Srijeda sv. Josipu

Otvaramo vam svoje srce, vrata naše biskupije i grada Siska.

Sveti Josip popravlja fasadu svetom Antunu

Misno slavlje srijedom 26.6.2024. u Nacionalnom svetištu svetog Josipa predvodio je vlč. Marijan Štingl župnik svetog Antuna u Voloderu. Koncelebrirao je preč. Božidar Josip Tenšek, župnik hrvatske župe u Kanadi Hrvatskih mučenika Mississauga i mons. Antun Sente ml., rektor Josipova svetište. Pjevanje su animirali zbor mladih Marijine Legije iz Petrinje.

U prigodnoj homiliji vlč. Šting je kazao kako biti kršćanin znači biti svjedok plodnosti ljudskog života dopuštajući Bogu da zahvati naš život. Biti kršćanin nije dovoljno biti tek formalno, povremeno, prigodno nego prije svega bitna je potpuna ucijepljenost u Gospodinu. Stoga ostati u Isusu znači ostati vjeran neprolaznom i božanskom životu kojeg smo od njega primili. Ostati u Isusu znači živjeti svoje postolje na zemlji snagom Uskrsloga kojom je zahvatio ovo naše čovječanstvo. Ostati u Isusu znači dati se preobraziti kao što je njegovo čovještvo bilo preobraženo za vječno postojanje u Bogu. Pozvani smo svatko od nas ovdje na zemlji, ljudima donositi blagoslov kazao je u svojoj homiliji vlč. Stingl.

Na kraju misnog slavlje vlč. Šting sve je pozvao na Mladi fest koji će se u organizaciji Marijine legije, a uz potporu Sisačke biskupije, ove će godine održati od 28. do 30. lipnja u župi Svetog Kvirana u Sisku. Pripreme za festival su u tijeku, a šesti hrvatski Mladifest, organiziran je po uzoru na onaj u Međugorju. Tijekom tri dana posjetitelji će sudjelovati u susretu za vrijeme kojeg će čuti zanimljiva svjedočanstva i kateheze. Uz molitveni program bit će tu svaki dan prilika za svetu ispovijed. Geslo ovogodišnjeg Mladifesta je „Blago mirotvorcima, oni će se sinovima Božjim zvati!“ (Mt 5, 9).

Kateheze će kroz tri dana držati fra Ante Vučković koji će približiti Božju riječ na sebi svojstven način otkrivajući uvijek nove slojeve u evanđeoskom tekstu. Očekujemo i dolazak međugorskog župnika fra Zvonimira Pavičića, a domaći biskup Vlado Košić služiti će misno slavlje u petak, 28. lipnja.

Sva tri dana susret će pjesmom animirati zbor te band članova Marijine legije Kraljica od Sabe.

Sveti Josip popravlja fasadu svetom Antunu

Na kraju vlč. Marijan posvjedočio o moćnom zagovoru svetog Josipa.

Svima je poznato da je našu Sisačku biskupiju, Petrinju, Sisak, Glinu zadesio razorni potres koji smo osjetili i mi u Voloderu. Nije bilo strašno kao u Sisku i Petrinji, ali je ostavio tragove. Primijetili smo oštećenja na krovištu voloderske crkve i na pročelju. Kroz određeno vrijeme uštedjeli smo nešto novaca i krenuli s obnovom. Skromno kako smo mogli i imali. Popravljajući krovište učinilo nam se korisno iskoristiti skelu da obnovimo i pročelja, no novac nismo dovoljno skupili da platimo troškove obnove krovišta, a opet bilo bi šteta kad je već skela tu da ne obnovimo i pročelje.

Nakon jedne mise ostao sam u svojoj crkvi pred oltarom svetog Josipa. Kada su se ljudi razišli molio sam pred kipom svetog Josipa ovim riječima: Sveti Josipe, znam da si mnogima pomogao, i znam da si moćan, možda je i sad prilika da ponovno pokažeš svoju brigu za male ljude. Molim te pomogni nam da do kraja obnovim krovište i uredimo fasadu ove crkve u kojoj je i tvoj oltar. Ta me molitva nekako osnažila pa sam župnom pastoralnom vijeću kazao da idemo uz obnovu krovišta i na obnovu pročelja, odnosno fasade. Sat vremena nakon te odluke nazove me neki poduzetnik u našem kraju i kaže: župniče čuo sam da planirate raditi fasadu na crkvi. Moja će firma to sve besplatno odraditi. Vi pribavit materijal a za ostalo ću se ja pobrinuti, zaključio je vlč. Štingl.

Želio bih još na kraju reći je kako naša Crkva kao jedan cvjetnjak, rasadnik s mnogo bilja.

Jedan je cvijet Hod za život, zatim je drugi cvijet, Antunovski hod, pa Susret hrvatske katoličke mladeži, zatim Progledaj srcem. Sve su to lijepi i prekrasni cvjetovi i svaki na svoj cvjetno poseban način miriše. Želio bih da naš susret mladih Mladi fest koji već šestu godinu imamo u Hrvatskoj bude dio tog rasadnika i pozivam vas da i vi sami dođete i da osjetite miris našega cvijeta koji se zove Mladi fest.

Evo svi ste dobro došli. Cestarina do Siska je još uvijek besplatna jer još uvijek osjećamo posljedice potresa, možda vam i tom može biti poticaj da dođete na Maldi fest u Sisak i Sisačku biskupiju. Otvaramo vam svoje srce, vrata naše biskupije i grada Siska. Svi ste dobro došli!, poručio je okupljenima vlč. Štingl.

Čitaj dalje

Misom u Nacionalnom svetištu Sv. Josipa obilježen Dan grada Karlovca

Molitveni hod Gradu za rođendan i Karlovčanima na blagoslov

Kćeri Božje Ljubavi dobile plaketu Grada Karlovca