Pobožnosti

Tridesetodnevna pobožnost svetom Josipu

Molitva svetom zaštitniku kroz trideset dana posebna je pobožnost na čast svetog Josipa radi zadobivanja osobitog zagovora u nekoj velikoj potrebi. Sve se te molitve obavljaju svakodnevno tijekom trideset dana na uspomenu trideset godina života što ih je sveti Josip proživio zajedno s Isusom Kristom. Budemo li se s pouzdanjem obraćali svetom Josipu bit će...

Molitva svetom zaštitniku kroz trideset dana posebna je pobožnost na čast svetog Josipa radi zadobivanja osobitog zagovora u nekoj velikoj potrebi. Sve se te molitve obavljaju svakodnevno tijekom trideset dana na uspomenu trideset godina života što ih je sveti Josip proživio zajedno s Isusom Kristom. Budemo li se s pouzdanjem obraćali svetom Josipu bit će nam darovane izvanredne i brojne milosti. Sveta Terezija Avilska rekla je sljedeće: „Tko to ne želi posve vjerovati, neka jednom pokuša i potpuno će se u to uvjeriti.“ Sveti Josip može za nas izmoliti više milosti ako najprije u dobroj ispovijedi očistimo svoju vlastitu dušu i primanjem pričesti iznova je ukrasimo. Tu tridesetodnevnu pobožnost možemo isto tako učiniti plodonosnijom ako istodobno spremno pomažemo siromasima. Možemo mirno moliti za neku veliku milost, ali je preporučljivo da se ta pobožnost svetom Josipu požrtvovno posveti umirućima i pokojnima. Pokušamo li obrisati suze siromašnih i nevoljnih i umirućih, tada će sveti Josip i nama pomoći i utješiti nas sada i na smrtnom času. S ljubavlju će nas zakriliti svojim ogrtačem. Sveti Josip nije hranio i štitio samo Svetu obitelj, već voli i blagoslivlja i sve nas. On nas želi dobro i sigurno dovesti do vječnog spasenja.

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

Isuse, Marijo i Josipe, prosvijetlite nas, pomozite nam, spasite nas. Amen.

Slava Ocu…(3x)

Molitva predanja:

Gledaj, tu sam pred tobom u poniznom predanju, o sveti Josipe. U velikom štovanju prema tebi posvećujem ti ovu pobožnost i molim čitav nebeski dvor da me pri tome prati. Istodobno bih želio rasti u čašćenju tebe i to poticati u drugima. Pomozi mi sveti Josipe da ti čitav svoj život ostanem odanim u pobožnosti i ljubavi. Pomozi mi posebno u smrtnom času, onako kao što su tebi pomogli Marija i Isus pri tvom umiranju kako bih te jednom mogao vječno častiti u nebeskoj radosti. Amen.

O časni sveti Josipe, u pobožnom predanju i radosnog srca polažem pred tvoje noge ovo dragocjeno blago molitve i mislim na brojne vrline koje su krasile tvoj sveti lik. I u tebi se ispunio san egipatskog Josipa, tvog prethodnika. Ti nisi bio obasjan samo divnim zrakama božanskog Sunca, već i blagom svjetlošću mističnog mjeseca, Marije. Jakov je pošao na put u Egipat da čestita svom sinu Josipu koji je sjedio na kraljevskom prijestolju. Njegov su primjer slijedili svi njegovi sinovi. Neopisivo je ljepši bio međutim primjer Isusa i Marije koji su te okružili svojim velikim poštovanjem i svojom odanošću. To me potiče da ti se hrabro utječem ovom pobožnošću, moj sveti moćni zaštitniče, da po tebi postanem Bogu mio. Kao što egipatski Josip nije odgurnuo svoju grešnu braću, već ih je primio pun ljubavi, štitio i spasio od gladi i smrti, tako nećeš ni ti, o sveti Josipe, odbiti mene s mojom molbom. Priskrbi mi nadalje milost da me Bog na tvoj zagovor nikada ne napusti u ovoj dolini suza i da me pribroji među one koji su u životu i umiranju sigurni pod zaštitom tvoga ogrtača. Amen.

Molitve:

Pozdravljam te o sveti Josipe kao upravitelja nedostiživih blaga neba i zemlje i kao hranitelja Onoga koji hrani sve stvorove svemira. Ti si poslije Marije svetac koji je najdostojniji da ga ljubimo i štujemo. Ti si među svim svecima onaj koji je imao veliku čast da odgaja, vodi, hrani i grli Mesiju, Njega za kojim su čeznuli da ga vide toliki proroci i kraljevi. Sveti Josipe, spasi moju dušu, priskrbi mi od milosrdnog Boga milost za koju ponizno molim… (navedi nakanu). Isprosi za duše pokojnika u čistilištu da se ublaže njihove patnje. Amen.

Slava Ocu…(3x)

O sveti Josipe, ti si širom svijeta određen za zaštitnika i pokrovitelja svete Crkve. Između svih svetaca zazivam tebe, najsnažnijeg zaštitnika slabih i potrebitih pomoći, i želim tisuću puta častiti ljubaznost tvoga srca koje je spremno pomoći uvijek i u svakoj nevolji. Tebi se, o sveti Josipe, obraćaju udovice i siročad, napušteni, potišteni i potrebiti svake vrste. Nema boli, jada i nevolje na koje se ti ne bi obazirao. Daj stoga i meni ona pomoćna sredstva što ih je sam Bog položio u tvoje ruke, kako bih primio milost za koju molim. A vi, sve duše u čistilištu, molite se usrdno svetom Josipu za mene. Amen.

Slava Ocu…(3x)

Već su nebrojeni ljudi prije mene molili i iskusili tvoju pomoć. O sveti Josipe koji pun si ljubavi, ti poznaješ moje nevolje i moju želju da ih se oslobodim. Nijedan čovjek, pa ni onaj najbolji, ne bi mogao razumjeti moj problem i doista mi pomoći. S mnogo pouzdanja utječem se tebi. Ta u rukopisima velike svete Terezije piše: „Svaka milost koja se moli od svetog Josipa, bit će sigurno dobivena.“ O sveti Josipe, tješitelju potištenih, pomozi mi u mojoj nevolji, a moje molitve usmjeri i k dušama pokojnika, kako bi uskoro osjetili radost i blaženstvo. Amen.

Slava Ocu…(3x)

O ti uzvišeni Sveče, u svojoj potpunoj pokornosti Bogu imaj samilosti prema meni. Po tvom svetom i pravednom životu podupri moju usrdnu molbu. Pomozi mi svojim premilim imenom. Štiti me blagošću i moći svoga srca. Osnaži me svojim svetim suzama. Zagovaraj me snagom svojih sedam žalosti. Utješi moje srce melemom svojih sedam radosti. Oslobodi me od svakog zla tijela i duše. Spasi me od svake nevolje, svakog jada. Milostivo izmoli za me ono nužno, milost Božju. Priskrbi za pokojne u čistilištu brzo izbavljenje iz njihovih muka. Amen.

Slava Ocu…(3x)

O slavni sveti Josipe, bezbrojni su dokazi milosti koju ti izmoliš za nevoljne: bolesni svake vrste, potišteni, odbačeni, izdani, neutješeni, gladni i potrebiti pomoći, svi oni dolaze k tebi sa svojim teškoćama i nalaze uslišanje svojih molbi. Molim te, ne dopusti predragi sveti Josipe da budem jedina duša među svima njima koja u svojoj molbi ne bi bila uslišana. Pokaži i meni svoju milostivu i moćnu pomoć. Bit ću ti za to zahvalan i uvijek ću te častiti, o slavni sveti Josipe, moj zaštitniče i osloboditelju nevoljnih duša u čistilištu. Amen.

Slava Ocu…(3x)

O vječni Bože i Oče na nebu, po zaslugama tvoga Sina i njegove presvete majke Marije usrdno te molim da mi udijeliš potrebitu milost za koju molim. U ime Isusa i Marije klečim pred Tobom i iskazujem štovanje Tvojoj čudesnoj nazočnosti. Molim Te prihvati moju spremnost i moju čvrstu odluku da uvijek ostanem među onima koji žele živjeti pod zaštitom hranitelja Svete obitelji i po njemu se obraćati Tebi svojim molitvama. Blagoslovi u svojoj dobroti ovu svetu pobožnost, saslušaj i usliši moju molbu. Amen.

Slava Ocu…(3x)

Zazivi povjerenja u spomen na skrovit život svetog Josipa s Isusom i Marijom:

Sveti Josipe, moli Isusa da posveti moju dušu.

Sveti Josipe, moli Isusa da prosvijetli moj razum.

Sveti Josipe, moli Isusa da razbukta ljubav u mome srcu.

Sveti Josipe, moli Isusa da osnaži moju volju. Sveti Josipe, moli Isusa da pročisti moje misli.

Sveti Josipe, moli Isusa da On upravlja mojim osjećajima.

Sveti Josipe, moli Isusa da On vodi moje želje.

Sveti Josipe, moli Isusa da blagoslovi moja djela.

Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa milost da nasljedujem tvoje vrline.

Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa milost poniznog srca i duha.

Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa milost blagosti i dobrote srca.

Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa mira u mome srcu.

Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa milost krotkosti i strahopoštovanja prema Bogu.

Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa milost rastanka poslije svršetka mog zemaljskog života.

Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa milost čistoće srca.

Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa milost strpljivosti u kušnji i patnji.

Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa milost blagog karaktera.

Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa milost spoznaje vječnih istina.

Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa milost razlikovanja duhova.

Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa milost ustrajnosti u činjenju dobra.

Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa hrabrosti u nošenju križa.

Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa milost oslobođenja od svjetovnih vezanosti.

Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa milost čežnje za nebom.

Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa milost snage da izbjegavam grješne prigode.

Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa milost dobrog smrtnog časa.

Sveti Josipe, ne daj da ikada budem udaljen od tebe.

Sveti Josipe, pomozi mi da se moje srce nikada ne umori voljeti te i hvaliti.

Sveti Josipe, prihvati me kao svoje posvojče.

Sveti Josipe, pomozi mi da volim Isusa kao što si ga ti volio.

Sveti Josipe, nikada me ne napuštaj, osobito ne u smrtnom času. Amen.

Zaziv svetom Josipu:

O najčišći zaručniče majke Božje Marije i moj najdraži zaštitniče sveti Josipe, još se nikada nije čulo da nisi uslišao i utješio nekoga tko te je molio za zaštitu i pomoć. Znajući to dolazim i ja k tebi s pouzdanjem. Sveti Josipe, saslušaj me i usliši moju molbu. Amen.

Slavni sveti Josipe, zaručniče Marijin i djevičanski Isusov oče, misli na mene i bdij nada mnom. Nauči me koračati putem svetosti. Primi sve moje usrdne molbe na svoju svetu brigu i pod svoju očinsku zaštitu. Odstrani sve zapreke i teškoće koje smetaju mome moljenju i daj da uslišanje moje molbe još poveća slavu Božju i bude za spas moje duše. Neka ti kao znak moje velike zahvalnosti služi moje obećanje da ću se prema svojim mogućnostima posvuda zauzimati za tvoje visoko štovanje. S radošću hvalim Boga koji ti je dao toliku posredničku moć na nebu i na zemlji. Amen.

Litanije svetom Josipu…

Završetak molitve:

O slavni sveti Josipe, Bog te je izabrao za glavu i zaštitnika najsvetije od svih obitelji; budi i s neba moj najmoćniji zaštitnik. Usrdno te molim, zadrži me uvijek pod okriljem svog svetog ogrtača. Danas te izabirem za oca, zagovornika, pratioca i zaštitnika. Predajem ti sve: svoje tijelo i svoju dušu; sve što jesam i što posjedujem. Amen.

Isuse, Marijo i Josipe, prosvijetlite me, pomozite mi i spasite me. Amen.

Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu… U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

Čitaj dalje

Krašić: Mons. Sente slavio misu na 126. obljetnicu rođenja bl. Stepinca

Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu u Brestovcu Orehovičkom

Sveta potvrda za 50 krizmanika