Pobožnosti

Molitva sv. Josipu za domovinu

1. Sveti Josipe, glavaru Svete nazaretske obitelji i čuvaru Crkve Božje, tebi se kroz stoljeća Crkva u Hrvata utjecala kao svom zaštitniku i tvom je zagovoru preporučivala svoje obitelji i cijeli narod. Tebi povjeravamo sve obitelji hrvatskoga naroda, da dnevnom molitvom, nedjeljnom Euharistijom i poslušnošću volji Božjoj ispune svoje poslanje ljubavlju, slogom i mirom. U...

sveti josip i hrvatska zastava

1. Sveti Josipe, glavaru Svete nazaretske obitelji i čuvaru Crkve Božje, tebi se kroz stoljeća Crkva u Hrvata utjecala kao svom zaštitniku i tvom je zagovoru preporučivala svoje obitelji i cijeli narod. Tebi povjeravamo sve obitelji hrvatskoga naroda, da dnevnom molitvom, nedjeljnom Euharistijom i poslušnošću volji Božjoj ispune svoje poslanje ljubavlju, slogom i mirom. U ovim teškim vremenima izmoli hrvatskom narodu i svim narodima zemlje mir u pravednosti i ljubavi! Zagovaraj nas pred Presvetim Trojstvom da ostanemo vjerni Isusu Kristu i katoličkoj Crkvi, te prolazimo zemljom čineći dobro. Amen.

(U Karlovcu, na svetkovinu svetog Josipa 19. ožujka 1988., sluga Božji Franjo kard. Kuharić, nadbiskup zagrebački i metropolit)

2. Sveti Josipe! Tvojoj brizi i zaštiti bila su povjerena najsvetija bića na zemlji: Isus, Sin Božji, i njegova djevičanska majka Marija. Svetoj obitelji bio si hranitelj i branitelj. Iskusio si težinu progonstva da spasiš život Isusov od ruke zločinca! Pravedni Josipe, suosjećao si s tugom majki koje su oplakivale svoju ubijenu djecu. Ti znaš što je ljudska nesreća! Prije više od tri stoljeća Hrvatski sabor proglasio je tebe zaštitnikom hrvatskog naroda i naše domovine! Ti znaš u nebeskom životu za naše brige i nevolje. Strašan prošli rat mnoga je zdanja razorio, zemlju opustošio, nebrojene ljude ucvilio i brojne poroke izazvao. Sada nam je potrebna opća obnova domovine. Vjerni Josipe, brižni naš zaštitniče, molimo te svom dušom, moli za nas u ovoj teškoj nevolji! Isprosi nam od milosrdnog Spasitelja Isusa Krista najprije iskreno obraćenje da se skrušimo za svoje osobne grijehe počinjene u obiteljima protiv svetosti braka i života, za grijehe koji su i duboko ranili biće i život našeg naroda. Zatim nam isprosi mir, mir u punoj slobodi, mir u pravednosti, mir u sigurnosti za sve ljude i narode. To je Božji dar! Za taj dar molimo tvojim zagovorom, vjerni naš zaštitniče, nebeskog Oca Srcem Sina Božjega i Srcem Presvete Bogorodice! Izmoli nam blagoslov Oca i Sina i Duha Svetoga kao zalog obraćenja i mira. Amen.

(Sluga Božji Franjo kard. Kuharić, nadbiskup zagrebački i metropolit)

3. Sveti Josipe, prečisti zaručniče Blažene Djevice Marije, djevičanski oče Isusa Krista i glavaru Svete obitelji, svim te srcem pozdravljamo! Zahvaljujemo ti što si velikodušno sudjelovao u djelu otkupljenja svijeta braneći život i čast Isusa i Marije. Zahvaljujemo ti za uzorni primjer svetoga života u savršenoj predanosti u volju Božju. Zadovoljni smo i Bogu zahvalni što su naši pradjedovi prije tri stoljeća tebe izabrali za nebeskog zaštitnika domovine Hrvatske. Mi taj izbor radosno prihvaćamo, potvrđujemo i ponovno se tebi s pouzdanjem povjeravamo u ovim teškim vremenima kad su nam mnoga ognjišta opustjela. Od bijele kuge i uništenih nerođenih života mnogi su kršćani zaboravili Boga i njegove zapovijedi, a svađa i mržnja, psovka i proklinjanje, pijanstvo i bludnost, nesvetkovanje nedjelje i drugi grijesi preplavili su našu lijepu domovinu i upropašćuju nam i ovaj i vječni život. U ovim našim bolima vapimo k tebi, dragi sveti Josipe! Zagovaraj nas po Mariji da se oslobodimo grijeha, da dostojno kršćanski živimo i da duhovno obnovljeni idemo u susret svijetloj budućnosti. Molimo te za djecu i mlade, da što bolje upoznaju Isusa Krista i da ga što vjernije slijede. Molimo za naše obitelji da žive u miru i slozi i veselo prihvaćaju očinski i majčinski poziv, a osobito molimo za muževe da svoju vjeru odlučno ispovijedaju. Sveti Josipe, molimo tvoju zaštitu za svećenike, redovnike i redovnice, da se što više posvete u svom duhovnom zvanju. Molimo za bolesnike, nemoćnike i patnike da sve boli prikažu strpljivo Gospodinu. Molimo za braću i sestre koji su na radu u tuđini da nam se kući vrate. Molimo za umiruće da im ti, zaštitniče sretne smrti, izmoliš milost sretnog preminuća u prijateljstvu s Bogom. Molimo te za sve koji žive u ovoj našoj dragoj domovini obilje Božjeg blagoslova. Dobri, sveti Josipe! Budi pomoć siromašnima, ohrabrenje klonulima, snaga slabima, pomirenje zavađenima, utjeha žalosnima, obnova zapuštenima, svima radost i spas. Izmoli nama, koji smo kršteni u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, sveto živjeti, blaženo preminuti i u nebu vječno blaženstvo zadobiti. Amen.

4. Providnost nam je Božja darovala ovu lijepu zemlju Hrvatsku za domovinu i udijelila nam svjetlo vjere Kristove prije trinaest stoljeća. Ponosimo se svijetlim stranicama naše duge povijesti, a žao nam je za sve zlo što se ikada ovdje dogodilo. Mi žarko ljubimo našu domovinu i narod koji u njoj živi i od sveg srca mu želimo napredak u svemu dobru: mir i red, slogu i ljubav, život po Evanđelju i blagoslov Božji, a kad završi zemaljsko putovanje, da svi prijeđu iz ove naše lijepe domovine u slavu neizrecivo ljepše nebeske domovine, koja je cilj svakom čovjeku. Sveti Josipe, stoljetni zaštitniče hrvatskog naroda, ponizno i pouzdano te molimo; brani nas, čuvaj nas, štiti nas i pomaži nas da tako bude. Amen.

Čitaj dalje

Rektor Lakušić o obnovi zagrebačke katedrale u Josipovu svetištu u Karlovcu

Misa zahvalnica za Molitveni hod

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.