Događanja

„Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ Iris Mihatov Miočić u Sesvetama

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ zadarske akademske slikarice Iris Mihatov Miočić otvorena je u petak, 27. listopada 2023. u Sesvetama.

Portreti hrvatskih svetaca i blaženika postavljeni su u galerijskom dijelu prostora udruge „Zelene i plave Sesvete“ u Kelekovoj 2 sa željom da se Sesvećanima uoči svetkovine Svih svetih duhovni život obogati likovnim prikazima hrvatskih svetaca i blaženika.

Nakon uvodnih riječi tajnika udruge „Zelene i plave Sesvete“ Radoslava Dumančića, koji je poželio da izložba i dalje svake godine na svetkovinu Svih svetih „dolazi“ u Sesvete, izložbu su uz autoricu predstavili rektor Hrvatskog nacionalnoga svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente ml. i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran. Likovni osvrt dao je povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić, dok je izložbu otvorio dekan Sesvetskoga dekanata i župnik Župe Dobroga Pastira u Brestju preč. Zlatko Pavetić.

Autorica je predstavila svoje likovne susrete s „hrvatskim duhovnim velikanima“. Tijekom višemjesečnog rada na osobit se način povezala sa svima njima, posvjedočila je, ističući da je se posebice dojmila, njoj dotada slabije poznata, službenica Božja Marica Stanković.

Mons. Antun Sente i dr. sc. Tanja Baran govorili su o ideji cjelokupnoga izložbenog projekta, koji već 15 godina, svake godine s portretima nekog drugog umjetnika, nakon četverodnevne manifestacije Dana hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima putuje po Hrvatskoj s ciljem boljeg poznavanja i intenzivnijeg štovanja hrvatskih svetaca i blaženika.

Preč. Zlatko Pavetić poželio je okupljenima duhovno ispunjenje uz izložbu, mir i dobro, te čestitao svetkovinu Svih svetih. Glazbeni obol svečanosti dali su učenici Glazbene škole Zlatka Grgoševića iz Sesveta. Tanja Baran

Čitaj dalje

Zagrebački liječnici pjevači pri svetom Josipu

Župni listić 7. uskrsna nedjelja 12.5.2024.

Vatrogasci pri svetom Josipu