Srijeda sv. Josipu

Sveti Josip prima jednostavne i ponizne hodočasnike i bogato ih nagrađuje

Preč. Božidar Cindori, svetonedeljski dekan i župnik moderator blaženog Alojzija Stepinca u Bestovju - Noavakima - Rakitju predvodio je misno slavlje u srijedu 6. rujna 2023. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Koncelebrirao je mr. sc. Ivan Gretić, župnik in solidum spomenute župe, te mons. Antun Sente, ml., rektor Josipova svetišta, a pjevanje su animirali članovi župnih zborova spomenute župe Gloria i Credo.

U prigodnoj homiliji tumačeći događaj u kojem je Isus izliječio Petrovu punicu između ostalog mr. Gretić je kazao da nam današnjeg evanđelja govori o Isusovom povlačenju na samotno mjesto i susretu s Ocem u molitvi. Često u evanđeljima vidimo da se Isus povlači u molitvu i da tome uči svoje učenike. Po molitvi Isus pokazuje svoju duboku povezanost s Ocem i traži novu snagu za svoje djelovanje. Na taj način Isus daje pouku svakome vjerniku da treba naći pravi odnos između aktivnosti i molitve. Mi vjernici često smo u napasti misleći da mnogim radom činimo žrtvu za druge, te ne moramo imati posebno vrijeme za molitvu. A to je velika zabluda. Da bi vjernik mogao djelovati u pravom Isusovom duhu, treba se uvijek iznova povlačiti u molitvu i iz molitve crpiti nadahnuća i snagu. Jer ako nije tako, onda smo u opasnosti da se zavaravamo uspjehom kojega pripisujemo sebi, a koji je zapravo lažan. Sveti Josip je zasigurno bio čovjek duboke molitve i povezanosti s Bogom, jer da nije, onda sigurno ne bi mogao izvršiti sve ono što mu je povjerio Bog. Zato četo potražimo Boga u sabranosti molitve jer upravo ćemo u molitvi naći pravu mjeru i pravi način odnosa prema ljudima kazao je u prigodnoj homiliji mr. Gretić.

Pri kraju misnog slavlja svoju je vjeru posvjedočio Milan Grgošević, jednostavan vjernik iz Čepinskih Martinaca koji je na put u Josipov svetište krenu oko pet sati ujutro koristeći javni prijevoz. Tom je prigodom kazao kako je imao veliku želju doći svetom Josipu u Karlovac. Posvjedočio je kako bi mogao napisati cijelu knjigu o brojnim interventnima u vlastitom životu u kojima je prepoznao brigu svetog Josipa. Posvjedočio je da je sveti Josip znao što mu treba pa je dobio od njega i one milosti o kojima nije ni pomišljao. Stvarno osjeća prisutnost svetog Josipa u vlastitom životu. Inače za sebe kaže da je običan čovjek iz Čepinskih Martinaca, krojač koji je jedno vrijeme bio i dragovoljac Domovinskog rata, gardist i policajac, a kasnije je radio kao zaštitar. Trenutno je udovac u mirovni. Već dulje vrijeme preko društvenih mreža prati aktivnosti iz Nacionalnog svetišta osobito preko Hrvatskog katoličkog radija i preko Laudato televizije. Sve ga je to privuklo te je odlučio hodočastiti svetom Josipu u Karlovac koristeći se javnim prijevozom.

Dolaskom u Nacionalno svetište svetog Josipa ispunjena mu je duša i srce. Preko televizije je vido da je sve lijepo, ali ovako uživo doživjeti to je veliki dar i jako je sretan, a pomalo i uzbuđen što je mogao s mnoštvom ljudi sudjelovati u ovom misnom slavlju. S druge pak strane podijeli je i malo neobično iskustvo. Naime obzirom da je prvi put u Karlovcu, nakon što je sišao s autobusa pitao je neku osobu u Karlovcu kako doći do Josipova svetišta, ona mu je odgovorila da ne zna gdje se nalazi. Bio je pomalo iznenađen da jedna Karlovčanka ne zna kako se dolazi do Josipova svetišta, zaključio je Milan iz Čepniskih Martinaca koji ne brine o povratku u svoj kraj, pa makar on trajao opet cijeli dan jer ne da mu je žao već je jako sretan što je došao do svetog Josipa u Karlovac.

Pri samom kraju misnog slavlja preč. Božidar Cindori posvjedočio je da je točno prije 36 godina započeo svoj svećenički život u župi svetog Josipa na zagrebačkoj trešnjevki kao kapelan gdje je službovao šest godina, od tada na osobit način štuje svetog Josipa. Tom je prigodom ispripovjedio lijepo svjedočanstvo. “Naime čuo je da baš ovdje svetom Josipu u Karlovac rado hodočaste bračni parovi koji još nemaju dar roditeljstva. Stoga je i on poslao jedan bračni par koji već pet godina žele postati roditelji da hodočaste svetom Josipu u Karlovac. Hodočastili su i uskoro nakon toga supruga je zatrudnjela i rodila dječaka. Eto sve je počelo ovdje kod svetog Josipa.” Stoga zaključujem da ono “Idite k Josipu”, nije samo obična rečenica, nije to samo obična fraza, to je život, to je čudo, to je blagoslov koji se događa po tihom, moćnom zagovoru svetog Josipa koji sigurno uslišava naše molitve u životu. Zato nemojmo se kolebati. Idite k svetom Josipu. Molite svetog Josipa, svake srijede iz ovog svetišta pratite, slušajte svetu misu i sudjelujte kod kuće ako ne možete baš doći ovdje, biti ćete obogaćeni, novi čovjek, zaključio je preč Cindori.

Na kraju hodočasnici iz Bestovja Novaka i Rakitja predali su čuvaru Josipova svetišta lijepu statuu blaženog Alojzija Stepinca, zaštitnika njihove župe.

Foto: Daniel Pavlina

Čitaj dalje

Donjostubički hodočasnici svetom Josipu

Josipove pahuljice na Zlatnoj liri

Posveta svetom Josipu slavonskih muškaraca i zagorskog dječjeg zbora