Nedjeljna čitanja

Uskrs

  Trebalo je da Isus ustane od mrtvih. Iv 20, 1-9 Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut. Otrči stoga i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku, kojega je Isus ljubio, pa im reče: »Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše.«

Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut. Otrči stoga i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku, kojega je Isus ljubio, pa im reče: »Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše.«

Uputiše se onda Petar i onaj drugi učenik i dođoše na grob. Trčahu obojica zajedno, ali onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob. Sagne se i opazi povoje gdje leže, ali ne uđe. Uto dođe i Šimun Petar koji je išao za njim i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu.

Tada uđe i onaj drugi učenik koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova. Jer oni još ne upoznaše Pisma da Isus treba da ustane od mrtvih.

Riječ Gospodnja.

Prije dvadesetak godina dok sam još bio bogoslov sudjelovao sam u pripremi jednog slavlja u zagrebačkoj katedrali za mlade. Organizatori su predlagali program. U jednom trenutku jedan od organizatora je kazao da svakako moramo uvrstiti svjedočanstvo. U prvi sam tren pomislio da se radi o nekoj pobožnoj priči nečije vjere, a onda sam se brzo uvjerio da organizatori očekuju pravo svjedočenje Božje prisutnosti u životu konkretnog čovjeka. I bilo je tako. Kada je došlo do samog programa u čijim sam pripremama sudjelovao, uvjerio sam se kako i u naše vrijeme Bog čini čuda. Više se i ne sjećam što se to točno dogodilo s osobom koja je svjedočila, ali se jako dobro sjećam svoje sumnje i tadašnje spoznaje da su svjedočanstva o djelatnoj Božjoj ljubavi samo za studente teologije o kojima slušaju na satu crkvene povijest kao događajima koji su se nekad dogodili. Ostalo mi je u snažnom sjećanju to moje nepoznavanje živoga Boga, stoga se On i danas trudi kroz različite ljude koje na poseban način dodiruje svojom ljubavlju da mi dokaže kako je živ živcat kako i danas čini čuda.

Sva ona svjedočanstva koja slušamo srijedom ili koja mi dolaze zapisana na papiru ili na ekran mog računala samo su dokaz Boga živoga. Upravo toga uskrslog Krista mi dana slavimo!

Dragi moji župljani, dragi Karlovčani, dragi hodočasnici nek' vam ovo uskrsno vrijeme podari obilje duhovnih radosti jer Bog naš živi!

Čitaj dalje

Dan Županije u kući poniznog muža

Budimo svjetlost svojim bližnjima

Molitva za poginule u Nacionalnom svetištu Sv. Josipa na Danu Karlovačke županije