Glasnik Svetog Josipa

Glasnik Svetog Josipa 01-2015

Glasnik Svetog Josipa 1/2015

{arismartbook id="31"}

Prvi broj ovogodišnjega Glasnika izlazi neposredno pred svetkovinu svetog Josipa 19. Ožujka i želja nam je da njegovo čitanje pomogne dubljem pronicanju u šutljiv, ali snažan lik svetog Josipa, većoj pobožnosti i širenju njegova štovanja na dobrobit svima u našoj domovini i Crkvi Katoličkoj po cijelom svijetu.

U Nacionalnom svetištu svetoga Josipa za ovaj smo se blagdan na poseban način pripremali kroz devet srijeda u kojima su se izmijenili brojni hodočasnici. U prvom redu to su župljani iz karlovačkih župa na čelu sa svojim župnicima te svećenici propovjednici, kao i vjernici iz drugih mjesta naše domovine, pa i izvan nje. Na sam blagdan misno slavlje u 11 sati predvodit će fra Ivan Bradarić, OFM Conv, rektor Nacionalnog svetišta svetog Nikole Tavelića u Šibeniku, a svečanu euharistiju u 18.30 sati predslavit će kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački. U nakani da ovu svetkovinu povežemo i s blagdanom Josipa radnika 1. svibnja, kao i obljetnicom proglašenja svetog Josipa zaštitnikom Hrvatske 10. lipnja, nastavljamo pozivati hodočasnike i propovjednike svake srijede kroz sveukupno 19 srijeda.

U teološkim promišljanjima u ovom broju Glasnika naši teolozi i stalni suradnici pišu o svetom Josipu kao o pravom mužu, uzoru očevima, uzoru šutnje te kao svecu okretnog duha. Stranice Glasnika  bogaćene su i prigodnim tekstovima ususret Uskrsu, a među njih se ubraja i kateheza „Uskršnji piknik“ koju je priredio katehetski tim Ekospiritus. Obratite pozornost i na intervju s vlč. Josipom Ružmanom, župnikom Župe blaženog Alojzija Stepinca u Velikoj Gorici, redovitog čitatelja Glasnika koji govori o tome kako je sveti Josip preko njegove majke utjecao na odabir njegovog duhovnog zvanja, o gradnji jedne od prvih crkava posvećenih bl. Stepincu i svom pastoralnom radu. Želja nam je u svakom broju objaviti intervju s jednom osobom koja dijeli ime sa svetim Josipom. Nakon preminuća mons. Marijana Radanovića, graditelja Svetišta svetog Josipa, neizostavna rubrika u Glasniku je „Monsinjorovi kamenčići“ u kojoj je svatko pozivan ugraditi svoj kamenčić i opisati susrete s njim. U ovom broju nalazi se čak 6 lijepih svjedočanstava u koje se uključio i prof. dr. Mihály Szentmártoni, DI, profesor na Papinskom sveučilištu Gregorijani u Rimu i predstojnik Instituta za duhovnost, teološki savjetnik Kongregacije za proglašenje svetaca, pisac brojnih djela s područja psihologije i duhovnosti i duhovnik u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu. On je upoznao mons. Marijana dok je kao bogoslov u Karlovcu služio vojni rok. Na sličan način upoznao ga je i don Žarko Kraljević, salezijanac, te opisuje svoje susrete. Uz sve ostale rubrike i tekstove koji govore o životu svetišta, jako nam je drago što nam se mnogi čitatelji javljaju svojim prilozima: pismima, molitvama, pjesmama, svjedočanstvima i prijedlozima koji su iskaz pobožnosti, poštovanja i ljubavi prema svetom Josipu. Svojim doprinosima ne pomažete samo u uređenju Glasnika, već i u onome što je svrha Glasnika, a to je da se štovanje svetog Josipa u našem narodu produbi, proširi i učvrsti.

Od ove godine možete postati i Prijatelj Nacionalnog svetišta svetog Josipa, a više o tome naći ćete na stranicama Glasnika. Vjerujemo da ćete u ovom broju pronaći tekstove koji će vam biti poučni i zanimljivi, a pozivamo vas da Glasnik dijelite i drugima. Svim čitateljima Glasnika čestitamo blagdan svetog Josipa, a ujedno svima koji nose ime našeg sveca (Josip, Josipa, Jozo, Joško, Joža) želimo sretan imendan!

Uredništvo

Čitaj dalje

Rektor Lakušić o obnovi zagrebačke katedrale u Josipovu svetištu u Karlovcu

Misa zahvalnica za Molitveni hod

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.