Događanja

Oproštaj od vlč. Majka Rušeca

Odlukom zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, vlč. Majk Rušec premješten je u župu svetog Ivana apostola i evanđelista u zagrebačke Utrine.

Odlukom zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, vlč. Majk Rušec premješten je u župu svetog Ivana apostola i evanđelista u zagrebačke Utrine. Na misnim slavljima u nedjelju 18. listopada od vlč. Majku riječi zahvale za dvomjesečno svećeničko služenje izrekao je mons. Antun Sente, ml., rektor i župnik na Dubovcu. Okupljenim je vjernicima pojasnio kao vlč. Majk odlazi u župu koja broji preko dvanaest tisuća vjernika, a u proteklom je tjednu u jednom danu bilo sedam sprovoda. U toj župi do dolaska vlč. Majka djeluje samo jedan svećenik, dok je na ovoj Dubovačkoj župi oko pet tisuća vjernika. Obzirom a je ovo i Nacionalno svetište naš je Nadbiskup htio da i dalje djeluju dva svećenika, nadajući se da će korana vrijeme uskoro proći te će se hodočasnici vratiti svetom Josipu. Zahvalivši vlč. Majku mons Sente je kazao: "Iako si kratko vrijeme vršio službu župnog vikara ostavio si neizbrisivi svećenički trag. Stoga nije važno koliko dugo, već s kojom kvalitetom vršimo povjereno i darovana poslanje, a u ovih nekoliko tjedna uspio si doprijeti i do mladih i do iskusnih župljana te preko redovitog prijenosa misnih slavlja putem suvremenih medija i do mnogih štovatelja svetog Josipa diljem svijeta. Neka ti upravu on bude zagovornik u daljnjem svećeničkom poslanju", kazao je u svom zahvalnom govoru mons. Sente, te zaključio kako su vlč. Majku vrata Svetišta uvijek otvorena.

Vlč. Majk uputio je zahvalu kazavši kako se nije nadao Karlovcu, a onda još manje da će tako brzo morati napustiti službu u Josipovu svetištu. Stoga mi ovih dana dolazi misao iz Evanđelja "Gospodinu treba" u kojoj nalazim i objašnjenje. Mogu kazati da je bilo kratko i lijepo. Nadalje, kroz ovo kratko vrijeme mojeg boravka puno sam bolje upoznao lik svetog Josipa. To je za mene obogaćenje. Zahvalivši se na lijepoj suradnji s mons. Senteom, vlč. Golubićem, sestrama Brigiti, Blandini i Mirti, vlč. Majk je zahvalio i svim članovima župnih zajednica i svim dragim župljanima s kojima se u protekla dva mjeseca susretao, te zaključio kako su kršćani ljudi susreta, stoga ovaj rastanak nije kraj, već novi početa i mogućnost novih susretanja, ali na novi način zaključio je vlč. Majk Rušec.

Riječi zahvale vlč. Majku u ime župljana izrekla je gospođa Irena Rački voditeljica zajednice čitaća i molitvenih vjenčića, dok je Lorena Kasunić ispred mladih vlč. Majku odrecitirala stihove.

Govor Irene Rački:

Potaknuta Vašom propovijedi i mislima svete Terezije Avilske koja kaže: 'Neka te ništa ne straši, … Ne boj se … sve prolazi…  samo Bog dostaje..' ostale su mi u Srcu odzvanjati te riječi ..samo Bog dostaje… kao i Vaš uvod u svetu Euharistiju: 'S radošću želim s vama podijeliti ovu svetu Misu.". Tako sam Vas upoznala, kao radost. Kroz svakodnevna druženja s Vama kroz svete Mise imala sam priliku upoznati Vas možda malo bolje, naslutiti dubinu Vaših misli i ljubavi prema Gospodinu, te posebnu pobožnost prema Božjem Milosrđu i Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Ljubav istinska, predana prema svetom Josipu začeta je i sjeme te ljubavi neka se razvije da možete u Vašoj novoj župi širiti pobožnost prema našem dragom zaštitniku. Vjerujem da će Vas sveti Josip od sada još bolje čuvati i bdjeti nad Vama jer on ne zaboravlja svoje vjerne. S tom utjehom i novom radošću u srcu želim Vam u ime naših župljana zahvaliti na Vašoj dobroti i spremnosti na pomoći i svakoj razlomljenoj Riječi koju ste nadahnuto podijelili s nama. Stoga, kao i na početku ostaje nam reći: Samo Bog dostaje! Šalje Vas Gospodin u novi vinograd koji nastojte njegovati i obrađivati da donese mnogo ploda. A očekujemo, kada Gospodin otvori putove da nas zajedno sa svojim vjernicima posjetite i da zajedno s radošću izmolimo zahvalu svetom Josipu na svemu dobrome što nam od Gospodina dolazi.

Pjesma Lorene Kasunić:

Prije neg' ste došli k nama

Već se naveliko šuškalo o Vama.

„Majk se zove“, župnik nam veli,

„A kako se piše“ saznati smo htjeli.

 

Još kad smo čuli da slastičar ste bili

Oduševljenje svoje ni od kog nismo krili.

Kremšnite, pite, torte i baklave,

Slatke misli punile nam glave.

 

Stigli ste k nama bez velike buke,

Za zalijevanje crijevo uzeli u ruke.

Već tad smo znali – čovjek ste od šale,

Doskočice odmah na stol su pale.

 

Na susrete naše odazvali se rado,

Kako i ne kad srce Vam je mlado!

 

Na duhovnim savjetima škrtarili niste,

Želite da duše uvijek nam budu čiste.

 

Iako se znamo veoma kratko.

Druženje s Vama bilo je slatko.

Bog nek' Vas čuva, i Josip sveti,

Posjetit nas dođite kad god htjeli!

 

mladi s Dubovca

 

Čitaj dalje

Donjostubički hodočasnici svetom Josipu

Josipove pahuljice na Zlatnoj liri

Posveta svetom Josipu slavonskih muškaraca i zagorskog dječjeg zbora