Srijeda sv. Josipu

Prva misa srijedom vlč. Petra, novog župnog vikara

Vlč. Petar Galeković, novi župni vikar u Nacionalnom svetištu svetog Josipa i u župi BDM Snježne na Dubovcu prvi je put predvodio misno slavlje srijedom 13. rujna 2023. godine u Josipovu svetištu u Karlovcu. Koncelebrirao je mons. Antun Sente, ml., rektor Josipova svetišta, a pjevanje su animirali članovi župnog zbora “Sveti Josip” pod ravnanjem s....

Vlč. Petar Galeković, novi župni vikar u Nacionalnom svetištu svetog Josipa i u župi BDM Snježne na Dubovcu prvi je put predvodio misno slavlje srijedom 13. rujna 2023. godine u Josipovu svetištu u Karlovcu. Koncelebrirao je mons. Antun Sente, ml., rektor Josipova svetišta, a pjevanje su animirali članovi župnog zbora “Sveti Josip” pod ravnanjem s. Blandine Rakarić, KBLJ.

U prigodnoj homiliji vlč. Petar je između ostalog kazao kako nam poslušano evanđelje o blaženstvima izriče spasenje i prijetnje. Svi koji su siromašni, gladni i uplakani mogu već na zemlji u ovom životu doživjeti blaženstvo, blaženo stanje duše, ali samo i jedino ako svoju nadu pronalaze u Isusu. Dakle nije ključ za postizanje blaženstva biti siromašan, gladan, jadan i uplakan, nego je ključ za blaženstvo da moja nada bude u Isusu Kristu. Isto tako nismo blaženi ako nas drugi zamrze, pogrđuju i izopćavaju, nego samo ako to trpim zbog Isusa Krista, zato što čuvam njegove zapovijedi, njegova djela, njegov nauk. Braćo i sestre u centru je Isus, a ne blaženstvo. Nije naš cilj postići blaženstvo ili postići neku krepost, nego naš cilj treba biti Isus, i samo On jedini, jer On je onaj koji jest, Bog sam. Najljepše blaženstvo je živjeti, a pogotovo umrijeti s Gospodinom Isusom Kristom, nositelj toga blaženstva je upravo sveti Josip. Neka nam on isprosi milost da nam zaista Isus bude sasvim dovoljan, ali da koliko god imamo Božje milosti u svom životu, da uvijek imamo osjećaj kako je nemamo dovoljno, te ju uvijek i iznova tražimo zaključio je vlč. Galeković.

Odlukom zagrebačko nadbiskupa dr. Dražena Kutleša vlč. Petar Galeković, imenovan je župnim vikarom u župi BDM Snježna na Dubovcu i u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu od kolovoza ove godine. Rođen 1985 u Zagrebu, na župi svetog Josipa na Trešnjevci usvajao je prve istine katoličke vjere gdje je 2020, godine slavio Mladu misu. Za svećenika je zaređen 20.6.2020., a svećeničko geslo mu je „I od toga časa uze je učenik k sebi“ (Iv 19, 27). Do sada je vršio službu župnog vikara na župama u Dugom Selu i Sesvetskom Kraljevcu i u župi Jastrebarsko. Sam o sebi promišlja: Za mene je biti svećenik najveća milost i najveći dar koji je moguće dobiti od Boga. Presretan sam i prezahvalan Gospodinu Isusu Kristu na tom daru. U slobodno vrijeme volim igrati šah i baviti se sportom. No iskreno, posebno me razveseljuje kad kod drugih vidim da osobu Isusa Krista imaju na prvom mjestu u svom životu. Radujem se svojoj novoj službi i novom iskustvu ovdje u Nacionalnom svetištu svetoga Josipa i neka se Bog sam proslavi u svemu zaključuje vlč. Petar.

Na kraju misnog slavlja mons. Sente, zaželio je dobrodošlicu novom župnom vikaru te ga preporučio u molitvenu pratnju svih Josipovih hodočasnika. Ujedno je najavio da će u znak zahvalnosti dara novog, trećeg svećenika Župi i Svetištu svaku prvu subotu u mjesecu biti slavljena misa, te organizirana pobožnost krunice i euharistijskog slavlja u Josipovu svetištu kojom će se zahvaljivati za prisutne svećenike, ali jednako tako moliti za nova duhovna zvanja prvenstveno iz ove župe.

U župi BDM Snježne, odnosno u Nacionalnom svetištu trenutnu djeluju trojica svećenika i tri časne sestre iz družbe Kćeri Božje ljubavi.

mons. Antun Sente, ml., župnik i rektor, vlč. Petar Galeković, župni vikar, te preč. Zlatko Golubić, umirovljeni svećenik, te s. Brigita Badanjak, s. Blandina Rakarić i s. Mirta Petičušić.

Čitaj dalje

Josipovi hodočasnici iz Danske, Švicarske, Austrije …

Oratorij 3. dan

Oratorij 2. dan