Sakramenti

Vjenčanje

Zaručnici koji se namjeravaju vjenčati u našoj župi neka se jave u župni ured barem 3 mjeseca prije vjenčanja. Oni koji nisu primili sakramente prve svete pričesti, sv.potvrde ili nisu kršteni, neka se jave ranije da dobiju potrebne informacije o pripravi za spomenute sakramente.

Dokumenti potrebni za crkveno vjenčanje:

1.      KRSNI I SLOBODNI LIST za oba zaručnika (izvaditi u župi krštenja, Krsni list vrijedi 6 mjeseci).

2.      POTVRDA o obavljenom ZARUČNIČKOM TEČAJU (raspored zaručničkog tečaja zatražiti u župnom uredu). Preporuka: TEČAJ OBAVITE ŠTO RANIJE (možete ga pohađati i godinu dana prije samog vjenčanja da ne biste zadnji čas morali sve obaviti)

3.      POTVRDU za sklapanje braka iz MATIČNOG UREDA. Zaručnici koji nisu sklopili civilni brak dužni su otići državnom matičaru za ono mjesto gdje se nalazi crkva u kojoj se žele vjenčati. Matičaru je potrebno ponijeti: Izvod iz Matice rođenih za oboje, fotokopije domovnica zajedno s originalima na uvid, osobne iskaznice ili putovnice, fotokopije osobnih iskaznica svjedoka. Kod matičara se dobiva potvrda u 2 primjerka koja se donosi u župni ured. Potvrda ne smije biti starija od 3 mjeseca.

Na temelju ovih dokumenata potrebno je napraviti POSTUPAK u župi vjenčanja uz osobno prisutsvo OBA ZARUČNIKA, a najmanje 20 dana prije vjenčanja. Taj postupak podrazumijeva unos podataka, razgovor o uvjetima i valjanosti ženidbe, eventualnu vjersku pouku, ženidbeni navještaj i rješavanje drugih potrebnih dokumenata.

Napomena: Na vjenčanju nema kumova, samo su SVJEDOCI. Za svjedoka na vjenčanju Crkva jedino traži da bude punoljetan (18 godina). Tako kršćanskoj ženidbi može svjedočiti svaka punoljetna osoba: nekršten, rastavljen, ateist, druge vjere, …

Sve ostale informacije u vezi vjenčanja: uređenje crkve, sviranje i ostalo možete dobiti u župnom uredu.

Čitaj dalje

Rektor Lakušić o obnovi zagrebačke katedrale u Josipovu svetištu u Karlovcu

Misa zahvalnica za Molitveni hod

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.