Uncategorised

Hrvatski sveci i blaženici Eve Vukine uz Leopoldovo kod kapucina u zagrebačkoj Dubravi

U sklopu devetnice sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću, na blagdan bl. Ivana Merza u ponedjeljak 10. svibnja 2021., u župnoj je i samostanskoj crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića kod franjevaca kapucina u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ akademske slikarice Eve Vukine

U sklopu devetnice sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću, na blagdan bl. Ivana Merza u ponedjeljak 10. svibnja 2021., u župnoj je i samostanskoj crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića kod franjevaca kapucina u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ akademske slikarice Eve Vukine. Riječ je o postavu od 40 portreta hrvatskih duhovnih velikana koji je putovao iz Križevaca od svibnja prošle godine s Dana hrvatskih svetaca i blaženika preko više drugih hrvatskih gradova do zagrebačkoga Leopoldova svetišta. 

Hrvatske svece i blaženike izložbom u zajedništvu promoviraju Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ pa je na otvorenju izložbe govorio rektor svetišta mons. Antun Sente ml. i predsjednica Udruge Tanja Baran. Mons. Sente je govorio o autoričinu likovnom talentu uronjenom u vjeru, o sadržaju portreta, ali i o raznolikosti njene umjetnosti, dok je dr. Baran predstavila projekt Dana hrvatskih svetaca i blaženika koji se održavaju već trinaestu godinu zaredom, a koji započinju svake godine novom izložbom „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ izabranog akademskog slikara ili slikarice. Sama autorica Eva Vukina progovorila je o svojem doživaljaju hrvatskih svetaca i blaženika i zahvalila organizatorima na podršci. Izložbu je otvorio provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Juro Šimić, izrazivši radost što kapucini, uoči Leopoldova blagdana, već nekoliko godina udomljuju izložbu. 

Otvorenje novoga ciklusa izložbe „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ najavljeno je za četvrtak 27. svibnja 2021. Njome će započeti četverodnevni 13. Dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima. Autorica će biti splitska akademska slikarica i kiparica Karin Grenc. 

Čitaj dalje

Donjostubički hodočasnici svetom Josipu

Josipove pahuljice na Zlatnoj liri

Posveta svetom Josipu slavonskih muškaraca i zagorskog dječjeg zbora