Tekstovi o Svetom Josipu

Neka sv. Josip upravlja družbom

Riječi  su to službenice Božje, Majke Franziske Lechner, Utemeljice Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi, koje je napisala u svojoj Okružnici sestrama 17. prosinca 1885. godine. Majka Franziska rođena je 1. siječnja 1833. u Edlingu (Njemačka). Nakon dugog osluškivanja volje Božje osnovala je Družbu na blagdan Marijina prikazanja u hramu, 21. studenog 1868. u Beču.

Družbu je osnovala za odgoj ženske mladeži koja joj je bila u srcu. Željela je da mlade djevojke budu sačuvane i da žive po primjeru sv. Obitelji. Njezin početak bio je skroman, jedan kovčeg i iznajmljena soba. Bog je blagoslovio njezine korake i njezine namjere. Geslo joj je bilo: „ Sve za Boga, siromahe i našu Družbu.“ Kad je preminula 14. travnja 1893. ostavila je oko 600 sestara i 26 samostana u sve četiri pokrajine Austro-ugarske monarhije.

Među glavnim pobožnostima koje je ona ostavila svojoj Družbi jest  pobožnost sv. Josipu. To je ostavila u Pravilima Družbe Kćeri Božje ljubavi. Osobito je štovala sv. Josipa i utjecala mu se u potrebama kad je gradila samostane i osnivala zajednice te kad je imala financijskih poteškoća. Kronike bilježe da gotovo nije bilo samostana u kojem nije bilo kipa ili slike sv. Josipa. Ona piše sestrama 1886.: “Ne zaboravite također srdačno i djetinjski kroz ovaj mjesec častiti našeg oca svetoga Josipa.” Često u svojim Okružnicama sestre stavlja pod zaštitu svetog Josipa, ili pod zaštitu sv. Obitelji. A to im je savjetovala i osobno u duhovnim razgovorima. Tako je sestre svoje mlade Družbe usmjeravala svojim primjerom u pobožnosti sv. Josipu. Štovala je onoga koga je Bog izabrao za hranitelja svoga Sina, Isusa Krista. Ona mu je povjeravala svoje djelo, ali i sve one s kojima je surađivala i kojima je služila.

Godine 1882., na poziv Sluge Božjega dr. Josipa Stadlera, prvog nadbiskupa vrhbosanskog, Majka Franziska osnovala je zavod sv. Josipa u Sarajevu. Sestre Kćeri Božje ljubavi 2007. svečano su u Sarajevu proslavile 125 obljetnicu dolaska Majke Franziske i prvih sestara u Sarajevo. Nije ona slučajno taj Zavod povjerila sv. Josipu. Bilo je to iz iskrene pobožnosti i vjere da će sv. Josip voditi tu zajednicu i školu. Vodio je u lijepim i u teškim vremenima, sačuvao, te proširio brojim duhovnim zvanjima. U toj zgradi je danas Katolički školski centar. Franziska je i samostansko i ekonomsko dobro kod Donje Tuzle nazvala „Josipovac“. Sveti Josip, Isusov poočim, bio je čuvar Družbe. Zato ona i izgovara gore spomenutu rečenicu: „Neka sveti Josip upravlja Družbom.“

U samostanima sestara Kćeri Božje ljubavi, sestre svake srijede mole Litanije sv. Josipu, a u ožujku svaki dan. Nekada su sestre na početku svojih pisama stavljale inicijale: IMJA, što je značilo: Isus, Marija, Josip, Augustin.

Ove godine, 9. travnja 2008, navršilo se 50 godina otkad sestre Kćeri Božje ljubavi djeluju u Karlovcu, služeći požrtvovno Bogu u Nacionalnom Svetištu sv. Josipa. I to je dar Družbe sv. Josipa i sv. Obitelji. Samostan u Granešini kod Zagreba posvećen je sv. Josipu. Tako je Družba Kćeri Božje ljubavi sačuvala tradiciju i karizmu svoje Utemeljiteljice, kojoj se u Beču vodi klauza da je Crkva proglasi blaženom.

Čitaj dalje

Prvopričesničko slavlje

Otvoreni 16. Dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima

Biti svećenik nezasluženi je Božji dar