Događanja

Trajni đakoni sa svojim obiteljima kod svetog Josipa

"Ove ste godine za svoj početak pastoralne godine izabrali ovo naše nacionalno svetište svetog Josipa, istinskoga 'đakona', služitelja Božjega milosrđa. Molimo njegov zagovor za vas i za cijelu našu Nadbiskupiju u prevažnoj godine početka sinodskih zasjedanja." kazao je u uvodu u misno slavlje mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, u subotu 1. listopada 2016. godine, trajnim đakonima Zagrebačke nadbiskupije i članovima njihovih obitelji.

"Ove ste godine za svoj početak pastoralne godine izabrali ovo naše nacionalno svetište svetog Josipa, istinskoga 'đakona', služitelja Božjega milosrđa. Molimo njegov zagovor za vas i za cijelu našu Nadbiskupiju u prevažnoj godine početka sinodskih zasjedanja." kazao je u uvodu u misno slavlje mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, u subotu 1. listopada 2016. godine, trajnim đakonima Zagrebačke nadbiskupije i članovima njihovih obitelji. U prigodnoj homiliji za vrijeme misnog slavlja na kojemu su koncelebrirali dr. Milan Dančuo, povjerenik za formaciju trajnih đakona, profesor Ante Crnčević i mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta biskup Ivan je istaknuo: "Radosna vijest danas u naše živote dolazi u zbilji djeteta i njegova stava prema Bogu i svijetu. Dijete očituje ovisnost o drugima te time ne nudi danas tako često nuđen način življenja u samodostatnosti, u samoostvarivosti. Dijete govori o poniznosti; ono je ujedno očitovanje dara; dijete u sebi ima puno prostora za iščekivanje, otvorenost i povjerenje. Iako današnji odgoj pokazuje svu složenost odnosa prema životu, prema rođenju djeteta, prema obitelji i društvenome sustavu, ipak smijemo i dalje reći da se pod djetinjim svijetom razumiju ta obilježja – ovisnost o drugima, darovanost, povjerenje i jednostavnost. A suvremeno društvo kao da promiče negaciju tih oblika i tu negaciju unosi u odgoj, brzo učeći djecu govoru proračunatosti, probojnosti, ostvarivanja, sebičnosti, a u dnu svega je nijekanje ljubavi", kazao je biskup Ivana te dodao:

"Dragi đakoni, došli ste k Josipu, po biblijskoj riječi, po svojim životima. Došli ste sa svojim obiteljima ponovno pronaći životno uporište, smisao koji prilično lako izblijedi pod naslagama svakidašnjice. Došli ste u 'Josipovu radionicu' ne toliko učiti što i kako on radi, nego što on jest. A to je lijepo otkrivati u susretu s drugim svecima. Bilo bi iznimno korisno za našu duhovnost, za ovo naše svetište pronaći sjaj Josipove svetosti u drugim svecima. Sveta Mala Terezija u tome nam pokazuje puno podudarnosti s 'josipovskim' odlikama, s odlikama đakonske službe koje treba neprestano izgrađivati. To je ponajprije malenost, neznatnost, zatim uočiti radosno kršćanstvo s okusom neba, postupanje po Božjoj volji, osluškivanje koje ne dopušta Boga maknuti u stranu, te spremnost na plodonosni gubitak. Taj se gubitak kroz križ vidi kao najveći dobitak, jer je ljubavlju pobijeđeno zlo; jer se tim gubitkom čuva prisutnost neba. A sveci su baš to – prisutnost Boga. To je i otajstvo svake službe u Crkvi – uprisutniti Božje milosrđe, učiniti prepoznatljivim Božje lice zaključio je biskup Ivan.

Nakon euharistijskog slavlja trajni đakoni sva svojim obiteljima ostali su se družiti u "Josipovom domu" te su pod vodstvom mons. Sente razgledali župnu crkvu BDM Snježne kao i Stari Grad Dubovac nakon čega su nastavili svoje hodočašće u Krašić

{eventgallery event=’2016_10_01_Trajni_dakoni’ =images mode=tiles max_images=80 thumb_width=200 offset=0}

 

161001-TrajniDakoni 17.ab0826.jpg 161001-TrajniDakoni 26.9aecba.jpg 161001-TrajniDakoni 30.181571.jpg 161001-TrajniDakoni 47.2839d4.jpg 161001-TrajniDakoni 49.2e8f63.jpg 161001-TrajniDakoni 5.5b8f2f.jpg

Čitaj dalje

Dan Županije u kući poniznog muža

Budimo svjetlost svojim bližnjima

Molitva za poginule u Nacionalnom svetištu Sv. Josipa na Danu Karlovačke županije