Srijeda sv. Josipu

Sv. Josip i Edit Stein primjer dobrih vjernika

Postalo je uobičajeno da svake srijede Josipovi hodočasnici ispune Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu te sudjeluju u pobožnosti i misnom slavlju. Tako je ove srijede 9. kolovoza 2023. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu vlč. Josip Vnučec, umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije predvodio misno slavlje, a koncelebrirao je mons. Antun Sente, ml., dok su pjevanje animirali članovi župnog zbora "Sveti Josip" pod ravnanjem s. Blandine Rakarić, KBLJ uz orguljsku pratnju mo Krešimira Klarića.

Postalo je uobičajeno da svake srijede Josipovi hodočasnici ispune Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu te sudjeluju u pobožnosti i misnom slavlju. Tako je ove srijede 9. kolovoza 2023. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu vlč. Josip Vnučec, umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije predvodio misno slavlje, a koncelebrirao je mons. Antun Sente, ml., dok su pjevanje animirali članovi župnog zbora “Sveti Josip” pod ravnanjem s. Blandine Rakarić, KBLJ uz orguljsku pratnju mo Krešimira Klarića.

U prigodnoj homiliji vlč. Vnučec prikazao je život karmelićanke svete Terezije Benedikte od Križa, odnosno židovke Edith Stein koja je zemaljski život završila mučeničkom smrću u nacističkom logoru te ustvrdio kako Gospodin nije htio proglasiti mudrom svaku ženu koja pođe za Isusom u Kraljevstvo Božje nego onu koja tamo s njim stigne, nije obećao radost vječnu onima koji pođu, nego onima koji stignu, ni onima koji radosno prihvate nasljedovanje Isusa, već onima koji u tome do kraja ustraju, stoga nama se pitati jesmo li među mudrima djevicama koje nasljeduju Krista ili među onim drugima. Naime svima je zajednička činjenica da idu ususret zaručniku, čekaju ga, imaju svjetiljke, te i jedne i druge klonu i pozaspu. Razlikuj ih činjenica posjedovanje dovoljno ulja za ulazak na svadbenu svečanost. Svi mi kršćani po krstu smo postali dio zajednice koja očekuje Kristov dolazak, idemo mu ususret. Darovane su nam svjetiljke kojima možemo pobijediti tamu grijeha i postati sol zemlje i svjetlost svijeta. Poput djevica i mi se prečesto umaramo, odustajemo i dopuštamo da nas san omami. Ono što nas razlikuje jest posjedovanje dostatnog ulja. Stoga nije dovoljno biti kršten i član Crkve, već je potrebno svoje temeljno opredjeljenje mudro jačati konkretnošću djelotvorne ljubavi i u tome ustrajati, a dobar primjer su nam sveta Terezija Benedikta od Križa kao i sveti Josipa kojega ovdje na osobit način častimo kazao je propovjednik.

Među Josipovim hodočasnicima bili su i naši ljudi nastanjeni u Švicarskoj i Njemačkoj koji ovih ljetnih dana obilaze svoju rodbinu i prijatelje u Hrvatskoj.

Čitaj dalje

Prvopričesničko slavlje

Otvoreni 16. Dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima

Biti svećenik nezasluženi je Božji dar