Događanja

Hodočašće krizmanika u Istru

U subotu 15. studenoga, krizmanici naše župe uputili su se na hodočašće stopama Miroslava Bulešića, mučenika krizme i novog hrvatskog blaženika. 

U subotu 15. studenoga, krizmanici naše župe uputili su se na hodočašće stopama Miroslava Bulešića, mučenika krizme i novog hrvatskog blaženika. Premda se je tek mali broj krizmanika odazvao, putovanje je bilo jako lijepo.

Već u 8 sati stigli smo u prvo odredište u Lanište gdje nas je dočekala gospođa Marija i uvela u župnu crkvu. Prepričala je događaj krvave krizme iz 1947. godine kada je nakon izazivača koji su htjeli spriječiti slavlje svete potvrde, nekolicina izazivača iz mržnje prema vjeri upala u župni stan i napala svećenike. Mladi svećenik Miroslav Bulešić tada je ubijen. Gospođa Marija pokazala nam je župnu galeriju i uvela u župni stan gdje su se ti događaji zbivali te pokazala relikvije blaženog Miroslava. Krizmanici su se nakon pouke upisali i u knjigu hodočasnika i preporučili molitvom blaženom Miroslavu u zagovor.

Sljedeća postaja bila je gradić Roč u kojoj živi župnik Dalibor Pilekić, koji je ujedno župnik 3 župe. On nas je srdačno dočekao i upoznao s 3 povijesne crkve u Roču. U jednoj od crkava, posvećenoj svetom Antunu Pustinjaku, nalazi se jedan od najstarijih glagoljaših zapisa koje imamo. U Roču smo s vidikovca razgledali prekrasan pejzaš okolnih mjesta Istre. Uputili smo se zatim Alejom glagoljaša do Huma, najmanjeg grada na svijetu i razgledali grad.

Nakon Huma uputili smo se u Poreč gdje smo propušteni u Muzej crkvenih umjetnina smješten pokraj Eufrazijeve bazilike. U Bazilici smo izmolili Anđeo Gospodnji. Nakon slobodnog vremena i turističkog razgledavanja grada uputili smo se prema posljednjoj postaji, Svetvinčentu, rodnoj župi blaženog Miroslava gdje je ujedno i njegov grob. Mi smo bili prvi hodočasnici koji su posjetili župu nakon što su moći blaženika ukrašene u oltar crkve. Tu smo proslavili svetu misu u kojoj nas je župnik Darko Zgrablić u prigodnoj homiliji nadahnuo da slijedimo vrline blaženika. Ispunjeni dojmom i novim susretima, uputili smo se kući.

O putovanju je krizmanica Leonarda zabilježila:

Sam odlazak i obilazak određenih mjesta i svetišta u Istri nadahnjuje uvelike nas mlade da razmislimo i suosjećamo sa zbivanjima u prošlosti mnogih svećenika i mučenika kao što je blaženi Miroslav Bulešić. Unutrašnjost crkve,od uređenosti do freski te ukrašeni sveti oltar odišu prekrasnom smirenošću i kršćanskom prošlošću. Sve što smo vidjeli i obišli zajednički proživljavajući što su izgradili sluge božje svjedoči koliko su bili puni vjere Kristove i sve to izgradili u ljubavi i nadi za buduće naraštaje svih župljana i hodočasnika.S veseljem iščekujem iznenađenje sljedećega hodočašća koje će nam pripremiti naš kapelan Anđelko.

Čitaj dalje

Župni listić 4. uskrsna nedjelja 21.4.2024.

Slavonci, Dalmatinci i Posavci pri svetom Josipu

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu