Događanja

Brojni hodočasnici pohodili i molili svetoga Josipa

Na blagdan blaženoga Alojzija Stepinca kardinala i mučenika i u Nacionalnom svetištu svetog Josipa osjećala se slavljenička atmosfera. Posebice je to bilo zbog mnogih hodočasnika koji su na putu prema Krašiću svratili i u Karlovac pomoliti se i svetom Josipu. 

Na blagdan blaženoga Alojzija Stepinca kardinala i mučenika i u Nacionalnom svetištu svetog Josipa osjećala se slavljenička atmosfera. Posebice je to bilo zbog mnogih hodočasnika koji su na putu prema Krašiću svratili i u Karlovac pomoliti se i svetom Josipu.  Tako je i hodočasnička skupina iz Župe Rođenja Blažene Djevice Marije u Skradinu, njih oko četrdesetak, zajedno sa svojim župnikom don Gabrijelom Jagarincem, navratila na svom hodočašću prema Krašiću i Zagrebačkoj katedrali i do Svetišta svetog Josipa. Dočekao ih je rektor Svetišta mons. Antun Sente ml. koji im je u izlaganju istaknuo važnost svetoga Josipa u povijesti Crkve, te razvoj ideje o Nacionalnom Svetištu svetog Josipa i ostvarenje te iste zahvaljujući trudu i žrtvi mons. Marijana Radanovića, blagopokojnog župnika i rektora. Nakon pobožnosti svetom Josipu i odmora u prostorijama Svetišta, hodočasnici su razgledali i ostale duhovne i kulturne znamenitosti grada Karlovca u pratnji rektora Svetišta koji im je objašnjavao i povijesne značajke ovog mjesta.

Malo poslije grupe iz Skradina u Svetište navraćaju i hodočasnici iz župe svetog Mihaela arkanđela u Mihovljanu zajedno sa svojim župnikom. Dočekao ih je vlč. Filip Pavlović, župni vikar, i predstavio im  najznačajnije trenutke u povijesti nastanka Nacionalnog svetišta svetog Josipa, posebice se osvrnuvši na 300. obljetnicu od kako je Hrvatski sabor proglasio svetog Josipa zaštitnikom Hrvatske, te je naglasio kako je i ova godina posebna jer u njoj slavimo 330. obljetnicu od toga događaja, te je potaknuo okupljene da dođu i na središnju proslavu koja će biti 10. lipnja 2017. godine, u Godini svetog Josipa. Nakon pobožnosti hodočasnici su se okrijepili u župnim prostorijama i nabavili nešto za uspomenu. Budući da se bliži i korizmeno vrijeme kapelan Filip ih je potaknuo da nabave i knjižicu „Putovanje s križem do otvaranja neba“ , čiji je autor upravo Rektor Nacionalnog Svetišta svetog Josipa, rekavši pritom da će im ta knjižica sigurno pomoći da i korizmu dožive na poseban način.

Prije nekoliko dana Svetište je posjetila i hodočasnička skupina iz Rovinja, njih četrdesetak, 29. siječnja 2017. godine završili su svoje duhovne vježbe u kući susreta Tabor u Samoboru. I njih je dočekao vlč. Filip Pavlović, župni vikar, te je na poseban način, uz uobičajen govor o povijesti Svetišta, predstavio hodočasnicima različite pobožnosti svetom Josipu. Prvenstveno je tu istaknuo Veliku pobožnost svetom Josipu kroz 19 srijeda u našem Svetištu i krunicu svetom Josipu, zatim devetnicu svetom Josipu u kojoj se nalazimo, te je istaknuo i važnost 30-dnevne pobožnosti svetom Josipu ili kako se to tradicionalno naziva „Plašt svetog Josipa“ u kojoj se moli zagovor svetog Josipa za jednu posebnu nakanu. Nakon izmoljene pobožnosti i ta hodočasnička grupa se zaustavila u prostorijama Svetišta na kratkom odmoru i zatim su otišli svojim domovima prepuni lijepih dojmova.

  

 

Čitaj dalje

Josipovi hodočasnici iz Danske, Švicarske, Austrije …

Oratorij 3. dan

Oratorij 2. dan