Događanja

Šibenik ugostio izložbu „Hrvatski sveci i blaženici“

U Galeriji „Nikola Tavelić” Civitas sacra u Šibeniku je u četvrtak, 18. lipnja, otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ s radovima mlade umjetnice iz Čakovca Eve Vukina. 

U Galeriji „Nikola Tavelić” Civitas sacra u Šibeniku je u četvrtak, 18. lipnja, otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ s radovima mlade umjetnice iz Čakovca Eve Vukina. Organizator izložbe je Galerija „Martin Borković“ Nacionalnog svetišta sv. Josipa koja istu ima u planu predstaviti u više gradova do kraja 2021. godine.

Riječ dobrodošlice uputio je zamjenik voditeljice Galerije Ivan Lukač, te izrazio radost da je upravo ova Galerija po drugi puta na ovaj način „ugostila“ hrvatske svece i blaženike.

Otvarajući izložbu, šibenski biskup Tomislav Rogić je naglasio kako je ovo mali događaj velikoga značenja koji označava prvi dan trodnevnice pred veliku proslavu: „Izložba dolazi u pravo vrijeme. Naime, na Teološko-pastoralnom tjednu u siječnju u Zagrebu mnogo svećenika je najavljivalo dolazak na proslavu hodočasnika iz cijele zemlje. No, dogodila se korona, pa tako hodočasnika iz drugih dijelova Hrvatske neće biti. Ali tko je došao hodočastiti prvome proglašenom svetim? Svi hrvatski sveci i blaženici i Sluge Božje. Tako je na svoj način njihovo hodočašće na našu proslavu, jer su došli svi onome prvome“ rekao je biskup Rogić, te posvijestio kako su nam sveci i blaženici izazov za nasljedovanje, utjecaj u njihov zagovorom, te da u konačnici barem mrvicu ljubavi i vjernosti iz njihova života se preseli i u naše živote i u naše odnose, što će zasigurno donijeti duhovne plodove.

Rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente je naglasio, kako je riječ o projektu kojim se kroz umjetnost žele promovirati hrvatski sveci i blaženici. Podsjetio je kako je izložba već treći put u Šibeniku, a u ovoj Galeriji drugi put. U kratkom osvrtu je rekao, kako se već dvanaest godina hrvatski sveci i blaženici promiču kroz umjetnost. „Ideja je potekla iz Križevaca od Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Martin Kranjčić“ koja je pronalazila hrvatske umjetnike koji slikaju portrete hrvatskih svetaca i blaženika. Od prije dvije godine brigu oko promocije izložbe vodi Nacionalno svetište sv. Josipa.“

Fra Ivan Bradarić, rektor Nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića zahvalio je na dolasku izložbe koja se lijepo uklopila u neposrednu pripravu za proslavu 50. obljetnice kanonizacije sv. Nikole Tavelića: "Zahvaljujem Bogu što daje inspiraciju umjetnicima da i danas mogu slikati osobe koje štujemo kao svece i blaženike, rekao je fra Bradarić, te podsjetio kako u svetištu postoji slika za koju se smatra da je najstarija slika sv. Nikole Tavelića koja je i hodočastila po župama u pripremi ovoga jubileja. Izrazio je želju, da tako nešto dožive, ako ne sve, onda barem dio slika Eve Vukina."

Osvrt na samu izložbu dao je prof. Stanko Špoljarić. Podsjetio je, kako je portret kategorija vidljivog, no za umjetnika ono važnije – stanje duše, slojevitost osobe koju je Eva slikarskom vještinom i misaonošću otkrila. „Bolje reći molitvom, jer je za nju umjetnost, pogotovo ona sakralnog ozračja dijalog s veličajnošću transcedentalnog“. Naglasio je, kako za ovu mladu umjetnicu hrvatski sveci imaju posebno mjesto i to oni iz dalekih vremena, kao i oni koji su bili naši suvremenici. 

Eva Vukina je uz osebujnu interpretaciju portretnog, uprisutnila i ulogom u Crkvi, atributima, pa i ambijentom u kojem su djelovali. Potka joj je realistična, no vrlo brzo slikarskom energijom prerasta do ekspresionističkih impulsa sa sačuvanom zbiljom osobe prožetom svjetlom duhovnog, rekao je Špoljarić, te ukazao kako na ovoj izložbi upoznajemo stvaralaštvo autorice kroz tri slikarska postupka, tj. slike na platnu, akvarel i crteže.

„Ostvarenja Eve Vukina jasni su putokazi u slijedu kazaljki, od svijeta prema vječnosti, djela osmjeha unutarnje ljepote, slika koje putuju, dolaze nam, tražeći svoje hodočasnike, pokazujući preko poniznosti i uzvišenja uz svece staze u hodu od otuđenja do utočišta. Ta ideja za nju je i kušnja i stvarnost, preobrazba ljudska i umjetnička motiva, s otvorenošću bez zadrške nadahnuću. S osvojenom, ali je zloupotrijebljenom slobodom, znajući da je umjetnost poseban dar Božji, koji se prihvaća i otkriva drugima“.

Na kraju je podsjetio, kako je tijekom dvanaest godina na umjetnički način predstavljanja hrvatskih svetaca i blaženika pomogla da ih se današnjem čovjeku približe ne samo oni poznati, već i oni za koje smo jedva i čuli. Tako ovom izložbom sveci zapravo hodočaste nama „dolaze nam da ih shvatimo, razumijemo, poštujemo, da molitva koja je upućena njima ostvari punu sadržajnost“.

Kratko se okupljenima obratila i sama autorica zahvaljujući na prilici predstavljanja radova. Naglasila je važnost molitve koja treba pratiti svaki rad, pa tako i njezin. „Moje slike su molitva. Zahvalna sam na daru, da mogu prikazati portrete ljudi koji su u našem narodu učinili velika čuda. Cilj mi je bio pokazati koliko su oni živi i prisutni među nama“.

Otvorenje izložbe pjevanjem su obogatili Pivači sv. Jakova.

Izložba ostaje otvorena do 10. rujna.

Čitaj dalje

Misa zahvalnica Zaštitniku Hrvatske

Otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” s. Zdravke Milić u Rijeci

Sv. Josip čovjek vrlina kojima Hrvati teže