Aktualnou Župi BDMS i Nacionalnom Svetištu Svetog Josipa

180225-Djeca-iz-katolikih-vrtia-16

Osamstotinjak članova obitelji čija djeca pohađaju katoličke vrtiće u Zagrebu i bližoj okolici pohodilo je Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu u nedjelju 25. veljače 2018. godine. Sudjelovali su na misnom slavlju u 11 sati, koje je u Svetištu inače predviđeno za djecu i obitelji, te pjesmom obogatili liturgiju.

180225-Djeca-iz-katolikih-vrtia-22

Hodočašće je organizirano u suradnji s. Katarine Pišković, voditeljice Povjerenstva za predškolski i školski odgoj u ustanovama koje vode redovničke ustanove pri Hrvatskoj redovničkoj konferenciji i mons. Antuna Sentea, ml., rektora Svetišta koji je i predvodio svetu misu.

180225-Djeca-iz-katolikih-vrtia-42

U prigodnoj homiliji rektor je istaknuo Svetu obitelj kao uzor roditeljima kako odgajati djecu i kako ih usmjeravati u okolnostima suvremenog svijeta. Koristeći primjer kada su Josip i Marija izgubili Isusa i potom ga pronašli u hramu, mons. Sente pojasnio je kako se svakom roditelju dogodi da na određeni način izgubi svoje dijete, ali da se u tom trenutku treba okrenuti Bogu i tražiti Njegovu pomoć i savjet.

180225-Djeca-iz-katolikih-vrtia-63

Na kraju propovijedi obitelji su, po uzoru na Isusovo prvo čudo u Kani Galilejskog, ispunile vodom šest posuda koje su simbolizirale šest vrlina: strpljivost, praštanje, radost, vjernost, suosjećanje i ljubav. Čitajući poticajne tekstove zahvaljivali su Bogu na tim vrlinama bitnima za skladan i ljubavlju ispunjen obiteljski život. Za vrijeme misnog slavlja bračni parovi obnovili su svoja bračna obećanja.

180225-Djeca-iz-katolikih-vrtia-108

Na kraju svete mise, u znak zahvalnosti na organiziranom hodočašću, mons. Sente darovao je s. Katarini sliku prijedloga oltarnog mozaika koji bi trebao krasiti Josipovo Svetište, a s. Katarina darovala je dječji rad napravljen od kamenih oblutaka koji prikazuje veliku obitelj.

180225-Djeca-iz-katolikih-vrtia-183

Nakon svete mise djeca su Bogu na slavu otpjevala još nekoliko pjesama, a zatim su sudjelovala u zabavnom programu koji su za njih osmislili animatori Nacionalnog svetišta.

Pješice hodočastili bogoslovi iz Zagreba

I dan prije, subota 24. veljače, također je bio ispunjen hodočasnicima jer su u Svetište hodočastili salezijanci suradnici iz župe Svete Ane iz Rudeša Zagreb predvođeni župnikom don Dragom Škaricom, te hodočasnici s Cavtata vračajući se sa hodočašća iz Poljske predvođeni don Matom Karamatićem.

180224-Hodoasnici-29

Hodočasnike je u snježnom ambijentu ispred svetih vrata blagoslivljao mons. Antun Sente, ml., te im zatim u Svetištu istaknuo bitne povijesne činjenice o razvoju Svetišta i štovanju zaštitnika Hrvatske. Nakon kratke pobožnosti svetom Josipu hodočasnici su sudjelovali u misnom slavlju koje je predvodio don Škarica u koncelebraciji s već spomenutim svećenicima.

180224-Hodoasnici-16

Malo kasnije u Svetište su pristigli župni suradnici iz župe Svetog Augustina u Velikoj predvođeni župnikom vlč. Mariom Stanićem. Posebno se toga dana istaknulo deset bogoslova Zagrebačke nadbiskupije: Krešimir Babić, Domagoj Koružnjak, Matej Zakanj, Marin Mlađenović, Matija Slišković, Hrvoje Maltarić, Kristijan Pezić, Višeslav Foretić, Frane Soldo, Zvonimir Gašpar koji su zajedno sa mr. Anđelkom Košćakom, rektorom Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa, pješice hodočastili iz Zagreb u Karlovac.

180224-Bogoslovi

Pod geslom „Idite k Josipu“ svoje su hodočašće prikazali za domovinu, Crkvu zagrebačku, bogoslovsku zajednicu i za nova duhovna zvanja.