Događanja

II. Nacionalni susret osoba otvorenih za katolički brak

Pod geslom "Evo, činim sve novo" u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu održan je II. nacionalni susret osoba otvorenih za katolički brak. Okupilo se 400 samaca iz cijele Hrvatske, ali i dijaspore - povratnici su stigli iz Austrije, Čilea Francuske, Kanade i Njemačke. Na cjelodnevnom druženju, uz duhovni program praćen molitvom i pjesmom, predali su svoje molitve i čežnje snažnom zagovoru sv. Josipa.

Rektor svetišta mons. Antun Sente potaknuo ih je kroz molitvu krunice i propovijed da otvore svoja srca milosti i podijelio brojna svjedočanstva iz života vjernika koji su u svojim životu osjetili Josipov potpis.

Doživio ga je i par Anita i Josip koji su se nakon dugog traganja upoznali na katSusu, internetskoj platformi koja povezuje samce katolike. Anita se sv. Josipu predano utjecala u molitvi. Na rubu odustajanja upoznala je svog Josipa, koji je kao udovac i otac četvero djece imao puno povjerenje u Gospodina da će providjeti najbolje za njega i djecu.

Dirljivo svjedočanstvo bilo je i ono bračnog para Ivane i Danijela Katanović, voditelji poznatih seminara “Ljubav i poštovanje”. Iz vlastitog iskustva govorili su o prepoznavanju i upoznavanju, oslobađanju od strahova i očekivanja. Poseban naglasak stavili su na teret koji nosimo iz odnosa sa svojim roditeljima.

Psihološku pozadinu onoga što su sudionici čuli u svjedočanstvima objasnila je pishoterapeutkinja Darija Salopek Žiha. Njena su predavanja pomogla rasvijetliti načine kako se učinkovito othrvati malodušju, negativnim mislima i osloboditi iskustava prošlosti.

Sudionici su imali priliku u manjim grupama podijeliti dojmove susreta i bolje se upoznati, a susret je završio euharistijskim klanjanjem koje je vodio vlč. Ivan Begović, župnik u Retkovcima, a koje je, kao i cijeli susret, glasovima i instrumentima uveličao slavljenički tim Eho projekta.

Organizatori susreta, Tomislav Belavić, predsjednik Katoličke udruge Prilika za Susret i Vlatka Kalinić, osnivačica katsus.org objasnili su kako je susret nastao kao odgovor na nezaustavljiv rast broja samaca u srednjim godinama i epidemiju usamljenosti koja je zahvatila suvremeni svijet. Susretima poput ovog žele promicati katolički brak kao životni poziv te samcima pružiti kvalitetnu pripremu za brak i prije no što upoznaju svog budućeg supružnika ili supružnicu.

Nadaju se da će susret biti poticaj laicima, stručnjacima i duhovnicima da se uključe u rad sa samcima, a već su najavili datum sljedećeg Nacionalnog susreta dogodine – 09.11.2024. u Nacionalnom svetištu sv. Josipa.

Čitaj dalje

Prvopričesničko slavlje

Otvoreni 16. Dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima

Biti svećenik nezasluženi je Božji dar