Događanja

Mons. Sente na blagdan svetog Ilara predvodio misno slavlje u Mlinima

Svečanom svetom misom koji je u koncelebraciji sa svećenicima dubrovačkog i konavoskog dekanata predvodio mons. Antun Sente, upravitelj Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu i župnik BDM Snježne, jutros je u Mlinima proslavljen blagdan Sv. Ilara.

Svečanom svetom misom koji je u koncelebraciji sa svećenicima dubrovačkog i konavoskog dekanata predvodio mons. Antun Sente, upravitelj Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu i župnik BDM Snježne, jutros je u Mlinima proslavljen blagdan Sv. Ilara.

U svojoj propovijedi mons. Antun Sente, je govorio u Svetom Ilaru kao učeniku Svetog Antuna Pustinjaka, jednog od osnivača i pokretača redovničkog života. "Sveti Ilar je bio iz bogate obitelji, ali ga to nije zadovoljavalo i činilo sretnim pa je prodao svu tu imovinu i otišao u pustinju kod Svetog Antuna kako bi tamo snažnije istražio kako pronaći radost i sreću. Uvjeren sam da je to zapravo čežnja svakog čovjeka, svaki od nas želi biti radostan i sretan i sve što god činimo zbog toga. Radostan je čovjek kad tu radost može podijeliti s drugima. Očito je to tražio i Sveti Antun i Sveti Ilar koji je kod njega došao u školu. Htio je živjeti pustinjački životom, ali je dosta i putovao, to što je i sam usvojio nije mogao zadržati samo za sebe, nego nadahnut Duhom svetim to podijelio s drugima, pa se i ovdje skrasio i boravio jedno vrijeme, pa mu je zato i posvećena ova crkva. Možda je tu odgovorio na onu evanđeosku poruku – Vi ste sol svijeta, vi ste sol zemlje. Čovjek uvijek u svom životu traži nešto više i dobro je da tražimo i istražujemo. Bog je dao počelo, ali i pravo čovjeku da nastavlja Njegovo stvoriteljsko djelo i to ga čini radosnim i sretnim. Sve ono što mi svojim stvarateljskim duhom obilježimo imamo potrebu podijeliti s drugima. To je znak prave istinske radosti, a o tome govori današnje Evanđelje da smo mi koji smo ušli u Božje otajstvo i spoznali Boga, ne možemo to zadržati samo za sebe, nego imamo potrebu to dijeliti s drugima. Očito je to tako činio i Sveti Ilar pa je zato i ostavio traga sve do naših dana. Možda se premalo o tome zna, a možda je baš sad vrijeme da mi nastavimo to njegovo djelo utemeljeni na Isusa Krista i na vjeru koja nam je predana. Imamo puna razloga za to, istina postoje mnoge životne teškoće koje bi nas u tome htjele spriječiti. Ponajprije, neka naša briga samo za materiju od koje ne vidimo što čovjek jest, nego se ograničimo tom brigom oko materijalnog života. Mi kršćani smo pozvani da uvijek iznova osvještavamo ponajprije sebe, a onda i druge da čovjek nije samo materija. Sveti Ilar je najbolji primjer toga, bio je iz bogate obitelji, ali očito ga je ta materija previše zaokupljivala i zarobljavala sve dok to nije ostavio i pošao tražiti prostor duha. Htio je nešto više, htio se vratiti iskonskim izvorima jer je čovjek stvoren od Boga koji nadilazi materiju i puno je više od toga." – rekao je u svojoj propovijedi mons. Sente.

Na kraju misnog slavlja nazočnima se obratio i župnik don Bernardo Pleše, te najavio simpozij o Svetom Ilaru koji bi se dogodine pred blagdan zaštitnika Župe Mlini trebao održati u hotelu Astarea. Zbog lošeg vremena nije održana tradicionalna procesija oko crkve.

{eventgallery event=’2016_10_21_mons._Sente_u_Mlinima’ =images mode=tiles max_images=80 thumb_width=200 offset=0}

 

sveti_ilar_16-01.c67451.jpg sveti_ilar_16-02.cb238f.jpg sveti_ilar_16-03.184462.jpg sveti_ilar_16-05.498575.jpg sveti_ilar_16-06.268af1.jpg sveti_ilar_16-09.20fbca.jpg sveti_ilar_16-11.f0c8e9.jpg

Čitaj dalje

Dan Županije u kući poniznog muža

Budimo svjetlost svojim bližnjima

Molitva za poginule u Nacionalnom svetištu Sv. Josipa na Danu Karlovačke županije