Srijeda sv. Josipu

Zahvalno hodočašće zlatomisnika Posavca

preč. Valent Posavec, župnik svetog Marka evanđelista na Vinici i ivanečki dekan u pratnji vlč. Alojzija Pakraca župnika blaženog Alojzija Stepinca u Ivanovcu s pedesetak svojih župljana sudjelovali su na misnom slavlju u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu koje je u srijedu 31. srpnja 2024. godine predvodio mons. Antun Sente ml., rektor Josipova svetišta....

preč. Valent Posavec, župnik svetog Marka evanđelista na Vinici i ivanečki dekan u pratnji vlč. Alojzija Pakraca župnika blaženog Alojzija Stepinca u Ivanovcu s pedesetak svojih župljana sudjelovali su na misnom slavlju u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu koje je u srijedu 31. srpnja 2024. godine predvodio mons. Antun Sente ml., rektor Josipova svetišta. Na povratku svojim župama s hodočašća Majci Božjoj Trsatskoj željeli su se zaustaviti i pomoliti pri svetom Josipu u Karlovcu. Na kraju misnog slavlja mons. Sente je preč. Posavcu čestitao na 50 obljetnici svećeništva koju je preč Valent proslavio prošle nedjelje, te mu uručio repliku čudotvornog kipa svetog Josipa iz Josipova svetišta. Pohod Majci Božjoj Trsatskoj i svetom Josipu u Karlovca jest zapravo zahvalno hodočašće za pedeset godina svećeništva, te zahvala zlatomisnika organizatorima zlatomisničkog slavlja.

Preč. Valent Posavec slavo je svoju mladu misu 1974. u župi Kraljice svete krunice u Remetincu. Prvu svećeničku službu vršio je kao kapelan u župi svetog Stjepana u Botincu iz koje 1975 odlazi na istu službu u župu Uzvišenja svetog križa u Sisak. Godine 1977 postaje župnik svete Marte u Šišincu i Pohoda BD Marije u Starom Farkašiću do 1980. godine kada je premješten u župu svetog Lovre u Petrinju. 1988. godine imenovan je župnikom svetog Marka na Vinici gdje djeluje i danas.

U prigodnoj homiliji mons Sente, spominjući svetog Ignacija za kojega je poznato da je nakon ranjavanja, a za vrijeme oporavka ima na izbor za čitanje samo dvije knjige: “Život Isusa Krista” od Ludolfa kartuzijanca i “Zlatne legende” (o životima svetaca) Jakova de Voragine. Iako mu se ispočetka nisu sviđale, ali ih je pritisnut dosadom počeo čitati. Upravo su ga te knjige svakim danom sve više osvajale, te je u njemu započeo proces obraćenja i upoznavanja s Božjom providnošću koja ga je dovela do osnivanja i vođenja nove redovničke zajednice Družbe Isusove. Možda bi i današnjem čovjeku trebalo “ograničiti” raznovrsne ponude koje ga odvraćaju od bitnoga i prečesto zavode i vode u neki nerealna, često i grešan svijet. Različite ovisnosti i tragični završetci zemnog putovanja mnogih pa i poznatih i javnih osoba samo su potvrda tome. Stoga je potrebno da poput svetog Ignacija znamo hraniti dobrim sadržajem koji će nas dovesti do Boga, a onda i susreta s bližnjim u kojem nam se Bog otkriva. Upravo je to biser i njiva s dragocjenim blagom o kojemu nam progovara Isus u današnjem Evanđelju kazao je u svojoj homiliji mons. Sente.

Ljepoti liturgijskog slavlja doprinijeli su članovi zbora mladih “Agape” vođeni Josipom Vukovićem

Čitaj dalje

Župni listić 24. nedjelja kroz godinu 15.9.2024.

Josipovi hodočasnici iz svih krajeva svijeta

Župni listić 23. nedjelja kroz godinu 8.9.2024.