Događanja

Josipove pahuljice pri Svetom Križu

Dječji zbor „Josipove pahuljice“ iz župe BDM Snježne s Dubovca na smotri zborova u Svetom Križu Začretju

Dječji zbor „Josipove pahuljice“ iz župe BDM Snježne s Dubovca na smotri zborova u Svetom Križu Začretju

Dana 11.9.2020. išli smo na mali izlet u Zagorje u crkvu Uzvišenja Svetog Križa na smotru zborova sa župnikom mons. Antunom Senteom ml. Svi smo se sastali ispred Svetišta Svetog Josipa u 16:15, a krenuli oko 16:30. Prvo što sam vidjela ispred crkve bila je hrpa raznovrsnih, preeefinih kolača na klupi koje je ispekla naša velika podrška Irena Mašala. Do Zagorja trebalo nam je otprilike sat vremena. Prije smotre, proveli smo u brzinskom obilasku veličanstvenog dvorca Sveti Križ Začretje smještenog u samom srcu Zagorja. Iako izvana malo oronuo, iznutra vas jednostavno očara i vrati u vrijeme baroka kada je i nastao. Sobe su bile tako velike i otmjene. Zanimljiva je činjenica da se u dvorcu nalazi većinom originalni namještaj iz doba baroka. Tako star, a tako očuva. U dvorcu "Sveti Križ Začretje" dočekala nas je prof. dr. Mirna Flöegl Mršić, vlasnica i domaćin dvorca. Impresionirala nas je mnogim povijesnim činjenicama, kao i vrhunskom izvedbom na starom ali vrijednom klaviru.

U 18 sati smjestili smo se u crkvi i raspakirali instrumente. Prvo su nastupali domaćini, dječji zbor, koji su se predstavili s dvije pjesme. Drugi po redu bili su dječji zbor iz Krapine „Isusovi Anđeli“ i naposljetku mi, „Josipove Pahuljice“. Naše pjevačice: Helena Erdelja, Viktorija Mašala, Dora Turkalj i Iris Jakšić, zajedno s našim triom: saksofonistom Franom Mikšom, violinisticom Petrom Svetic Radočaj i gitaristicom Monikom Svetic Radočaj, pod vodstvom naše časne Blandine Rakarić na klavijaturi izveli smo pjesme „I kad nebo sunca nema“ i „Velik si“. Kao šećer na kraju domaćini su otpjevali još par pjesama. Zadnja pjesma bila je „Mi želimo uzdić Isusa“ koju smo svi zajedno glasno zapjevali i tako podijelili taj trenutak zajedništva, radosti i jedinstva. Poslije smotre imali smo kratku pauzu prije večernje svete mise. Misu je predvodilo naš župnik Antun, a s njim su još suslavili vlč. Vlado Drnetić, župnik Svetog Križa Začretja i vlč. Stjepan Sirovec, umirovljeni svećenik.

Nakon mise bila je zajednička večera na kojoj smo se prejeli svega i svačega, a pogotovo na kraju onih finih kiselih, gumenih bombona. Poslije večere smo se upoznale s curama iz Zagorja i igrale razne igre, nažalost nismo se uspjele dugo družiti jer smo morali krenuti prem Karlovcu. Znate kako to ide, svemu lijepome prebrzo dođe kraj. Osobno, volim ovakve događaje i druženja jer nam pružaju priliku upoznavanja i zbližavanja s novim ljudima, a ponajprije i bolje upoznavanje onih koje već poznajemo. Hvala svima na danoj prilici, ugodnom druženju i dugo pamtljivom događaju.

 

 

Čitaj dalje

Prvopričesničko slavlje

Otvoreni 16. Dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima

Biti svećenik nezasluženi je Božji dar