Događanja

“Darovani križ” Karlovcu za rođendan

Uoči rođendana grada Karlovca u srijedu 12. srpnja 2017. otvorena je izložba karlovačkog kipara Željka Markovića – Mareka, „Darovani križ“ u Nacionalnom Svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Godinu dana već razgovaramo o tome što darovati, Crkvi. 

Uoči rođendana grada Karlovca u srijedu 12. srpnja 2017. otvorena je izložba karlovačkog kipara Željka Markovića – Mareka, „Darovani križ“ u Nacionalnom Svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Godinu dana već razgovaramo o tome što darovati, Crkvi. Naime, želja je Željka Marekovića bila da nešto daruje svojoj crkvi na Dubovcu kazao je prilikom otvaranja izložbe rektor Svetišta mons. Antun Sente ml., te dodao kako je suradnja umjetnika Mareka sa Svetištem i rektorom Svetišta započela oslikavanjem velikih pisanica, koje je oslikao Mareković uz suradnju umjetnice Lidije Maček Stanić, a koje su u Uskrsnom vremenu krasile dvorište Svetišta. Suradnja se nastavila te je Nacionalno svetište na dar dobilo „Darovani križ“ povodom 438. rođendana grada Karlovca. Križ je visine i širine od po 3,5 metara te krasi ulaz u Pastoralni centar, Hodočasnički dom "Marijan Radanović“ i Galeriju „Matija Borković“.

"Uvjeren sam da i sam umjetnik prihvaćanjem takvog križa barem malo biva svjestan one Kristove stvarnosti prihvaćanja križa, s jedne strane muke golgotskog razapinjanja, a s druge strane radosti uskrsnog jutra. Promatrajući znoj na ‘Marekovom“ čelu dok je uporno lupao čekićem po željeznom probojcu ostavljajući trag na bronci i ostvarujući novo umjetničko djelo ‘Darovani križ’ sve to primjećujem." kaže u prigodnom letku mons. Sente, te se prisjeća razgovora oko uređenja ulaznih vrata Nacionalnog svetišta. Mareković je predložio bakrom obući ulazna vrata Svetišta koja će povezivati veliki križ. U međuvremenu su definirani motivi ulaznih vrata. Skice za vrata su iscrtane po kojima će ‘Nacionalna vrata’ prezentirati važnije događaje iz povijesti štovanja svetog Josipa u hrvatskom narodu, dok će ‘Dubovačka vrata’ prezentirati važnije datume nastanka Nacionalnog svetišta.

Uz Darovani križ, na izložbi su bila izložena još nekoliko djela spomenutog kipara Marekovića izrađena od bakra postavljena u predvorje galerije. "Nisam baš od nekih govornika, radije lupam čekićem po bakru. Zahvaljujem svima što ste došli i vjerujem da će ulazna vrata biti završena do ožujka 2018. godine kad završava ‘Josipovska Hrvatska’ – kazao je Mareković pozdravljajući sve prisutne župljane i prijatelje koji su sudjelovali na otvorenju izložbe.

Vokalno instrumentalni sastav „Pop – up Trio“ omogućio je svim prisutnima glazbene poslastice te pridonio ugodnoj atmosferi večernjeg druženja u dvorištu Nacionalnog svetišta.

Program otvaranja izložbe započeli su sudionici oratorija "Josipova obitelji" izvodeći nekoliko plesova koji su u oratoriju naučili. Naime, u prostorima Nacionalnog svetišta sveotg Josipa u tijeku je Oratoriji "Josipova obitelji" u kojega uz vodstvo župnika Sentea anmiraju mladi animatori Svetišta. U oratoriju koji od 17 do 21 sati tri puta tjednu okuplja djecu predškolsku i osmoškolsku djecu u brojnim radionicama sudjeluje pedesetak djece.

Svečanosti je nazočio velik broj Karlovčanki i Karlovčana.

Foto: Dinko Neskusil

{eventgallery event=’2017_07_12_Izlozba_Darovani_kriz’=images mode=tiles max_images=120 thumb_width=200 offset=0}

 

 

 

k01.3c38e8.jpg k02.0ef07e.jpg k03.0f244f.jpg k04.7be490.jpg k05.66a745.jpg k06.516b6a.jpg k07.dcd368.jpg k08.7de5dc.jpg k09.408f39.jpg k10.aa791d.jpg panorama.2bb944.jpg

Čitaj dalje

Dan Županije u kući poniznog muža

Budimo svjetlost svojim bližnjima

Molitva za poginule u Nacionalnom svetištu Sv. Josipa na Danu Karlovačke županije