod hrvatski kraljevi primaju insignije vlasti od papa i hrvatskih biskupa, dok na drugoj dominira Josip – čuvar Svete obitelji, a u podnožju se vidi drvena posavska kapela i Višeslavova krstionica koju čuva Ljudevit Posavski sa štitom ukrašenim hrvatskom šahovnicom. Na autorovo pitanje koji prijedlog da ostvari mons. Sente je kazao kako su oba prijedloga dobra. Mareković je tada obje ideje prenio na platno te su nastale dvije lijepe i bogate slike svetog Josipa, zaštitnika Hrvatske. Spomenute ideje bile su prijedlog i za slike koje su izložene u dijecezanskom muzeju Bjelovarsko-križevačke biskupije i u samostanu svetog Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu.

Uz spomenute slike svih hrvatskih svetaca i blaženika te sluge Božjeg Bonifacija Pavletića, autori Ivan Ivica Mareković i njegova kći Kristina Mareković naslikali su i blažene Katarinu Kosaču Kotromanić i Karla I. Austrijskog, posljednjeg hrvatskog kralja.

Dvadeset i tri ulja ili akrilika na platnu oca i kćeri, oboje akademski slikari, bila su izložena u Gradskom muzeju Križevci, Galeriji „Martin Borković” u Karlovcu, Dvorcu Sveti Križ Začretje, sisačkom Velikom Kaptolu, Založbi Kralja Tomislava u Čapljini, Galeriji „Sveti Nikola Tavelić” u Šibeniku, samostanu svete Klare u Duborovniku, Hrvatskom katoličkom sveučilištu, dominikanskom samostanu blaženog Augustina Kažotića i svetog Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu, franjevačkom samostanu svetog Franje u Puli te Spomen-muzeju biskupa J. J. Strossmayera u Đakovu. O izloženim slikama Galerija „Martin Borković” Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu izdala je prigodni katalog u kojem je stručni osvrt zapisao Stanko Špoljarić, prof., likovni povjesničar i kritičar.

U spomenutih dvanaest umjetničkih destinacija izložbu je vidjelo više od tisuću posjetitelja samo na otvorenjima, koja su otvorila jedan nadbiskup, četiri biskupa, gradonačelnik, rektor sveučilišta, načelnik, prior, gvardijan i provincijal.

Slike Ivana Ivice Marekovića „Sveti Josip zaštitnik Hrvatske” mogu se vidjeti na korskom zidu Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu.

Čitaj dalje

Budimo svjetlost svojim bližnjima

Župni listić 4. uskrsna nedjelja 21.4.2024.

Slavonci, Dalmatinci i Posavci pri svetom Josipu