Srijeda sv. Josipu

Ponizni sveti Josip

Misno slavlje srijedom 7. kolovoza 2024. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu predvodio je vlč. Petar Galeković, župni vikar BD Marije Snježne na Dubovcu. Koncelebrirao je mons. Antun Sente ml., rektor Josipova svetišta. Pjevanje su animirali članovi župnog zbora “Sveti Josip” uz orguljsku pratnju mo. Krešimira Klarića. Na početku misnog slavlja pozdravljajući okupljene...

Misno slavlje srijedom 7. kolovoza 2024. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu predvodio je vlč. Petar Galeković, župni vikar BD Marije Snježne na Dubovcu. Koncelebrirao je mons. Antun Sente ml., rektor Josipova svetišta. Pjevanje su animirali članovi župnog zbora “Sveti Josip” uz orguljsku pratnju mo. Krešimira Klarića.

Na početku misnog slavlja pozdravljajući okupljene vjernike, Josipove štovatelj mons. Sente je kazao kako danas slavimo svetog papu Siksta, mučenika čijoj je zaštiti i zagovoru povjerenja samo jedna župa u Hrvatskoj, a to je Pribić, rodno mjesto sluge Božjega kardinal Franje Kuharića, zagrebačkog nadbiskupa koji je prije trideset i sedam godina upravo ovu karlovačku crkvu u ime svih hrvatskih biskupa uzdigao na čast Nacionalnog svetišta. Uključimo u molitve pokoj njegove plemenite duše kao i dovršenje procesa za proglašenje blaženim drago hrvatsko Kardinala kazao je na početku misnog slavlja rektor svetišta zaštitnika Hrvatske.

U prigodnoj homiliji između ostalog vlč. Galeković je kazao kako sveti Josip zna tko mu je i što mu je povjereno i zna što treba činiti i stoga se ne opterećuje kako je možda manje vrijedan i ne prepušta se nekakvom samosažaljevanju ili drugoj krajnosti. Da iz tog nekog kompleksa manje vrijednosti ide glumiti nekog super muškarca pa na koncu dobiješ čovjeka koji postaje nakaza, a ne Božja prikaza. Sveti Josip je čovjek, muškarac koji živi svoju vlastitu autentičnost i koji točno zna svoju zadaću i koji je sretan s tim tko je on i još je više sretan s onim što nije. Sretan je sa svojom funkcijom u životu, ne želi biti ono što nije. U litanijama ima jedan zaziv svetom Josipu koji se ipak malo ističe od ostalih: Sveti Josipe strahu zlih duhova moli za nas. Danas imamo evanđelje gdje se radi o teško opsjednutoj osobi, dakle, to je duhovna bolest prije svega, ali kada se na spomen nečijeg imena kao na svetog Josipa uz naravno imena Isusova i Marijina pokorava duhovni svijet, onda se zaista treba upitati što je tog čovjeka činilo toliko moćnim, a taj čovjek je bio obični tesar. Nije ga tako moćnim učinilo njegovo zanimanje, niti to što je najsvetiji u svojoj obitelji jer je bio uz ženu koja je sva sveta i uz dijete koje je njegov Stvoritelj. Sveti Josip ima nešto toliko snažno da se sav pakao trese na izgovor njegova imena, a to je Josipova poniznost. Sveti Josip nema nikakav problem s tim da on bude drugi, treći, četvrti…, on je zadovoljan da jednostavno samo bude, ako je to Božji plan i volja za njega. Sveti Josip je toliko snažna ličnost i čvrsta osobnost čiju muškost niti malo ne ugrožava služenje. Sveti Josip je jednostavno ponizan i neopterećen s bilo kakvim mišljenjem drugoga jer je dobro sa samim sobom. Sveti Josip jednostavno štiti i ljubi svoju Mariju i svoga Isusa i to zadovoljava sve njegove potrebe, kazao je vlč. Galeković.

Zahvalivši okupljenim Josipovim štovateljima koji su i ove srijede ispunili Josipovo svetište mons. Sente zahvalio je i vlč. Petru na vođenju misnog slavlja, te ga preporučio u molitve kako bi dobro vršio novu službu koju mu je zagrebački nadbiskup povjerio. Vlč. Petar Galeković kroz nekoliko će tjedana preuzeti službu upravitelja župe svetog Roka u Skakvcu i svetog Antuna Padovanskog u Vukmaniću.

Čitaj dalje

Župni listić 24. nedjelja kroz godinu 15.9.2024.

Josipovi hodočasnici iz svih krajeva svijeta

Župni listić 23. nedjelja kroz godinu 8.9.2024.